Tapetti vai ei? Krista maalasi makuuhuoneen seinään romanttisen kuvioinnin sapluunan ja kalkkimaalin avulla

Tapetti vai ei? Krista maalasi makuuhuoneen seinään romanttisen kuvioinnin sapluunan ja kalkkimaalin avulla
Espoolainen juristi ja kolmen lapsen äiti Krista toi makkariinsa ripauksen marokkalaistunnelmaa sapluunan avulla. Huoneen ilme uudistui kertaheitolla yhden lauantain aikana.
Julkaistu: 12.3.2019

Miten sait aikaan tapettivaikutelman tapetoimatta?

Halusin kuviollisen seinän, mutta en osaa tapetoida. Pari vuotta sitten ostin Jenkeistä ihanan sapluunan, joka oli odottanut kaapissa käyttöön pääsyä. Nyt inspiraation iskiessä otin sapluunan esiin ja maalasin seinään kuviot sen avulla.

Makuuhuone ennen muodonmuutosta. Jutun kuvat ovat Kristan ottamia.
Huone seinän maalaamisen jälkeen.

Miksi halusit huoneeseen muutosta?

Noin vuosi sitten vaihdoimme tyttäreni kanssa huoneet päittäin ja innostuin toden teolla muokkaamaan huoneen ilmettä uusiksi. Isäni kävi rakentamassa huoneeseen väliseinän, joten sain sinne kauan haaveilemani lasiruudulliset ovet.

Maalasin samanlaisen kuvioseinän ensin ruokailutilaan. Pidin lopputuloksesta niin paljon, että päätin hyödyntää ideaa makuuhuoneen muutoksessa.

Mitä välineitä tarvitsit seinän maalaamiseen?

Sapluunan ja kalkkimaalia sekä sienen maalin töpöttämiseen. Telalla olisin saanut tasaisemman tuloksen – mutta mielestäni myös tylsemmän. Sienen avulla pinnasta sai vivahteekkaan.

Lisäksi käytin maalarinteippiä sapluunan kiinnittämiseen ja pyyhettä maalinjämien putsaamiseen sapluunan alta. Viimeistelin kuvioiden rajoja vielä muutamasta kohdasta pienellä pensselillä.

Kristan kotoa löytyy myös toinen seinä, joka on uudistettu sapluunan avulla.

Miksi valitsit kalkkimaalin? Mitä sävyä käytit?

Pidän kalkkimaalin helposta käsiteltävyydestä ja hajuttomuudesta. Tärkeintä oli, että sillä saa aikaan elävän pinnan. Kuvio nousee esiin, kohoaa taustastaan.

Sekoitin sävyn itse valkoisesta ja ruskeasta maalista. Seos näytti astiassa kovin vaalealta, joten lopulta hulautin koko purkillisen ruskeaa valkoisen joukkoon. Seinässä sävy sitten näyttikin tummemmalta, ja aluksi hieman huokailin liian tummaa lopputulosta. Aikani harmiteltuani huomasin, että ehkä moka olikin onni onnettomuudessa. Nyt kuvio erottuu hyvin taustastaan sekä sointuu kauniisti huonekaluihin ja somisteisiin.

Kerro hieman, miten maalasit kuviot!

Mittasin aluksi, missä seinän horisontaalinen keskikohta on. Aloitin työn asettamalla sapluunan seinälle keskikohtaan aivan ylös. Kiinnitin sapluunan maalarinteipillä ja maalasin aina kuvio kerrallaan edeten vuorotellen vasemmalle, oikealle ja alas. Näin edellinen kuvio ehti aina kuivua sen verran, että sapluunan pystyi asettamaan osittain jo maalatun kohdan päälle. Tämä on tärkeää kohdistuksen onnistumisen kannalta.

Lisää Kristan sisustusoivalluksista löytää hänen Kristallinhohtoa-blogistaan ja samannimiseltä Instagram-tililtään.

Kuinka kauan työ vei?

Yllätyin hieman siitä, kuinka sutjakasti se kävi. Käytin projektiin yhden lauantain.

Mitä neuvoja antaisit sapluunamaalausta suunnitteleville?

Suosittelen kalkkimaalia. Ainoa huono puoli siinä on, että jos päälle haluaa joskus uuden maalipinnan, kalkkimaalikuviot on ensin hiottava pois.

Sapluunaa valitessa on tärkeää muistaa, mitkä osat aikoo maalata: kuviot vai taustan? Vaikuttaa, ettei sapluunoita juuri hyllytavarana löydy. Siksi suosittelen nettikaupoille suunnistamista.

Mikä fiilis sinulla nyt on uudessa makuuhuoneessasi?

Olen tyytyväinen muutokseen, marokkalaistyyli miellyttää silmää! Huoneesta tuli kokonaisuudessaan kiva, löysin esimerkiksi kaapistooni juuri sopivat peiliovet Facebookin kirppisryhmästä. Hyvästi vanha, tervetuloa uusi!

Oman makuuhuoneensa uudistamisen jälkeen Krista innostui kuvittamaan myös pienimmän poikansa huoneen seinän sapluunan ja kalkkimaalin avulla.

Sapluunan voi tehdä myös itse

  • Sapluuna on yksinkertaisimmillaan jämäkkä paperi tai kartonki, johon on leikattu halutunlainen kuvio. Sapluunaa hyödyntämällä esimerkiksi seinään tai huonekaluun saa saada koristeellista ilmettä.
  • Jotta sapluunasta saa kestävämmän ja jämäkämmän, paperin voi päällystää kontaktimuovilla. Piirrä ensin haluamasi kuvio paperille, päällystä se sitten kontaktimuovilla ja leikkaa vasta sitten. Muovipinnasta on myös se hyöty, että maaliroiskeet on helppo pyyhkiä pois.
  • Sapluunan voi tehdä myös esimerkiksi vanhasta piirtoheitinkalvosta, muovitaskusta, röntgenkuvasta tai rakennusmuovista.
  • Materiaalin paksuudesta ja kuvion monimutkaisuudesta riippuen kuvion leikkaamiseen voi käyttää esimerkiksi saksia, mattoveistä tai kirurginveistä.

Lähde: Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus, Oiva-askarteluopas.

1 kommentti