Unelmien Talo&Koti

Kymmenen vuoden remontti! Saara ja Jussi kunnostivat entisestä postikonttorista ja paritalosta kodin – ”Olen löytänyt todellisen tyylini täällä”

Kymmenen vuoden remontti! Saara ja Jussi kunnostivat entisestä postikonttorista ja paritalosta kodin – ”Olen löytänyt todellisen tyylini täällä”
Saaran ja Jussin koti on entinen postikonttori. Sisukkaassa remontissa paritalo yhdistyi yhdeksi kodiksi. Sisustuksessa Saara suosii selkeitä linjoja, joita hän maustaa lämpöä tuovilla elementeillä, kuten puupinnoilla ja tapeteilla.
Julkaistu: 4.5.2022

Entinen postikonttori ja sittemmin paritalona toiminut talo sai uudet asukkaat, kun Saara Kudjoi ja Jussi Kaski muuttivat sisään. Vaikka remontti alkoi jo ennen sisäänmuuttoa, sen valmistuminen kesti lopulta kymmenen vuotta. Lopputulos ei seuraa trendejä, vaan tunnetta – ja vaivan­näkö kannatti.

Saara ja Jussi hankkivat keittiökaapistot Nixi­-Keittiöltä.
String-hyllyssä ovat esillä Marimekon mukit.

”Aloitimme remontoinnin itse asiassa jo ennen taloon muuttoa, kun vaihdoimme lämmitysjärjestelmän. Talo oli aiemmin öljylämmitteinen, mutta me satsasimme maalämpöön. Muuton jälkeen asuimme ensin talon toisessa puolikkaassa ja remontoimme toista – ja sitten toisinpäin. Poikamme Niilo syntyi remontin alkuvaiheilla ja nukkui sikeästi päiväunia, vaikka taustalla pärisi työkoneet.

Uudistimme alakerran lattiat, seinät ja keittiönkalusteet, jotka olivat malliltaan ja materiaaleiltaan 1990-luvulle tyypillisiä. Poistimme laminaatit, ja kun alta ei löytynyt toivomiamme lankkulattioita, teimme vastaavat itse.

Halusimme keittiöön avaruutta, ja kaappien, pintojen ja työtason vaihtaminen teki tilasta valoisamman. Haastetta toi työtasojen korkeus, joka oli sovitettava vanhan talon ikkunoiden korkeudelle. Luulen, että olimme ensimmäisten joukossa valitessamme seiniin mikrolaastia. Muutimme yläkerran pohjaratkaisua. Teimme sinne kaksi makuuhuonetta, vaatekomerot, tv-aulan sekä wc:n ja suihkun.

Saara ja Jussi ovat olleet tyytyväisiä lämpöä ja kulutusta kestävään komposiittitasoon. Saara haaveilee vaihtavansa kaapistoon lanka-vetimet.
”En osta uusia esineitä tai huonekaluja heti tarpeen ilmettyä, vaan mietin, mitä meiltä jo löytyy.”
Puuhellan vierestä poistettiin kaapisto, jotta hella tulisi esiin kauniisti. Luukut oli maalattu valkoisiksi, mutta ne palautettiin alkuperäisen värisiksi. Huuvakin sai harmaan sävyn pintaansa.

Talon julkisivu oli muuttaessamme kellertävä ja maalasimme sen harmaaksi. Vanhaa maalia rapsutellessamme esille tuli useita eri sävyjä, kuten räikeänvihreää – kaikuja menneisyydestä!

Saimme ensin valmiiksi Niilon huoneen. Olimme ajatelleet sen valmistuvan Niilon koulun aloitukseen mennessä, mutta myöhästyimme aikataulusta vuodella.

Olen löytänyt todellisen tyylini muutettuani tähän taloon. En seuraa juurikaan trendejä, vaan kuuntelen vain omaa sisintä tunnetta. Olen täällä asuessani löytänyt myös värit. Tästä hyvä esimerkki on yläkerran aulassa oleva tapetti. Pidän selkeistä ja moderneista linjoista, mutta lisään sekaan kodikkuutta ja lämpöä tuovia elementtejä, kuten puupintoja.

Tykkäämme ajattomista huonekaluista. En osta uusia esineitä tai huonekaluja heti kun tulee tarve, vaan mietin, mitä meiltä jo löytyy ennestään ja käyn tarvittaessa kirpparilla. Kotimme on todella tilava meille kolmelle. Remontti kesti pitkään, ja nyt nautimme tekemästämme työstä.

