
Vaadittiin kolme vuotta ja ainakin 50 luonnosta, ennen kuin tulevan kodin suunnitelmat olivat sitä, mitä Minna ja Pertti Kujala halusivat. Suunnittelu oli perheen yhteinen projekti, ja he halusivat tehdä kodista oman näköisensä. Perheen isä, konetekniikan diplomi-insinööri ja muotoiluyrittäjä Pertti on utelias etsimään vaihtoehtoja totutuille ratkaisuille. Erityisesti häntä kiinnosti, kuinka vinon ja kaarevan muodon voisi yhdistää rakennuksen suorakulmaisuuteen..
Suunnitteluvaihetta seurasi kolme ja puoli vuotta kestänyt rakennusaika.
– Kyseenalaistimme tekemiämme suunnitelmia useaan otteeseen vielä rakentamisen aikanakin. Muutoksia oli helppo tehdä, koska teimme talon lähes kokonaan itse, kertoo Pertti.
Kaiken a ja o oli yhteinen tahto ja päätös tehdä paljon itse. Pertti vastasi rakentamisesta, Minna kodin ja tuolloin nelilapsisen perheen arjen pyörittämisestä.
– Pyrimme olemaan myös koko perheenä rakennuksella. Emme pitäneet tiukkaa aikataulua, joten raksalle ei menty, jos siltä tuntui. Käytännön järjestelyitä auttoi sekin, että asuimme 1,5 kilometrin päästä työmaalta.
Sittemmin perhe on kasvanut. 216 neliön talossa asuvat Minnan ja Pertin lisäksi heidän lapsensa Oskari, Oona, Okko, Aati, Aimi, Aake sekä Ulpu. Teollisen internetin parissa työskentelevällä Pertillä on myös oma muotoilua ja teknistä suunnittelua tuottava yritys Kupera Design.
Kodin paikka valikoitui tontin korkeimmalle kohdalle ilmansuuntien mukaan. Aamuaurinko paistaa keittiöön, jonka ikkunoista voi seurata etupihan tapahtumia. Takapiha kylpee päivän auringossa, kunnes ilta-aurinko luo säteensä kesäkeittiöön sekä parvekkeelle, jossa vilvoitellaan saunomisen jälkeen.
– Halusimme, että saunasta on yhtä hyvät näkymät kuin olohuoneesta, Minna sanoo.
Kaarevalla katolla Pertti pyrki ratkaisemaan kolme ongelmaa. Ensimmäinen kriteeri oli, että lumi ei saa pudota katolta pääsisäänkäynnin kohdalla tai toiselta puolelta taloa olohuoneen ikkunoiden eteen. Toisekseen Pertti ei halunnut, että katon tumma lape tervehtisi pihaan tulijaa. Lisäksi hän on pannut merkille, että moderneiksi suunnitelluissa taloissa katto on usein haluttu tehdä huomaamattomaksi.
– Toisinaan räystäätön tasakatto toimii, mutta harmillisen usein ei, vaan aiheuttaa seinien rapautumista ja kattovuotoja. Halusin ratkaista asiat toisin.
Hän suunnitteli katosta näyttävän arkkitehtonisen elementin, joka suojaa taloa pitkillä räystäillään ja päädyissä maahan asti ulottuvilla kattorakenteilla.
Estetiikan ja rakennusteknisten ominaisuuksien lisäksi suunnittelun kiintotähtenä oli sujuva arki.
– Halusimme ehdottomasti ison, erillisen kuraeteisen ja kodinhoitohuoneen. Usein nämä toiminnot yhdistetään samaan huoneeseen, jolloin tilasta on vaikea saada toimivaa, Minna sanoo.
Kujaloilla kodinhoitohuone on yläkerrassa lasten makuuhuoneiden ja saunan läheisyydessä – siellä missä likapyykitkin liikkuvat. Näin perhe sai rauhoitettua arkieteisen.
Neliöitä Minna ja Pertti halusivat sijoittaa myös muihin yhteisesti käytettäviin tiloihin, kuten avokeittiöön ja yläkerran aulaan.
Kaarevan ja suoran liitto toistuu myös Pertin suunnittelemissa ja rakentamissa kiintokalusteissa sekä huonekaluissa, kuten sohvassa.
Pertillä on innoittajansa, tunnettuja arkkitehteja.
– Ihailen Frank Gehryn ja Zaha Hadidin muodon vapautta, vaikka insinööritaustani ja itse tekeminen kahlitsevatkin sen toteuttamista. Haluaisin osata myös jättää pintoja rouheammiksi, ei niin viimeistellyiksi.
Sisustus on syntynyt kokeilemalla. Alakerrassa on hillittyjä ja luonnollisia puun sävyjä, yläkerrassa ilottelua vahvoilla perusväreillä. Pertti on keskittynyt sisustuksellisiin rakenteisiin, Minna varsinaiseen sisustamiseen.
– Se, että puolisoni osaa piirtää suunnitelmamme tietokoneelle insinöörimäisen tarkasti, on helpottanut paljon asioiden toteuttamista, Minna sanoo.
Parin motto on selkeä: tehdä sitä, mistä he pitävät.