Unelmien Talo&Koti

Yhdistä perinteinen korinvalmistustekniikka ja virkkaus – kätevässä köysikorissa kulkevat niin pyykit kuin saunakamppeetkin


Köysikorin valmistamiseen tarvitaan kaksi asiaa: vahva ja kestävä runko sekä taipuisaa, ohuempaa materiaalia sen sitomiseen. Tässä ohjeessa köysikori kootaan muotoonsa virkkaamalla.
Kuvat Satu Nyström

Köysikori – tarvikkeet:

  • paperinarua, raidalliseen koriin kahta tai useampaa väriä
  • virkkuukoukku 5–6 mm
  • köyttä (mallikorissa noin 20 m).

Köysikori valmistuu näin

1. Aloita työ pohjasta. Virkkaa köydenpään ympärille kiinteitä silmukoita. Varo, ettei ensimmäinen silmukka putoa köydeltä. Tee silmukoita tiheään noin 10 sentin matkalle.

2. Taivuta köysi ympyräksi ja virkkaa seuraava kerros myös köyden ympärille, mutta koukkaa paperinaru edellisen kerroksen silmukasta. Tee samalla lisäyksiä seuraavasti: Virkkaa nyt joka toiseen silmukkaan 2 kiinteää silmukkaa ja kolmannella kerroksella joka kolmanteen. Kerrosluku on sama kuin lisäysten väli. Tarkista työn tasaisuus joka kerroksen välissä. Vähennä tai lisää tuplasilmukoita tarpeen mukaan. Jatka pohjan virkkaamista, kunnes se on mielestäsi sopivan kokoinen (mallissa 30 cm).

3. Aloita laidat. Tee edelleen lisäyksiä tasaisen harvaan (esimerkiksi 20 silmukan välein), jotta korista ei tule putkiloa. Jatka laitoja kunnes kori on noin 35 sentin korkuinen. Tee koriin pari kerrosta ilman lisäyksiä. Jatka korin runkoa vielä jokunen kerros. Tee nyt kavennuksia harvakseen, virkkaamalla joka 20. silmukka yhteen seuraavan kanssa.

4. Viimeisellä kerroksella jätä kahvoja varten korin molemmille laidoille pätkä köyttä ilman virkkausta. Virkkaa silmukat niiden kohdalla vain edellisen kerroksen virkattuihin silmukoihin. Päättele työ.

Vinkki!

Jos teet köysikorista raidallisen, vaihda väriä aina viitisen senttiä edellisestä vaihtokohdasta eteenpäin. Silloin koriin ei tulee selkeää saumaa. Voit lisätä koriin väriä virkkaamalla köysikerroksien väleihin piilosilmukoita.

Julkaistu: 17.10.2018