Sisustus
Avotakka

Kujalan perheen talossa ei ole mitään tavanomaista – olohuoneen kupariseinässä loistaa muuttopäivän tähtitaivas

Kujalan perheen talossa ei ole mitään tavanomaista – olohuoneen kupariseinässä loistaa muuttopäivän tähtitaivas

Minna ja Pertti Kujalan yhdeksänhenkinen perhe asuu talossa, jonka pariskunta on itse suunnitellut ja rakentanut. Haukiputaan maisemiin noussut kaarevakattoinen talo on jokaista ratkaisua myöten omannäköinen.
Teksti Mimmi Pentikäinen
Kuvat Kaisu Jouppi
Kujalat halusivat helppohoitoisen pihan, joka ei näytä liian laitetulta. Pihakivetyksessä on käytetty valmiiden laattojen lisäksi tontilta löytyneitä luonnonkiviä patsaina, penkkeinä ja porrasaskelmina. Kunttaa on haettu omasta metsästä. Pertin suunnitteleman sohvan muotokieli toistaa talon muotoa. Sen nahka tilattiin Tanskasta ja verhoilutyöt teetettiin verhoilija Kimmo Kauppilalla.

Vaadittiin kolme vuotta ja ainakin 50 luonnosta, ennen kuin tulevan kodin suunnitelmat olivat sitä, mitä Minna ja Pertti Kujala halusivat. Suunnittelu oli perheen yhteinen projekti, ja he halusivat tehdä kodista oman näköisensä. Perheen isä, konetekniikan diplomi-insinööri ja muotoiluyrittäjä Pertti on utelias etsimään vaihtoehtoja totutuille ratkaisuille. Erityisesti häntä kiinnosti, kuinka vinon ja kaarevan muodon voisi yhdistää rakennuksen suorakulmaisuuteen.

Suunnitteluvaihetta seurasi kolme ja puoli vuotta kestänyt rakennusaika.

– Kyseenalaistimme tekemiämme suunnitelmia useaan otteeseen vielä rakentamisen aikanakin. Muutoksia oli helppo tehdä, koska teimme talon lähes kokonaan itse, kertoo Pertti.

Kaiken a ja o oli yhteinen tahto ja päätös tehdä paljon itse. Pertti vastasi rakentamisesta, Minna kodin ja tuolloin nelilapsisen perheen arjen pyörittämisestä.

– Pyrimme olemaan myös koko perheenä rakennuksella. Emme pitäneet tiukkaa aikataulua, joten raksalle ei menty, jos siltä tuntui. Käytännön järjestelyitä auttoi sekin, että asuimme 1,5 kilometrin päästä työmaalta.

Sittemmin perhe on kasvanut. 216 neliön talossa asuvat Minnan ja Pertin lisäksi heidän lapsensa Oskari, Oona, Okko, Aati, Aimi, Aake sekä Ulpu. Teollisen internetin parissa työskentelevällä Pertillä on myös oma muotoilua ja teknistä suunnittelua tuottava yritys Kupera Design.

Keittiö on Pertin suunnittelema ja puuseppä Jukka Metsäntauksen toteuttama. Sen kokopuuovet on työstetty vanerisoiroista. Keittiön tasot on valettu valkobetonista. Keittiön allas ja sekoittaja on Lapetekin Silgranit-mallistosta. Ruokailuryhmä on Pertin suunnittelema ja viimeistelemä.

Kodin paikka valikoitui tontin korkeimmalle kohdalle ilmansuuntien mukaan. Aamuaurinko paistaa keittiöön, jonka ikkunoista voi seurata etupihan tapahtumia. Takapiha kylpee päivän auringossa, kunnes ilta-aurinko luo säteensä kesäkeittiöön sekä parvekkeelle, jossa vilvoitellaan saunomisen jälkeen.

– Halusimme, että saunasta on yhtä hyvät näkymät kuin olohuoneesta, Minna sanoo.

Kaarevalla katolla Pertti pyrki ratkaisemaan kolme ongelmaa. Ensimmäinen kriteeri oli, että lumi ei saa pudota katolta pääsisäänkäynnin kohdalla tai toiselta puolelta taloa olohuoneen ikkunoiden eteen. Toisekseen Pertti ei halunnut, että katon tumma lape tervehtisi pihaan tulijaa. Lisäksi hän on pannut merkille, että moderneiksi suunnitelluissa taloissa katto on usein haluttu tehdä huomaamattomaksi.

– Toisinaan räystäätön tasakatto toimii, mutta harmillisen usein ei, vaan aiheuttaa seinien rapautumista ja kattovuotoja. Halusin ratkaista asiat toisin.

Hän suunnitteli katosta näyttävän arkkitehtonisen elementin, joka suojaa taloa pitkillä räystäillään ja päädyissä maahan asti ulottuvilla kattorakenteilla.

