
Lahtelainen Rosi Räty huomasi keväällä 2016 paikallislehdessä jutun, jossa kerrottiin vanhan paloaseman tiloihin tulevista uusista loft-asunnoista. Mittava saneerausprojekti herätti mielenkiinnon; Rosi otti saman tien yhteyttä rakennuttajaan ja pääsi puolisonsa Valtteri Jokisen kanssa varaamaan mieleisensä asunnon jo ennen ennakkomarkkinoinnin alkamista.
Vuonna 1927 valmistunut rakennus on alun perin suunniteltu tuotantotiloiksi Lahden Paita- ja Esiliinatehtaalle, joka oli silloin maan suurin valmisvaatetehdas. Ompelukoneiden tikkausäänet vaihtuivat kuitenkin 1950-luvulla paloautojen sireenien ulvontaan, kun tilat muutettiin paloasemaksi. Vuonna 2014 oli jälleen aika tehdä uusia suunnitelmia, kun vanha pääpelastusasema muutti toisiin tiloihin, ja tontti päätettiin kaavoittaa asuinkäyttöön.
Vain muutaman kilometrin päässä Lahden keskustasta sijaitseva keltainen kivitalo torneineen on lahtelaisille tuttu maamerkki, ja rakennuksen muuttumista julkisesta tilasta yksityisasunnoiksi on seurattu innolla.
Asemakaavassa suojellun rakennuksen kunnostamista valvoi Lahden kaupunginmuseo, jonka näkökulmasta oli tärkeää säilyttää muun muassa talon basilikamainen perusmuoto valaistustuksineen, pohjakerroksen pariovien rakenne ja torni. Puinen torni oli tosin niin huonossa kunnossa, ettei sitä voinut rakenteensa puolesta hyödyntää mitenkään. Sen tilalle suunniteltiin parveketorni.
Rosin ja Valtterin asunto on talon ensimmäisessä kerroksessa. Perheen olohuoneessa voi aistia vielä vanhan paloaseman tunnelmaa: suuren ikkunaseinän kohdalla oli ennen vanhaan nosto-ovet, joista paloautot lähtivät liikkeelle hälytyksen tultua. Nyt pariovet johtavat Rosin ja Valtterin viihtyisälle terassille.
– Halusimme ehdottomasti juuri tämän päätyasunnon. Pohjaratkaisu oli täydellinen meille ja kahden makuuhuoneen asunto oikean kokoinen tarpeisiimme. Tilajako on loftiksi hyvin käytännöllinen erillisten ikkunallisten makuuhuoneiden ansiosta, Rosi kertoo.
Rosi ja Valtteri muuttivat kolmen huoneen ja avokeittiön asuntoonsa kahdestaan. Muuton jälkeen perhe on kasvanut nyt 2-vuotiaalla Kostilla, jolle oli oma huone odottamassa.
Tilankäyttö on optimaalista, ainoastaan parvelle vievien portaiden takaosan pari olisi ottanut vielä hyötykäyttöön.
– Alkuperäisessä suunnitelmassa parvi oli piirretty koko asunnon levyiseksi, mutta halusimme sen kavennettuna nykyiseen muotoonsa. Näin saimme makuuhuoneisiin reilun kolmen ja puolen metrin huonekorkeuden. Rakennusvaiheessa tosin selvisi, ettei tuota alkuperäistä suunnitelmaa olisi voinut edes toteuttaa rakennusteknisistä syistä, Rosi toteaa.
Huonekorkeutta on hyödynnetty muun muassa Kostin huoneen korkeilla säilytyskaapeilla.
