Meidän Talo

Kotina vanha paloasema! Rosi ja Valtteri tarttuivat oitis tilaisuuteen ainutlaatuisesta unelmakodista

Kotina vanha paloasema! Rosi ja Valtteri tarttuivat oitis tilaisuuteen ainutlaatuisesta unelmakodista
Lahdessa tehtaana ja paloasemana toiminut rakennus saneerattiin 50 asunnon taloyhtiöksi. Lahtelaiset Rosi Räty ja Valtteri Jokinen innostuivat heti uudesta loft-kodista historiallisessa rakennuksessa.

Lahtelainen Rosi Räty huomasi keväällä 2016 paikallislehdessä jutun, jossa kerrottiin vanhan paloaseman tiloihin tulevista uusista loft-asunnoista. Mittava saneerausprojekti herätti mielenkiinnon; Rosi otti saman tien yhteyttä rakennuttajaan ja pääsi puolisonsa Valtteri Jokisen kanssa varaamaan mieleisensä asunnon jo ennen ennakkomarkkinoinnin alkamista.

Vuonna 1927 valmistunut rakennus on alun perin suunniteltu tuotantotiloiksi Lahden Paita- ja Esiliinatehtaalle, joka oli silloin maan suurin valmisvaatetehdas. Ompelukoneiden tikkausäänet vaihtuivat kuitenkin 1950-luvulla paloautojen sireenien ulvontaan, kun tilat muutettiin paloasemaksi. Vuonna 2014 oli jälleen aika tehdä uusia suunnitelmia, kun vanha pääpelastusasema muutti toisiin tiloihin, ja tontti päätettiin kaavoittaa asuinkäyttöön.

Ruokapöydän takaa on käynti perheen terassille. Aurinkoisella säällä oleskelutasanne on niin paahteinen, että perhe ruokailee pääsääntöisesti sisätilassa, usein isot ovet avoinna. Pöytä on koottu melamiinipinnoitetusta koivuvanerilevystä ja Hayn Looppukkijaloista. Pinnatuolit ovat Askosta, ja senkin Valtteri löysi nettikirppikseltä.
Paloaseman ovet alkuperäisessä asussaan.

Vain muutaman kilometrin päässä Lahden keskustasta sijaitseva keltainen kivitalo torneineen on lahtelaisille tuttu maamerkki, ja rakennuksen muuttumista julkisesta tilasta yksityisasunnoiksi on seurattu innolla.

Asemakaavassa suojellun rakennuksen kunnostamista valvoi Lahden kaupunginmuseo, jonka näkökulmasta oli tärkeää säilyttää muun muassa talon basilikamainen perusmuoto valaistustuksineen, pohjakerroksen pariovien rakenne ja torni. Puinen torni oli tosin niin huonossa kunnossa, ettei sitä voinut rakenteensa puolesta hyödyntää mitenkään. Sen tilalle suunniteltiin parveketorni.

Valo taittuu kauniisti isoista ikkunoista oleskelutilaan, joka muodostuu avokeittiön, ruokailutilan ja sohvaryhmän kokonaisuudesta. Kaikki keskeiset tilat sijoittuvat kahden suuren ikkuna-aukon väliin. Tilat on jaettu erilleen kulmasohvalla.
Tältä perheen keittiö ja oleskelutila näyttivät ennen saneerausta.
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN

Poimi tyyli – osta tuotteet tästä!

SISÄLTÖ JATKUU
Näkymä keittiöstä oleskelutilaan. Valtteri tuunasi Ikean mustan Bestå-lipaston puurimoilla ja uusilla vetimillä mieleisekseen. Kello on vanha uimahallin kello. Rosi viimeistelee kauniilla asetelmilla Valtterin kalustehankinnat.

Rosin ja Valtterin asunto on talon ensimmäisessä kerroksessa. Perheen olohuoneessa voi aistia vielä vanhan paloaseman tunnelmaa: suuren ikkunaseinän kohdalla oli ennen vanhaan nosto-ovet, joista paloautot lähtivät liikkeelle hälytyksen tultua. Nyt pariovet johtavat Rosin ja Valtterin viihtyisälle terassille.

