Ari ja Heidi saivat 1700-luvun Köydenpunojan talon kaupanpäällisiksi oman kotikummituksen Rosan – ”Hän paiskoo tavaroita, jos on tyytymätön asukkaisiin”
Sisustus
Ari ja Heidi saivat 1700-luvun Köydenpunojan talon kaupanpäällisiksi oman kotikummituksen Rosan – ”Hän paiskoo tavaroita, jos on tyytymätön asukkaisiin”
Viehätys vanhaan ja kaipuu kaupunkielämään ohjasivat Arin ja Heidin Köydenpunojan taloon Kokkolan Neristaniin. Kodin juuret ulottuvat 1700-luvulle.
2.11.2023
 | Päivitetty 22.11.2023
 |
Unelmien Talo&Koti

Rakkaus vanhoihin taloihin syttyi, kun Ari Kuorikoski ja Heidi Nyblom Kuorikoski opiskelivat Vaasassa. Silloin kotina oli vanhaa kunnioittaen rempattu asunto. Kun oli aika hankkia oma koti, pariskunnalle oli selvää, että päätepysäkki olisi vanha talo.

Seuraavat kahdeksan vuotta perhe asui 1920-luvun kyläkoulussa metsän keskellä. Lasten synnyttyä Arille ja Heidille heräsi kaipuu takaisin ihmisten ilmoille, lähemmäs sosiaalisia ­verkostoja ja ­harrastuksia.

Kodissa on upeita näkymiä tilasta toiseen. Repslagarens-tilillä Instagramissa voi seurata lisää kodin tunnelmia.
Kissi ottaa aimo loikan Arin äidin isoisän tekemältä, alkuperäisessä kunnossa olevalta nojatuolilta. Heidin isältä saatu ovi on kotoisin Åraksen kylästä Kruunupyystä. Monia talon alkuperäisistä ovista on hävitetty vuosien saatossa.
Vanhempien makuu­huoneessa on Farrow&Ballin ­Wisteria-tapetti. Tyynyt on hankittu Ikeasta.

– Kokonaisen vuoden kyttäsin nykyisen kotimme ilmoitusta netissä. Pelkäsin, että joku ehtii nappaamaan sen ensin. Lopulta Ari kyllästyi kyttäilyyni ja varasi meille esittely­ajan. Rakastuimme taloon heti ensimmäisellä käynnillä. Olimme varmoja, että tämä oli meitä varten, Heidi kertoo.

Köydenpunojan talo on kahdesta rakennuksesta ­yhdistetty ja yksi Kokkolan Neristanin vanhimmista rakennuksista. Kesällä 2011 Arista, ­Heidistä ja lapsista tuli kokkolalaisia. Perheeseen kuuluvat Vilja, 16, Neo, 15, ja ­Vincent, 6, sekä Dumle-­koira ja Kissi-kissa.

Muuttaessaan kaupungin ytimeen he tekivät juuri päinvastoin kuin moni haaveilee: muuttivat maalta kaupunkiin.

– Meille tämä on onnistunut ratkaisu – koti, jossa koko perhe viihtyy. Ja tulimmehan samalla pelastaneeksi palasen Neristanin historiaa.

Keittiössä oli lahovaurioita, joten tilaan tehtiin täydellinen peruskorjaus.
Uuden keittiön suunnitteli paikallisen Solmu Designin Kasper Tammela. Kaapistot ovat kokkolalaisen Huusholli Keittiön. Ponttiset-lattialaudat maalattiin Virtasen Porstua-lattiamaalilla.
Englantilaisista sisustus­kuvista syntyi idea kaakeleiden kalanruotoladonnasta. Kaakelit on käsin tehty Espanjassa. Tammi­hyllyt sopivat keittiöön, jonka inspiraationa on ylä­kaapiton shaker-tyyli.

Köydenpunojan talon satoja vuosia vanhasta historiasta ­kertoo esimerkiksi se, että talo on maalattu punamultamaalilla toisin kuin muut ympäristön empiretyyliset talot. Talon mukana ­tulleiden ­papereiden mukaan siellä on asunut lukuisia eri perheitä ja ­ammatinharjoittajia. Asuntoja on ollut kaksi tai kolme, ja asukkaina on ollut ompelijoita, merimiehiä, kartanpiirtäjiä ja pienpolttajia.