Olemme kuulleet naapureilta, että talo on toiminut aikoinaan myös kylän postikonttorina, ja että se olisi ryöstetty 1970-luvulla. Suksilla liikkeellä olevat roistot oli saatu nopeasti kiinni seuraamalla latua. Juttu saattaa olla pelkkä legenda, mutta antaa talolle silti hauskan ja jännittävänkin säväyksen.”

”Olemme kuulleet naapureilta, että talo on toiminut aikoinaan myös kylän postikonttorina, ja että se olisi ryöstetty 1970-luvulla.”
Saara sai S-kirjaimen ystävältään.
Olohuone on rauhoitettu yhdessä olemiselle. Saara löysi kaksi Yrjö Kukkapuron suunnittelemaa Moderna L32 -tuolia nettikirpparilta. Nahkaisen istuinosan Saara verhoilutti uudelleen, sillä se oli kulunut. Toinen tuoleista löysi paikkansa olohuoneessa.
Puupinnat ja vanhat esineet tuovat Saaran mielestä huoneisiin kodikkaan ja lämpimän tunnelman. Niitä on löytynyt kotiin kirpputoreilta. ”Kävimme aiemmin paljonkin kirppareilla, mutta viime aikoina se on jäänyt. Toisaalta meillä alkaa kotona olemaan kaikki valmista, joten tarvetta kirpparikierroksille ei ole ollut”, hän kertoo.
”En juurikaan seuraa trendejä, vaan kuuntelen omaa sisintä tunnetta.”
Entisen kenkäkaapin hajottua Saara löysi Tori.fistä tilalle juuri sopivan kokoisen kaapin. Kaapin hyllyt päällystettiin hyllypaperilla ja takaseinään tehtiin reiät tuuletusta varten. Eteisen tapetti on Tapettitehdas Pihlgren & Ritolan Avaimet.
Television katseluun on rauhoitettu oma tila yläkerrasta. Koska remontissa vanhan lattiamateriaalin alta ei löytynyt lautalattioita, Jussi teki uudet. Lattiat maalattiin kolmeen kertaan Betoluxilla, oljenkeltaisella sävyllä. Tapetti on Boråstapeterin Wonderland. Vanhasta koulusta peräisin oleva piirtoheittimen kärry toimii nykyään kukkatasona.
”Vanhaa maalia rapsutellessamme esille tuli useita eri sävyjä, kuten räikeänvihreää – kaikuja menneisyydestä!”
Makuuhuoneen punaovinen kaappi on Jussin isoäidin vanha, ja perhe kutsuu sitä muorin kaapiksi.
Saaran äiti on kutonut perheen kotiin useita mattoja, myös keittiön perinteiset räsymatot.
Gastone Rinaldin 1950-luvulla suunnittelemat turkoosit kaunottaret saivat uuden verhoilun lisäksi nimet Taimi ja Hilma. Tuolit kuuluivat alun perin Saaran tuolloin 88-vuotiaalle tädille Taimille ja tämän 92-vuotiaalle ystävälle Hilmalle. Naiset pelastivat tuolit aikoinaan roskalavakohtalolta saunareissullaan. Myöhemmin he luovuttivat tuolit Saaran perheelle, jossa niistä onkin pidetty hyvää huolta.
”Muuton jälkeen asuimme ensin talon toisessa puolikkaassa ja remontoimme toista – ja sitten toisinpäin.”
Niilon huoneessa on tilaa yli kaksikymmentä neliötä. Pöytä on vanha toimiston työpöytä, jonka Saara maalasi lapselle sopivaksi. Matto on Ikean ja sängyn tyynyt Finlaysonin.
Niilon puumaja on Jussin tekemä. Niilosta on kiva viettää siellä aikaa kavereiden kanssa.
Talo on rakennettu vuonna 1956. Se sijaitsee Pirkkalassa ja siinä on viisi huonetta, keittiö ja sauna, yhteensä 180 neliötä. Punaiset ulko­-ovet ovat taitavan puusepän taidonnäyte. ”Olemme kymmenen vuoden aikana remontoineet lattiasta kattoon koko talon. Päivätyöni on vienyt paljon aikaa syksyisin ja keväisin, joten en ole ehtinyt tehdä puutarhatöitä niin paljon kuin olisin toivonut”, Saara sanoo. Seuraa Saaraa Instagramissa @saara_tuulentupa.
Kommentoi »