– Halusimme ehdottomasti juuri tämän päätyasunnon. Pohjaratkaisu oli täydellinen meille ja kahden makuuhuoneen asunto oikean kokoinen tarpeisiimme. Tilajako on loftiksi hyvin käytännöllinen erillisten ikkunallisten makuuhuoneiden ansiosta, Rosi kertoo.

Rosi ja Valtteri muuttivat kolmen huoneen ja avokeittiön asuntoonsa kahdestaan. Muuton jälkeen perhe on kasvanut nyt 2-vuotiaalla Kostilla, jolle oli oma huone odottamassa.

Tilankäyttö on optimaalista, ainoastaan parvelle vievien portaiden takaosan pari olisi ottanut vielä hyötykäyttöön.

– Alkuperäisessä suunnitelmassa parvi oli piirretty koko asunnon levyiseksi, mutta halusimme sen kavennettuna nykyiseen muotoonsa. Näin saimme makuuhuoneisiin reilun kolmen ja puolen metrin huonekorkeuden. Rakennusvaiheessa tosin selvisi, ettei tuota alkuperäistä suunnitelmaa olisi voinut edes toteuttaa rakennusteknisistä syistä, Rosi toteaa.

Huonekorkeutta on hyödynnetty muun muassa Kostin huoneen korkeilla säilytyskaapeilla.

Rosi ja Valtteri kokkaavat mielellään ja toteavat keittiönsä toimivaksi. Asunnon suunnitteluvaiheessa he lisäsivät muun muassa kaappien määrää.
Keittiön takaseinää terävöitettiin Tikkurilan mustalla Takorauta-sävyllä.
Vanhempien makuuhuoneen päätyseinä sai vahvan petroolin sävyisen maalin, joka on Tikkurilan S491. Sängynpäätynä toimii Valtterin ideoima ja tekemä vaneripääty, jonka takana on Philipsin Hue -älylednauha. Se on ajastettu valaisemaan hiljalleen huonetta aamulla heräämisen helpottamiseksi.
Kostin huone ja vanhempien makuuhuone ovat asunnon ainoat erilliset huoneet, jotka saadaan suljettua ovilla. Huoneiden korkeus on reilut kolme ja puoli metriä, ja ikkunat sijoittuvat talon päätyyn.

Moderni tupakeittiö ja oleskelutila ovat yhtä avointa tilaa, jossa korkeudesta huolimatta on hyvä akustiikka. Ääniä pehmentävät myös tekstiilit. Pilarit ja katossa olevat palkit tekevät tilasta persoonallisen. Alun perin pienemmäksi suunniteltu keittiö mietittiin uusiksi ja saatiin toimivaksi kokonaisuudeksi kaappeja, laatikostoja ja kodinkoneita lisäämällä. Taustaseinästä tuli musta parin haaveiden mukaisesti, vaikka suuren pinnan maalaaminen tummaksi arvelutti aluksi.

Loftin hengessä sisustetun kodin skandinaavinen tyyli jatkuu läpi koko korkean asunnon. Sen industriaalista henkeä jopa lisättiin jättämällä ilmastointiputki näkyviin makuuhuoneessa.

– Rakennusmiehet ihmettelivät, kun estimme heitä koteloimasta ilmastointiputkea piiloon, Rosi muistelee huvittuneena rakennusvaiheessa nähtyä episodia.

Kompaktissa asunnossa sauna- ja pesutilat on sijoitettu parven alle. Yläkerran tasanne toimii vieraiden majoituspaikkana ja työskentelytilana.

Tältä parven paikka näytti ennen saneerausta.
Eteisestä on käynti sauna- ja pesutiloihin, joiden päälle on rakennettu parvi. Vierasmajoituksen lisäksi tila toimii myös etätyöpisteenä.
Pilarit ja katossa olevat palkit tekevät tilasta persoonallisen.
Parvelle johtavat lomittaiset portaat ja musta käsijohdin. Kulku kapean ja jyrkän tilan kautta parvelle on haastava, mutta rakennuttajan idea lomittaa portaat on todettu toimivaksi.
Kompaktit sauna- ja pesutilat saatiin parven alle. Valtterin toive lattian hexagon-laatasta toteutettiin ensimmäisten pintamateriaalivalintojen joukossa.