– Meillä on myös kotikummitus Rosa. Hän kävelee portaissa, kulkee ovista ja paiskoo tavaroita, jos on tyytymätön asukkaisiin, Heidi kertoo.

”On joku päässyt hengestäänkin. Luultavasti tästä syystä siellä mielestämme kummittelee.”
Heidi
Vaaleanpunainen ruokailuhuone muistutti Heidin mielestä ennen remonttia saunaa, sillä kellastuneet mäntypaneelit oli lakattu. Huoneen katto oli avattu ylös lappeeseen jo aiemmin. Puulattia odottaa vielä kunnostamista.
Heidin sydämessä on erityinen paikka tuoleille. Niitä ei koskaan voi olla liikaa. Antiikkiliike Helénistä ­ostetun ruoka­pöydän ympärille on löytynyt kauniita yksilöitä muun muassa Elsa Möbelistä. Teinien valtakuntaa olevan parven rakensi edellinen omistaja. ­Parvelta ­pääsee kahteen pieneen vinttikamariin.
Kahden talon liitoskohdassa on kapea ja matala oviaukko, josta kuljetaan nöyrästi pää kumarassa. Porras tehtiin talosta löytyneistä ­lankuista, ja niihin jätettiin näkyviin vanha pinta. Pöytä on sukukalleus, jonka Heidin isoäidin isä Ernst teki lahjaksi Agnes-vaimolleen. Lamppu on englantilaista uudistuotantoa, Heidi sai sen isältään lahjaksi yli 20 vuotta sitten. Tapetti on Boråstapeterin Bjärka Säby.

Talo on rakennettu kolmessa osassa: ensimmäinen osa 1730-­luvulla ja toinen 1800-luvulla. Nämä osat on yhdistetty 1960-luvulla. Hupaisasti uudempi osa on rakennettu ­kustavilaiseen tyyliin, joka oli yleinen 1700–1800-lukujen kartanoissa ja ­suuremmissa virkataloissa. Tyylille ominaisessa karoliinisessa ­pohjakuvassa sali oli sijoitettu keskelle taloa.

Arin ja Heidin koti on kuin pienoismalli tyylistä: pienelle ­tontille ja pieneen taloon on mahdutettu paljon hienoa ja ­pröystäilevää, ­kuten korkea kivijalka. Pihalle on mahdutettu myös alueella ­harvinainen, tiilirakenteinen piharakennus.

– Kun tultiin maalta kaupunkiin asioimaan, piharakennukseen jätettiin hevoset lepäämään. Siellä oli myös ­nukkumatiloja, jos kaupungissa piti viipyä pitempään. Säilytettiin siellä kuulemma aikoinaan myös kaupungin ruumisvankkureita, ja on joku päässyt siellä hengestäänkin. Luultavasti tästä syystä siellä mielestämme kummittelee.

Talon vanhimmassa osassa sijaitsevan olohuoneen kattokorkeus on alle kaksi metriä. Valaisimeksi valittiin Yki Nummen Yki-­valaisin. Sohva on Iskun Louhi Low. Katon väri vaihtui rautakaupassa lennosta valkoisesta punaiseksi. Ruokapöytä on tehty talosta löytyneistä lattialankuista. Vaaleanvihreä ja musta kaappi ovat Antiikkiliike Helénistä. Punakankaiset ruokapöydäntuolit on peritty Heidin isoäidiltä, sinikankaiset ovat Kuopion Kaupungin­hotellista.
Olkkarin tapetti on Josef Frankin Paradiset.
”Olohuoneen ­mehevänsävyisestä tapetista unelmoin jo entisessä kodissamme.”
Heidi
Heidin sukulaisten antiikkiliikkeestä ostettu punainen patakaappi oli ­ensimmäinen tähän kotiin hankittu huonekalu.
Tapetin mustaan pohjaan sointuva pönttöuuni ostettiin Pohjanmaan Tiilirakenteelta.

Ari ja Heidi eivät ostaneet peruskorjauskohdetta, mutta isoon remonttiin tempauduttiin, kun ensimmäinen talvi osoitti talon ­vanhimman osan olevan aivan liian kylmä nukkumiseen. Kesällä 2012 rakennus kuorittiin paljaaksi hirsirunkoon saakka.