Talvella koko katto saa lumipeitteen, ja talo maastoutuu maisemaan. Tontti löytyi Minnan suvun mailta. Kuva: Pertti Kujala Kaikilta kattoasentajilta ei löytynyt rohkeutta talon katon tekemiseen sen poikkeuksellisen muodon vuoksi. Kattomateriaalina on musta Katepalin huopa ja sen asensi Katman.

Estetiikan ja rakennusteknisten ominaisuuksien lisäksi suunnittelun kiintotähtenä oli sujuva arki.

– Halusimme ehdottomasti ison, erillisen kuraeteisen ja kodinhoitohuoneen. Usein nämä toiminnot yhdistetään samaan huoneeseen, jolloin tilasta on vaikea saada toimivaa, Minna sanoo.

Kujaloilla kodinhoitohuone on yläkerrassa lasten makuuhuoneiden ja saunan läheisyydessä – siellä missä likapyykitkin liikkuvat. Näin perhe sai rauhoitettua arkieteisen.

Neliöitä Minna ja Pertti halusivat sijoittaa myös muihin yhteisesti käytettäviin tiloihin, kuten avokeittiöön ja yläkerran aulaan.

Minna on tyytyväinen epoksipinnotteiseen betonilattiaan, joka ei kopise. Tyynyt hän ompeli käyttämättä jääneistä räsymatoista. Olohuoneen kupariseinä oli Minnan ja Pertin yhteinen haave. Kupari tilattiin mittojen mukaan peltisepän liikkeestä, se lakattiin ja kiinnitettiin itse seinään. Kuparin pintaan hakattiin vasaralla muuttopäivän illan tähtitaivas. Valkoinen pöytäryhmä on Askon Amigo 60-luvulta. Eteisen kaapinoven vetimenä on pihasta poimittu kivi. Kujaloilla musisoidaan paljon. Piano haluttiin sijoittaa olohuoneeseen, jotta se houkuttelisi ohimenneen soittamaan. Piensisustusesineille tarkoitettu hylly on kierrätysmateriaaleista toteutettu.

Kaarevan ja suoran liitto toistuu myös Pertin suunnittelemissa ja rakentamissa kiintokalusteissa sekä huonekaluissa, kuten sohvassa.

Pertillä on innoittajansa, tunnettuja arkkitehteja.

– Ihailen Frank Gehryn ja Zaha Hadidin muodon vapautta, vaikka insinööritaustani ja itse tekeminen kahlitsevatkin sen toteuttamista. Haluaisin osata myös jättää pintoja rouheammiksi, ei niin viimeistellyiksi.

Sisustus on syntynyt kokeilemalla. Alakerrassa on hillittyjä ja luonnollisia puun sävyjä, yläkerrassa ilottelua vahvoilla perusväreillä. Pertti on keskittynyt sisustuksellisiin rakenteisiin, Minna varsinaiseen sisustamiseen.

– Se, että puolisoni osaa piirtää suunnitelmamme tietokoneelle insinöörimäisen tarkasti, on helpottanut paljon asioiden toteuttamista, Minna sanoo.

Parin motto on selkeä: tehdä sitä, mistä he pitävät.

Värikkään ryijyn Minna tilasi netistä, se koostuu kolmesta erillisestä matosta, jotka ovat tehty kierrätysmateriaaleista. Vanha keltainen Askon Amigo-pöytä ostettiin Pietarsaaresta ja sen ympärillä olevat tuolit Oulusta. Keltainen retrokattovalaisin oli toisen romu, mutta Minnan aarre. Perheen vanhemmat halusivat yläkerrasta paikan, jossa lapset viihtyvät. Pertin suunnittelemaan ja toteuttamaan vaneriseen leikkiseinään tehtiin monenmuotoisia oleskelukoloja. Seinän kokolattiamatot asensi Aimi Oy. Akvaariosta haaveili koko perhe. Pertin toteuttamasta akvaarioseinästä löytyy kaikki tarpeelliset toiminnot akvaarion ylläpitämiselle. Seinästä haluttiin pirteän keltainen. Betonilattian epoksipinnoitus mahdollisti myös maalinvaluma-efektin akvaarioseinän ympärille. Vanhat vihreät nojatuolit on saatu Minnan mummolasta. Kodissa on kolme eri väristä WC:tä, joissa allas on tehty suoraan seinärakenteeseen. Allas- ja pintamateriaali haluttiin yhtenäiseksi, joten siihen oli valittava muotoihin mukautuva materiaali. Se löytyi lopulta Gerflorilta, Taralay Premium Metaillca -sarjasta, joissa oli valittavana vahvoja värejä. Kylpyhuoneen seinien ja lattioiden sininen muovimatto valittiin vesiteemaan sopivaksi. Taipuisa matto on oikein asennettuna pitkäikäinen ja huoltovapaa. Lasten tekemästä taiteesta on koottu vanhempien makuuhuoneen seinälle vaihtuva näyttely. Maalaukset on kiinnitetty valkoiseksi maalattuun betoniverkkoon. Love You-teksti on Minnan DIY, jokapäiväinen muistolause ja rakkauden tunnustus.
Julkaistu: 19.1.2018