Unelmien Talo&Koti

”Yksi huoneista on samankokoinen kuin entinen kerrostalokaksiomme” – entisestä sekatavarakaupasta tuli Tinjan ja Mikon hersyvä koti

”Yksi huoneista on samankokoinen kuin entinen kerrostalokaksiomme” – entisestä sekatavarakaupasta tuli Tinjan ja Mikon hersyvä koti
Tinja oli ostanut varaston täyteen huonekaluja, joille ei ollut tilaa kerrostalokaksiossa. Kun asunnonvälittäjä vinkkasi asuinkäyttöön remontoidusta vanhasta sekatavarakaupasta, Tinja ja hänen puolisonsa Mikko ihastuivat taloon ensisilmäyksellä.
Julkaistu: 16.2.2022

Tinja Mukalan ja hänen puolisonsa Mikon kotona on juuri sitä vanhan talon henkeä, jota he olivat etsineet. Kun he olivat muuttaneet taloon, Tinjalle selvisi, että talossa ollut kauppa oli ollut aikoinaan hänen kummitätinsä ensimmäinen työpaikka.

”Meillä on vain vähän tietoa talon historiasta. Ajasta, jolloin kotimme toimi sekatavarakauppana, ei ole enää mitään jäljellä, sillä talo ehti jo ennen meitä olla pitkään asuinkäytössä. Talosta on aina pidetty hyvää huolta, ja pinnat olivat sisäänmuuttohetkellä niin hyvässä kunnossa, ettei niitä ollut tarvetta lähteä heti remontoimaan. Kahdeksan vuoden aikana olemme kunnostaneet talosta vain katon ja uudistaneet pihan.

Tinja ja Mikon Allu-koira viihtyvät suuressa kodissa, jossa on tilaa temmeltää.
Tinja maalasi huonokuntoisen kierrätyskaapin vaaleanpunaiseksi. Valaisimet löytyivät kotkalaisesta sisustusliikkeestä.
”Muutto vanhaan taloon muutti sisustustyylini täysin.”
Puuhevosen Tinja sai syntymäpäivälahjaksi Mikolta ja hänen äidiltään.
Keittiössä on puuhella, jolla lämmitetään kotia. Leivinuuni on ollut vähällä käytöllä, mutta Tinja haluaisi oppia valmistamaan siinä ruokaa. Polttopuita säilytetään taikinatiinuissa. Tinja on kerännyt kukkopillejä puuhellan ylle.

Ennen tänne muuttoa sisustustyylini oli hillitty ja maalaisromanttinen. ­Halusin, että kaikki on sävy sävyyn. Muutto vanhaan taloon muutti sisustustyylini täysin. Muutos alkoi olohuoneeseen hankkimistani kukkaverhoista. Värikkäiden verhojen jälkeen loputkin valkoiset ja maanläheiset sävyt saivat väistyä värien tieltä. Hankin värikkäitä mattoja ja sisustustyynyjä, ja lisäsin sävyjä myös kalusteisiin ja seiniin. Nykyään kotimme on täynnä värejä ja humoristisia tavaroita, joita on hankittu kirpputoreilta ja tuotu muistoksi matkoilta.

Värit ovat tunnelmanluojia ja niistä tulee hyvä mieli. Pidän erityisesti pehmeistä väreistä. Seinien maalit ja tapetit vaihtuvat fiiliksen mukaan. Minulla oli aiemmin turkoosi kausi, ja nyt pidän kovasti okrankeltaisesta.

Olin aina ajatellut, etten pidä vaaleanpunaisesta, mutta sitten maalasin sillä vanhan keinutuolin. Hiljalleen väri on alkanut vallata tilaa kodistamme. Olen maalannut vaaleanpunaisella myös ruokahuoneen suurikokoisen kaapin.

"Nykyään kotimme on täynnä värejä ja humoristisia tavaroita, joita on hankittu kirpputoreilta ja tuotu muistoksi matkoilta", Tinja kertoo.

