"Kotimme on aina parhaimmillaan, sillä olen siisteysfriikki" – Niinan perheen rivitalokoti on ajaton ja pelkistetty
Sisustus
"Kotimme on aina parhaimmillaan, sillä olen siisteysfriikki" – Niinan perheen rivitalokoti on ajaton ja pelkistetty
Niinan ja Jarin perheen kodissa on niukasti värejä ja ripaus Alvar Aaltoa. Suurin osa tavaroista on kirppikseltä, ja järjestys pysyy, koska jokaista ostosta harkitaan tarkkaan.
6.6.2018
 |
Kotivinkki

Mihin ihastuit kodissanne?

"Kodikkuuteen ja huvikumpumaiseen fiilikseen. Myös kahdessa eri tasossa olevat huoneet, parvi, suuri vanha takka ja huonekorkeus kiinnittivät huomioni. Kallioinen takapiha oli upea. Talo on 1970-luvun lopulla rakennettu, aikakaudelleen tyypillinen tasakattoinen rivitalo. Tykkään tasakattoisista rakennuksista, ja talon tyylissä oli ripaus Alvar Aaltoa."

Rivitalokodissa Jyväskylän Vaajakoskella asuvat valokuvaaja Niina Vehmaa, 33, puoliso Jari Toiviainen, 39, sekä pojat Pietari, 5, ja Reino, 2. Niina on ottanut lähes kaikki seinillä olevat kuvat. Seinien kohosaumoja on korostettu maalaamalla ne mustiksi.

Millainen on kotinne sijainti?

"Asumme rauhallisella paikalla korkean mäen päällä. Ensin koti tuntui olevan kaukana Jyväskylän keskustasta, mutta nyt ajatus huvittaa, sillä kulkuyhteydet ovat hyvät. Vaajakoskella on myös oma pikku keskusta, josta löytyy kaikki tarvittava."

Millaisia remontteja olette tehneet?

"Isoin on ollut keittiöremontti. Keittiötä selkeytettiin vaihtamalla vanhojen kaapistojen tilalle uudet ja modernimmat. Muuten olemme tehneet lähinnä pintaremonttia: maalanneet ja vaihtaneet yhden huoneen lattian. Muiden tilojen lattiaremontti on vielä edessä, ja myös kylpyhuone odottaa remppavuoroaan."

En osta mitään, ellen tiedä ostohetkellä, mihin esineen laittaisin.
Kodissa on kolme huonetta ja keittiö, yhteensä 81 neliötä. Huonekalutehdas Dahlqvistin vanhan tv-tuolin Niina osti ystävältään, joka oli löytänyt sen kirppikseltä.
Olohuonetta vartioi koirataulu, jonka Niina teki Ikean kankaasta. Vuodesohva on uusimpia hankintoja Vepsäläiseltä, sohvapöytä Ellokselta.
Pyöreä pöytä säästää tilaa ja toistaa kauniisti takan muotoa. Niina maalasi Jyskin pöydän puunväriset jalat valkoisiksi. Alvar Aallon tuolit ostettiin edullisesti Tori.fistä, ja Jari entisöi ne.

Miten kuvailisit sisustustyyliäsi?

"Kotimme on ajaton ja pelkistetty. Ajattomuus näkyy myös värityksessä. En hanki turhuuksia, ja siksi meille ei kerry liikaa tavaraa. Joka asialla pitää olla tarkoitus. En osta mitään, ellen tiedä ostohetkellä, mihin esineen laittaisin. Jos keksin, palaan hakemaan sen.

En ajattele laittavani kotia juurikaan. Kun asetan jonkin tavaran paikoilleen, se saattaa pysyä siinä monta vuotta. Harkitsen kaikki siirrot tarkkaan, sillä olen hieman laiska miettimään asioita uudestaan."

