Unelmien Talo&Koti

Reetta tuunaa ja nikkaroi mieluummin kuin ostaa valmista ja kallista – koti entisessä tehtaassa on täynnä omia luomuksia ja löytöjä rompetoreilta

Reetta tuunaa ja nikkaroi mieluummin kuin ostaa valmista ja kallista – koti entisessä tehtaassa on täynnä omia luomuksia ja löytöjä rompetoreilta
Kuopiolainen Reetta Vauhkonen sisustaa vanhaan Turon tehtaaseen rakennettua kerrostalokotiaan rennolla otteella. Merkkituotteiden ostamisen sijaan hän tekee löytöjä rompetoreilta ja kirppareilta.
Julkaistu: 5.3.2020
Ruokapöytä on löytö kesämökiltä. Pöydän pinta oli nuhjuinen, joten Reetta uudisti sen Dc-fix-sisustuskalvolla. Tuolit lahjoitti ulkomaille muuttanut sisar.
Maisemat Puijon metsään, korkeat ja valoisat huoneet ja kahden lammen läheisyys vakuuttivat Reetta Vauhkosen pari vuotta sitten siitä, että tässä on hänen kotinsa. Keskustan meluun kyllästynyt Reetta oli jo aiemmin hakenut asumisoikeusnumeron.
Tehtaana ja oppilaitoksenakin toiminut Turon talo oli muutettu asuinkäyttöön muutamaa vuotta aikaisemmin. Koska asunto oli uusi, Reetta pääsi muuttamaan sinne ilman remonttia.
– Kun muutin asuntoon, kaikki seinät olivat valkoiset. Olen maalannut yhden seinän vaaleanharmaalla ja haaveilen vielä maalaavani makuuhuoneeseen värikkään seinän. Koska huoneet ovat tavallista korkeammat, olohuoneen seinän maalaaminen oli todella vaivalloista. Minun pitää ensin unohtaa, kuinka kauheaa se oli, ennen kuin maalaan yhtään lisää.
Sohva on Reetan lempipaikka, ja hänen suosikkitavaroitaan ovat viltti ja tyyny – hän nimittäin rakastaa ottaa päiväunia. Kultainen tuoli on Ellokselta, ja sen Reetta osti itselleen joululahjaksi muutama vuosi sitten. Kartta on heräteostos kirpparilta.
Reetta osti turkoosin lipaston kesätöissä ansaitsemillaan rahoilla jo koululaisena. Hän säilyttää siellä laseja. Niitä tuntuu kertyvän lisää, vaikka niitä on jo runsaasti ennestään. Suurimman osan laseista Reetta on hankkinut käytettynä. Patsas on Reetan lemppareita. "Kerran patsas tippui naamalleen lattialle, ja liimasin sen kasaan. Pidän siitä enemmän nyt, rosoisena."
Kevättalvella Reetta haluaa kotiinsa raikkautta ja tuoreita kukkia.
En halua kotiini teräviä esineitä, viherkasvinikin ovat pyöreälehtisiä. Pidän eniten pyöreistä muodoista.
Tummat ikkunankarmit antavat ryhtiä vaalealle olohuoneelle. Ilta-aurinko paistaa sisään vain hetken, joten pimennystä ei tarvita. Reetta ei halua huonekaluja ikkunaseinälle, jotta kauniit ikkunat pääsevät oikeuksiinsa. Sohvaan hän haluaisi teettää pellavapäällisen.
Sisustaminen ja estenomiopinnot tuovat vaihtelua farmaseuttina työskentelevän Reetan arkeen.
– Työni apteekissa perustuu sääntöjen noudattamiseen. Kotia sisustaessani saan toteuttaa luovaa puoltani.
Luovuus näkyy Reetan luona myös siinä, että siellä on paljon sekä hänen itsensä että lähipiirin tuunaamia ja rakentamia huonekaluja ja sisustustarvikkeita. Vierashuoneen kuormalavoista tehty sängynpohja on Reetan ja hänen isänsä käsialaa ja makuuhuoneen valaisin Reetan äidin tekemä. Työhuoneen pöytä on kasattu Ikean Malm-lipastosta, puulevystä ja pukkijalasta.
Reetta sai opettajanpöytänä aiemmin palvelleen keittiösaarekkeen äidiltään, joka osti sen vuosia sitten ystävältään. Reetta laittoi pöydän alle pyörät ja maalasi pinnan valkoiseksi.
Reetta kerää Iittalan KoKo-kuppeja ja Kastehelmi-astioita, joita hän hankkii kirpputorilta. Kattauksessa hän suosii isoja eriparisia lautasia.
Itse tehtyjen huonekalujen lisäksi kodissa on paljon kierrätettyä tavaraa. Reetta tekee hankintoja mieluiten rompetoreilta. Vanhan ja uuden yhdistäminen viehättää häntä.
– Sisustustyylini on rento. Rakastan tehdä edullisia löytöjä joko kirppareilla tai Ikeassa. En syty designesineistä tai huonekaluista, joissa vain merkki tekee hinnan.
Yksi teema kuitenkin ohjaa Reetan sisustusvalintoja:
– En halua kotiini teräviä esineitä, viherkasvinikin ovat pyöreälehtisiä. Pidän eniten pyöreistä muodoista.
Merkkituotteiden sijaan Reetta sisustaa rompetorien ja kirppareiden löydöillä.
Perheen pienin jäsen on karkeakarvainen kaniinimäyräkoira Ulpu. Pikkuruisesta koostaan huolimatta Ulpu on ottanut tehtäväkseen suojella emäntäänsä.
Sisustusideoita Reetta etsii muun muassa selaamalla Pinterestiä, sisustuslehtiä ja asuntoilmoituksia. Myös ravintolat sekä kukka- ja vaatekaupat inspiroivat häntä.
Reetta suhtautuu rennosti myös siivoamiseen:
– En ole kovin innokas siivooja, ja työn ja opintojen takia aikani on hieman kortilla. Sotkuiset kaappini eivät kuitenkaan vaivaa minua tai vierailevia läheisiäni. Koiraperheessä kaiken täytyy olla pestävissä, ja minulla onkin joka matolle varamatto jemmassa.
– En halua käyttää omaisuutta sisustukseen. Itse tekemällä ja käytettyä hankkimalla saan persoonallisen kodin. Silloin tänne on ihana kutsua ystäviä tai vain palata matkalta kotiin.
Reetta poimi aikoinaan sisustuslehdestä idean vanhoista laatikoista yöpöytinä ja otti sen oitis käyttöön. Julisteet ovat Desenion. Sängynpääty on tilattu Jotexilta ja värikäs päiväpeitto Zara Homesta.
Vierashuoneena toimivan työhuoneen sänky on Reetan ja hänen isänsä nikkaroima. Finlaysonin Villipedot-lakanat ovat Reetan suosikit. Taulu on lahja Englannissa asuvalta siskolta ja hänen mieheltään.
Vanhaan tehdasrakennukseen on kunnostettu kaikkiaan 68 asuntoa. "Talon ulkomuoto on suojeltu, joten esimerkiksi parvekkeita ei saanut rakentaa." Reetan kolmen huoneen ja keittiön asunnossa on 78 neliötä.
1 kommentti