Paloaseman uudiskäyttösuunnitelmat teki arkkitehti Riitta Vesala, jonka kanssa Rosi ja Valtteri kävivät läpi omat muutostoiveensa. Materiaalivalinnat he ilmoittivat suoraan rakennuttajalle. Yhteistyö sujui mutkattomasti molempien tahojen kanssa.

Asumismukavuutta lisättiin asentamalla ilmalämpöpumppu, seinä-wc ja lasiseinä saunaan. Näistä valinnoista aiheutui perheelle lisäkustannuksia, mutta kesähelteellä ilmalämpöpumpun tuomasta viileydestä on nautittu koko rahan edestä.

– Pintamateriaaleiksi valitsimme rauhalliset sävyt ja materiaalit, mutta saunan lattiaan Valtteri halusi kuusikulmaisen hexagon-laatan, Rosi kertoo.

Perheen varsinainen sisustaja on Valtteri, jonka hankintoja ovat muun muassa kodin kauniit lipastot. Rosin vastuulle jää viimeistely viherkasveilla ja kauniilla esineillä, joita kodissa on harkiten esillä.

– Usein se menee niin, että Valtterilla on jokin visio, ja minä innostun siitä, Rosi sanoo.

Hyvällä säällä keittiön puoleiset pariovet avataan ja perhe nauttii omasta terassista. Ensimmäisen kerroksen neljällä järvenpuoleisella asunnolla on kaikilla kahden paloaseman oven levyinen terassi.
Rosi, Kosti ja Valtteri nauttivat etelään avautuvalla terassilla kesäpäivistä. Aidattu terassi toimii hyvin myös leikkipaikkana 2-vuotiaalle Kostille.

Paloasema sijaitsee idyllisesti Joutjärven rannalla. Vaikka vieressä kulkee vilkasliikenteinen tie, melu ei juuri kuulu huoneisiin; makuuhuoneissa on desibelilasit. Ranta-alueen liikennejärjestelyt eivät ole vielä valmiit kävelyteiden osalta, mutta yleisen uimarannan käyttäjät ovat alkaneet ymmärtää, että vanha paloasema on nykyään ihmisten koti.

– Ensimmäisinä kesinä ihmettelijöitä riitti melkein ikkunan alle saakka. Tulevaisuudessa rantaan kulkee kävelytie, joka ei mene enää meidän pihamme läpi, Rosi naurahtaa.

Rosi, Valtteri ja Kosti ovat kotiutuneet uuteen kotiinsa erinomaisesti. Taloyhtiössä asuu paljon nuoria perheitä, jotka ovat kaikki muuttaneet taloon samaan aikaan. Naapureista on tullut tiivis yhteisö ja seinän takana piipahdetaan kyläilemässä. Hauska sattuma sekin, että talossa on seitsemän leikki-ikäistä lasta, kaikki poikia. Rakennuksen miesvoittoinen historiaa jatkuu. Ainakin toistaiseksi.

Paloaseman vaiheet asuinrakennukseksi

  • 2014. Palokunta muuttaa pois.
  • 2015. Lahden kaupunki järjestää suunnittelukilpailun rakennuksen uudiskäytöstä.
  • 2016. Rosi ja Valtteri tekevät varauksen asuntoon.
  • 2016–2017. Rakennuksen saneeraus.
  • 2017. Ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan joulukuussa.
  • 2018. Kaikki asunnot ovat valmiita keväällä.
As. Oy Palokärki muodostuu vanhasta paloasemarakennuksesta ja sen edessä sijaitsevasta museorakennuksesta, joihin on saneerattu 50 asuntoa. Rosin ja Valtterin koti on vasemmalla oleva päätyasunto. Pariskunnan kolmen huoneen ja keittiön asunnossa on 72,5 neliötä.
Julkaistu: 10.9.2020
Kommentoi »