– Osa hirsistä oli niin höttöä, että kun vähän vasaralla koski, ­kaikki haihtui pölypilvenä ilmaan. Kymmenen vuoden aikana ­olemme pikkuhiljaa remontoineet koko talon: ulos ovat lentäneet muovit, lastulevyt ja lasivillat, ja tilalle tulleet pellava, ­ekovilla, huokolevyt, makulatuuripaperit ja perinnemaalit. Remonttia ovat ­ohjanneet ­sekä perinteiset menetelmät että käytännöllisyys. ­Eiköhän talo ­tämän jälkeen pysy pystyssä toiset kolmesataa vuotta, ­Heidi toteaa.

Eteisen remontin yhteydessä rakennettiin kierrätysmateriaaleista hattuhyllyn, naulakon ja kenkätelineen yhdistelmä Instagramista bongatun vanhan naulakkomallin mukaan. Kalusteesta tuli Heidin ja Arin mielestä ­täydellinen. Tapetti on William Morrisin Willow Bough.
Remontin yhteydessä uusittiin myös kylpyhuone ja vessa. Ne saivat klassisen mustavalkoisen värityksen. Heidi etsi pitkään kapeaa kaappia, kunnes Ari rakensi lopulta sopivan itse.
Vincentin huoneessa on kakluuni, jota lämmitetään kylmällä ilmalla jo aamusta. Se pysyy lämpimänä pitkään. Erikoinen, puolikorkea uuni on luultavasti jossain vaiheessa muurattu puuhellan tilalle. Tapetti on William Morrisin Daisy.
Ari suunnitteli Vincentin huoneeseen kerros­sänky-kirjoituspöytä-säilytysratkaisun, jonka Arin eläkkeellä oleva isä rakensi. Sängyn alle mahtuvat kaikki lelut ja sivusta esiin vedettävää pöytätasoa voi pidentää ja lyhentää tarpeen mukaan.

Heidi rakastaa kauniita esineitä ja vanhoja huonekaluja, ­mutta ei pidä pikkutavarasta. Parrasvaloihin pääsevät paperitapetit ja ­kalusteiden patina. Ari on taitava nikkaroimaan ja koti on ­täynnä hänen rakentamiaan säilytysratkaisuja ja kaappeja. Joukkoon ­mahtuu myös uutta, mutta vain, jos tulokas sopii talon henkeen ja on tarpeellinen. Myös värit ovat aina olleet Heidille tärkeitä.

Vincentin vanha sänky on nykyään olohuoneessa lukupaikkana. Kulmakaappi on löytö Antiikkiliike Helénistä. Sängyn taustalla näkyy 1700-luvulta oleva paksu, vino hirsiseinä.
Arkkitehti Mikko Karvonen kirjoitti 2019 kirjan Kokkola: Arkkitehtuuri 1620-1920, jossa kerrotaan myös ”pakkahuoneenkadun nurkasta löytyvistä kahdesta, kylki kyljessä seisovasta talovanhuksesta”. Heidi ei luovu isoäidiltään saamastaan Helena Tynellin suunnittelemasta sinisestä Pomona-kaatimesta. Kuparipannu on Juthbackan markkinoilta, vihreä kannu Ikeasta.

– Värit toistavat persoonallisuuttani. Ne saavat minut voimaan hyvin ja tekevät ympäristöstä mielenkiintoisen. Olohuoneen ­mehevänsävyisestä tapetista unelmoin jo entisessä kodissamme.

Myös Arilla on mielipiteitä ja näkemys kodin sisustuksesta.

– Esimerkiksi olohuoneen katon punainen on Arin valitsema. Toisinaan hän suhtautuu hieman kriittisesti suunnitelmiini, ­mutta lopputulos on kuitenkin aina sellainen, että olemme molemmat ­tyytyväisiä, Heidi sanoo.

Kokkolassa sijaitseva Köydenpunojan talo koostuu kahdesta talosta. Vanhempi talo on 1730-luvulta ja uudempi 1800-luvulta. Talot on yhdistetty 1960-luvulla.
120 neliön talossa on 7 huonetta ja keittiö. Talossa on piirroksessa näkyvän alakerran lisäksi vintti, jossa on kaksi makuuhuonetta. Lisäksi on piharakennus, jossa työtilat, sauna ja kodinhoitohuone.
Kulmataloon mennään sisälle nurkassa olevan lasikuistin kautta. Etualan pikkukuistin kautta pääsee talon vanhemmalle puolelle.
3 kommenttia