Keittiöön tulee luonnonvaloa kattoikkunasta.
Runoutta jääkaapin ovessa. Tässä kodissa elämää ei oteta turhan vakavasti.
Pihalla kasvava köynnöstävä humala on näyttävä maljakossa ja tuo vaihtelua kukkiville kukille.

Mistä teet sisustushankintoja?

"Suurin osa kalusteista ja sisustustavaroista on hankittu kirpputoreilta. Kaikkea ei tarvitse ostaa uutena. Kirppiksillä on myynnissä paljon hyvää tavaraa, ja sisustaminen pienellä rahalla inspiroi. Isompiin ja tärkeimpiin hankintoihin pyrin säästämään rahaa."

Mikä on paras sisustushankintasi?

"Lepakkotuoli. En usko, että kyllästymme siihen koskaan. Toinen suosikkini on kipsinen, lapsen päätä esittävä seinäkoriste. Löydettyäni ensimmäisen kipsipään kirppu­torilta innostuin keräilemään niitä lisää."

Mikä on paras sisustusoivalluksesi?

"Itse voi tehdä paljon. Olen valokuvaaja, joten olen kuvannut lähes kaikki kotimme taulut. Niillä on isompi merkitys kuin valmiilla julisteilla. Jari puolestaan teki juuri poikien huoneeseen puolapuut."

Vanhoissa kameroissa on luonnetta. Nahkainen kameralaukku on kirppikseltä. Harrastuksesta lähtenyt kuvaaminen on muuttunut opiskelujen myötä Niinan työksi.
Makuuhuoneen sängyn yläpuolella on nukkumaparvi. Mustavalkoinen kuva sängyn päädyssä on Niinan enon, valokuvaaja Eero Kuvajan ottama.

Mitä et halua kotiinne?

"Räikeitä värejä ja limenvihreää. Kartan myös sisustus­julisteita ja muita sisustuksen muotivillityksiä."

Minkä haluaisit muuttaa kodissanne?

"Ruokailutilan suuri takka saisi olla pienempi. Sen purkamisessa olisi kuitenkin niin suuri työ, että olen toistaiseksi tyytynyt haaveilemaan pienemmästä tulisijasta."

Milloin kotinne on parhaimmillaan?

"Aina! Olen siisteysfriikki. Kaikelle on oma paikkansa. Siisteys ei ole työlästä lapsiperheessäkään, kun joka ilta tekee rutiinitoimenpiteet eli laittaa tavarat paikoilleen ennen nukkumaanmenoa."

Jari teki poikien huoneeseen puolapuut. Niina ompeli lattialle patjat, joiden päälle on mukava hyppiä.
Paperiset pallokalat Niina osti aikanaan esikoisen pinnasängyn yläpuolelle mobileksi. Ne ilahduttavat edelleen poikien huoneessa.
Vanha, kirsikkapuun värinen tarjoiluvaunu maksoi kirpputorilla viisi euroa. Kalkkimaalilla vaunu sai uuden ilmeen, ja nyt se toimii laskutilana kapeassa eteiskäytävässä.

Millainen on kotinne piha?

"Porrastettu ja kallioinen rinnepiha. Tällä hetkellä rakennan japanilaishenkistä pihaa, joka on vielä kesken. En pidä kukkivista kukista, joten pihalle olisi tarkoitus istuttaa havuja, mehikasveja, kivikkokasveja, puuvartisia pensaita. Helppohoitoisuus on avainsanana. Hyötypuutarhassa kasvaa mansikkaa, kurkkua, salaattia ja hernettä."

Anna paras sisustusvinkkisi!

"Ole rohkea ja anna oman persoonasi näkyä. Älä mieti, mitä muut ajattelevat, vaan sisusta koti itseäsi ja perhettäsi varten."

Aiemmin terassilla ollut ruokailuryhmä sai lähtöpassit, sillä sen äärellä ei juuri ikinä istuttu. Nyt terassilla on yksi kevyt tuoli, jota voi helposti siirrellä. Tuoli on Jyskistä.
1 kommentti