Kotoisa rintamamiestalo
Sisustus
Kotoisa rintamamiestalo
Äänekoskelaisessa rintamamiestalossa tunnelma on kuin mummolassa. Vuonna 1953 rakennettu talo oli ostettaessa lähes alkuperäisessä kunnossa.
11.4.2016
 |
Kotivinkki

Olohuoneen lattia on valkoisella vahalla käsiteltyä mäntylautaa, jossa puun syyt jäävät kauniisti näkyviin. Rottinkikalusteet luovat maanläheistä tunnelmaa ja viherkasvit kodikkuutta. Kattolamppu on ostettu Tukholman Habitatista, matto Kodin Ykkösestä.

Kurkistus keittiöön on kuin aikamatka ajassa taaksepäin. Kaapistot ovat peräisin 1940–50-luvun talosta Närpiöstä, ja harmaaksi maalattua mäntylautalattiaa koristaa räsymatto. Tunnelmallisesta keittiöstä löytyvät silti kaikki mukavuudet. Astianpesukone on integroitu alakaapistoon. Asukkaita viehättivät rintamamiestalot niiden ajattomuuden, yksinkertaisuuden ja uudelleen käytettävyyden vuoksi. 

Vanha ja uusi ovat sulassa sovussa vierekkäin. Ikeasta löytynyt selkeälinjainen sähköhella sopii kauniisti vanhan puuhellan pariksi. Turkoosiksi maalatut keittiötikkaat tuovat kontrastia vaaleaan tilaan. Keittiössä on talvella mukavan lämmintä, kun puuhellaan tekee tulen. Kovilla pakkasilla talon lämmittäminen vie aikansa, mutta siihen tottuu. Villasukat ja Reino-tossut ovat ahkerassa käytössä. Kesällä talo pysyy viileänä, ja siellä on jopa mukavampi asua kuin uusissa taloissa.

Juomalasit ovat Riihimäen lasin Lumihiutale-sarjaa ja eri kirpputoreilta ostettuja. Messinkiset kynttilänjalat löytyivät kierrätyskeskuksesta.

Yläkerrassa on yksi makuuhuone. Katot ja seinät ovat alkuperäistä tummentunutta sisarpaneelia. Remonttien ja rakennusprojektien yhteydessä on valittu talon tyyliin sopivia materiaaleja. Sisällä on pidetty huolta pintamateriaalien hengittävyydestä. Kaikki tapetit ja makulatuuripaperit on kiinnitetty seiniin omatekoisella liisterillä, vehnäjauhon ja veden sekoituksella. Keittiön seinissä ja katossa on alkuperäiset pinkopahvit, jotka maalattiin uusin sävyin.

Talon vieressä sijaitsevassa huvimajassa punaiset ovet hehkuvat kirkkaina vaaleaa pintaa vasten. Huvimaja on rakennettu osittain kierrätysmateriaaleista.

Vanhat rasiat ja pullot ovat kauniisti esillä seinällä olevassa lokerikossa.

Makuuhuoneen tapetin valitseminen tuotti melkoista päänvaivaa. Sopiva löytyi Boråstapeterin 1950-luvun tapetteja sisältävästä mallistosta. Ypsilon-tapetti on Arne Jacobsenin suunnittelema. Ruskean kaapin päällä olevissa koreissa säilytetään muun muassa villasukkia

String-hyllyn ajattomuus sopii vanhaan taloon. Puunväriset korit nousevat esille vaaleaa pintaa vasten. Sisustus on sekoitus elämää eri ajoilta. Osa huonekaluista on talon alkuperäisiä, osa sukulaisilta saatuja, kirpputoreilta löydettyjä, uusia tai itse tehtyjä.

7 kommenttia