Moderni tupakeittiö ja oleskelutila ovat yhtä avointa tilaa, jossa korkeudesta huolimatta on hyvä akustiikka. Ääniä pehmentävät myös tekstiilit. Pilarit ja katossa olevat palkit tekevät tilasta persoonallisen. Alun perin pienemmäksi suunniteltu keittiö mietittiin uusiksi ja saatiin toimivaksi kokonaisuudeksi kaappeja, laatikostoja ja kodinkoneita lisäämällä. Taustaseinästä tuli musta parin haaveiden mukaisesti, vaikka suuren pinnan maalaaminen tummaksi arvelutti aluksi.
Loftin hengessä sisustetun kodin skandinaavinen tyyli jatkuu läpi koko korkean asunnon. Sen industriaalista henkeä jopa lisättiin jättämällä ilmastointiputki näkyviin makuuhuoneessa.
– Rakennusmiehet ihmettelivät, kun estimme heitä koteloimasta ilmastointiputkea piiloon, Rosi muistelee huvittuneena rakennusvaiheessa nähtyä episodia.
Kompaktissa asunnossa sauna- ja pesutilat on sijoitettu parven alle. Yläkerran tasanne toimii vieraiden majoituspaikkana ja työskentelytilana.
Paloaseman uudiskäyttösuunnitelmat teki arkkitehti Riitta Vesala, jonka kanssa Rosi ja Valtteri kävivät läpi omat muutostoiveensa. Materiaalivalinnat he ilmoittivat suoraan rakennuttajalle. Yhteistyö sujui mutkattomasti molempien tahojen kanssa.
Asumismukavuutta lisättiin asentamalla ilmalämpöpumppu, seinä-wc ja lasiseinä saunaan. Näistä valinnoista aiheutui perheelle lisäkustannuksia, mutta kesähelteellä ilmalämpöpumpun tuomasta viileydestä on nautittu koko rahan edestä.
– Pintamateriaaleiksi valitsimme rauhalliset sävyt ja materiaalit, mutta saunan lattiaan Valtteri halusi kuusikulmaisen hexagon-laatan, Rosi kertoo.
Perheen varsinainen sisustaja on Valtteri, jonka hankintoja ovat muun muassa kodin kauniit lipastot. Rosin vastuulle jää viimeistely viherkasveilla ja kauniilla esineillä, joita kodissa on harkiten esillä.
– Usein se menee niin, että Valtterilla on jokin visio, ja minä innostun siitä, Rosi sanoo.
Paloasema sijaitsee idyllisesti Joutjärven rannalla. Vaikka vieressä kulkee vilkasliikenteinen tie, melu ei juuri kuulu huoneisiin; makuuhuoneissa on desibelilasit. Ranta-alueen liikennejärjestelyt eivät ole vielä valmiit kävelyteiden osalta, mutta yleisen uimarannan käyttäjät ovat alkaneet ymmärtää, että vanha paloasema on nykyään ihmisten koti.
– Ensimmäisinä kesinä ihmettelijöitä riitti melkein ikkunan alle saakka. Tulevaisuudessa rantaan kulkee kävelytie, joka ei mene enää meidän pihamme läpi, Rosi naurahtaa.
Rosi, Valtteri ja Kosti ovat kotiutuneet uuteen kotiinsa erinomaisesti. Taloyhtiössä asuu paljon nuoria perheitä, jotka ovat kaikki muuttaneet taloon samaan aikaan. Naapureista on tullut tiivis yhteisö ja seinän takana piipahdetaan kyläilemässä. Hauska sattuma sekin, että talossa on seitsemän leikki-ikäistä lasta, kaikki poikia. Rakennuksen miesvoittoinen historiaa jatkuu. Ainakin toistaiseksi.
Paloaseman vaiheet asuinrakennukseksi
- 2014. Palokunta muuttaa pois.
- 2015. Lahden kaupunki järjestää suunnittelukilpailun rakennuksen uudiskäytöstä.
- 2016. Rosi ja Valtteri tekevät varauksen asuntoon.
- 2016–2017. Rakennuksen saneeraus.
- 2017. Ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan joulukuussa.
- 2018. Kaikki asunnot ovat valmiita keväällä.