Kukkia vai graafisia kuvioita? Päällystä säilytyslaatikot sisustukseen sopiviksi
Tee itse
Kukkia vai graafisia kuvioita? Päällystä säilytyslaatikot sisustukseen sopiviksi
Tyhjiä kenkä- ja saapaslaatikoita kannattaa katsoa uusin silmin. Teet niistä helposti kätevät säilytyslaatikot pikkutavaroille päällystämällä ne mieleiselläsi paperilla tai tapetilla.
Julkaistu 25.4.2017
Unelmien Talo&Koti

Laatikon päällystäminen – tarvikkeet:

 • tyhjiä laatikoita ja rasioita
 • isohkoja papereita, esimerkiksi lahjapaperia tai tapetinpätkiä
 • sprayliimaa
 • haaraniittejä
 • nappiaihioita ja pieniä kangastilkkuja
 • kumilenkkejä, esimerkiksi hiuslenkkejä
 • puinen varrastikku tai tulitikkuja.

Laatikon päällystäminen onnistuu näin

 1. Tee paperista tai tapetista oikean kokoinen pala kannen päällystämistä varten. Lisää kannen kokoon laitojen korkeus sekä pari ylimääräistä senttiä kääntövaraa. Leikkaa irti.
 2. Tee sama laatikko-osalle. Mittaile sopiva koko pohjan perusteella, lisää laitoihin tarvittava mitta sekä muutama ylimääräinen sentti. Leikkaa irti.
 3. Helpota säilytyslaatikoiden päällystämistä leikkaamalla paperien kulmat alla olevan kuvan mukaisesti.
 4. Suihkuta paperiin liimaa ja aseta kansi leikkauslinjojen mukaan keskelle paperia. Taittele reunat kiinni, ensin pitkät sivut ja sitten lyhyet. Tee sama laatikko-osalle.
 5. Tee säilytyslaatikolle napista ja kuminauhasta lukko. Päällystä ensin nappiaihio kankaalla. Ohje löytyy valmistajan paketista. Mittaa napin paikka ja pistä saksenkärjellä kohtaan reikä. Pujota napinkannasta kuminauha läpi ja vie se laatikon sisäpuolelle. Leikkaa kumilenkki auki ja solmi se kireämmäksi. Vie lenkin läpi varrastikun pätkä, joka lukitsee lenkin laatikon sisälle. 
 6. Tee napin vastakappale toisesta kuminauhasta tai hiuslenkistä. Tee kanteen reikä ja vie kannen läpi vain kuminauha. Lukitse varrastikun avulla niin, että lenkki on sopivan kireä nappiin nähden. Tarvittaessa voit siistiä reikäkohdan pienellä palalla päällystyspaperia.
 7. Tee säilytyslaatikon taakse saranat. Katso kuva alla. Pistä saksenkärjellä reikä kanteen ja pohjaan, pystysuunnassa samaan linjaan. Leikkaa paperista sopivan kokoinen "sarana" ja lävistä se haaraniiteillä. Vie niitit kannen ja pohjan läpi. Avaa niitti laatikon sisäpuolelle. Esimerkkisaranoiden leikkaamiseen käytettiin kuviosaksia.
Laatikon päällystämisessä paperin kulmien muotoilu on helppo mutta tärkeä työvaihe. Pitkille sivuille jätetään kannen korkuiset ulkonevat siivet, jotka taitetaan lyhyemmälle sivulle. Näin kulmista ei pilkistä laatikon pinta. Muista taitteista kannattaa leikata kulmat pois siltä pätkältä, joka taivutetaan kannen sisäpuolelle. 
Säiltyslaatikot eivä saranoita tarvitse, mutta ne näyttävät hauskoilta. Myös napeista ja hiuslenkeistä tehdyt lukot on tehty lähinnä koristeiksi. Saranapaperit leikattiin Fiskarsin kuviosaksilla, joita myy Sinelli. Nappiaihiot ovat Flying Tigeristä. Tapetit löytyivät osoitteesta tapettitaivas.fi.
Kommentoi »