Kudo moderni seinävaate
Tee itse
Kudo moderni seinävaate
Tee moderni seinävaate karkkiväreistä. Valitse selkeitä muotoja ja viimeistele kuvakudos hauskoilla hapsuilla.

Moderni seinävaate – tarvikkeet:

 • kudontakehys, koko 25 x 35 cm
 • loimiksi kalalankaa tai napakkaa puuvillalankaa
 • erilaisia villalankoja:  lohenpunaista, roosaa, sinistä, vihreää, turkoosia, mustaa,  harmaata, valkoista ja luonnonvalkoista tai muita lankojen loppuja
 • ripustukseen 29 cm:n puurima ja 40 cm ohutta nahkanauhaa tai nyöriä
 • virkkuukoukku, sakset ja kampa tai haarukka.

Moderni seinävaate tehdään näin

 1. Solmi loimilanka napakasti kiinni kehyksen yläreunaan. Kierrä loimilankaa kehykseen, ylös ja alas, koko loimen leveydeltä (tässä noin 23 cm) ja solmi lanka kiinni kehykseen.
 2. Solmi erillinen loimilanka kehyksen oikeaan laitaan ja virkkaa loimilangalla 1 krs ketjusilmukoita loimen alareunaan koko loimen poikki jokaisen loimilangan yli. Solmi lanka toiseen reunaan. Tämä muodostaa kuvakudoksen alareunan ja pitää loimen oikealla leveydellä. Tee samanlainen ketjusilmukkakerros yläreunaan. Tarkista, että työ on yhtä leveä alhaalta ja ylhäältä. Yritä pitää se tasaisena kutoessasi.
 3. Jos haluat alareunaan hapsut, solmi ne nyt ketjusilmukkakerrokseen. Leikkaa n. 35 cm:n pituisia lankoja (tässä työssä roosalla). Ota neljän langan nippu, taita se keskeltä kahtia ja pujota lenkki ketjusilmukkaketjun yli oikealta puolelta nurjalle. Pujota langanpäät  lenkin läpi ja kiristä hapsuksi. Jatka koko alareunaan.
 4. Aloita kutominen lohenpunaisella, jätä 3–4 cm:n langanpää työn alkuun. Pujottele pientä lankakerää tai sukkulalle kieputettua lankaa vuorotellen loimien yli ja ali koko krs. Pujottele alun langanpää loimilankoihin samalla, kun aloitat seuraavaa kerrosta. Lyö kude kiinni haarukalla (tavallinen haarukka käy) tai kammalla joka kerroksen jälkeen niin, että kuteet asettuvat tiiviisti vierekkäin. Huom! Älä vedä kudetta ihan suoraksi vaan pujottele se hieman löyhästi, kaaren muotoon, ja vedä sitten kammalla tiukasti paikoilleen. Jos kiristät kuteen liian tiukaksi, työ kapenee.
 5. Pujottele lohenpunaisella yhteensä 4 krs ja aloita sitten vinokuviot. Kudo 22 krs tummanharmaalla ja kavenna joka krs molemmissa reunoissa pujottelemalla aina yksi ­loimilanka vähemmän. Näin kuviosta tulee kolmio.
 6. Kudo viereiset värialueet ­valkoisella. Pujottele lanka aina kuvion vaihtumiskohdassa viereisen alueen reunimmaisen loimilangan yli, sitomaan kuvioita yhteen.
 7. Jatka kutomista kuvan mallin mukaan tai sommittele haluamiasi värialueita. Voit myös piirtää mallin paperille luonnolliseen kokoon ja pitää sitä työn alla kutoessasi.
 8. Eripaksuisilla langoilla saat vaihtelevan pinnan, mutta huomaa, että paksulla langalla kerroksia tulee vähemmän. Silloin voit joutua pujottelemaan viereisellä alueella useampia kerroksia. Tässä työssä hauska, pallomainen osuus yläreunassa on kudottu efektilangalla, jossa on palleroita.
 9. Päättele langanpäät nurjalle. Leikkaa työ irti kehyksestä ja solmi yläreunan loimet puurimaan, käännä solmut taakse. Leikkaa ja muotoile hapsut haluamallasi tavalla.
Erilaisilla langoilla saat kuvakudokseen elävän pinnan. Keri ne pikku keriksi pujottelun helpottamiseksi.
Lyö kude tiiviisti kiinni haarukalla tai kammalla.
Kommentoi »