Yhdistelen rohkeasti uutta ja vanhaa. Tykkäämme erityisesti vanhoista tavaroista ja huonekaluista. Koti on meille ennen kaikkea iloinen ja rento paikka, jossa elämä näkyy, eikä siellä tarvitse varoa mitään. Kalusteet ja sisustusesineet vaihtavat meillä usein paikkaa. Olemme leikkisiä ihmisiä ja pidämme persoonallisesta tyylistä. Jo ennen kuin löysimme talon, olimme hankkineet huonekaluja varastoon suurempaa kotia ajatellen.

Nyt kotiimme mahtuu paljon tavaraa, myös isoja kalusteita. Yksi yläkerran huoneista on samankokoinen kuin koko entinen kerrostalokaksiomme. Meillä onkin paljon suurikokoisia ja painavia huonekaluja, joita on vaikea siirtää. Esimerkiksi yläkertaan hankittu kaappi piti nostaa nosturilla parvekkeelle ja siitä sisälle, kun se ei mahtunut portaikosta.”

”Muutos lähti kukkaverhoista.”
Pönttöuuni oli ennen valkoinen, mutta siitä tuli näyttävämpi, kun Tinja ja Mikko poistivat maalin. Pönttöuunit lämmittävät taloa etenkin talvella. Helposti seinään kiinnittyvän tarratapetin Tinja tilasi ulkolaisesta verkkokaupasta.
Tinjan mielestä keinutuoli kuuluu vanhaan taloon. Hän maalasi sen vaaleanpunaiseksi, ja sen jälkeen väri on löytänyt tiensä muuallekin kotiin. Tertin kartanosta hankitun kultaisen apinakoristeen Tinja on saanut anopiltaan lahjaksi. Rottinkinen kuumailmapallovalaisin on Riviera Maisonin.
”Koti on iloinen ja rento paikka, jossa elämä näkyy, eikä siellä tarvitse varoa mitään.”
Olohuoneen vieressä oleva huone toimii Tinjan meikkihuoneena, vierashuoneena ja kirjastona. Tinja pitää viherkasveista ja opettelee kasvattamaan niitä yrityksen ja erehdyksen kautta.
Vierashuoneen lipaston päälle on koottu koriste- ja muistoesineitä. Kengät ovat matkamuisto Dubaista. Pöytälamppu on kuulunut aiemmin Mikon isälle, joka hankki valaisimen opiskeluaikanaan.
Tinjan ja Mikon makuuhuone sijaitsee kodin yläkerrassa. Nukkumatila on värimaailmaltaan hillitympi kuin muu koti. Pehmeät vaaleanpunaiset yksityiskohdat tuovat väriä muuten vaaleaan huoneeseen.
Eläimellistä menoa Erilaisia eläinhamoja on ympäri kotia. Niitä ei ole hankittu tarkoituksella vaan ne ovat löytäneet tiensä Tinja ja Mikon luokse mikä mistäkin. Nojatuoli on peritty Mikon suvulta.
”Värit ovat tunnelmanluojia ja niistä tulee hyvä mieli.”
Talon yläkerrassa on harrastushuone. Facebookin kautta hankittu turkoosi kaappi ei mahtunut yläkertaan portaikosta, joten se jouduttiin nostamaan nosturilla parvekkeelle ja siitä sisälle.
Tinja löysi lapsuudenkotinsa vintiltä pussillisen vanhoja pääsiäismunien yllätysleluja ja keksi tehdä niistä taideteoksen foliolla päällystetyn sovitusnuken päälle.
Tinja ja Mikon koti on täynnä hauskoja yksityiskohtia, huumoria ja leikkisyyttä. Kukkaruukusta pilkistää Mikon ala-asteella valmistama sukkaheppa.
Tinjan ja Mikon koti on vuonna 1936 rakennettu entinen sekatavarakauppa, jonka yläkerrassa on ollut aiemmin kaksi pientä asuntoa. Koko talo on remontoitu asuinkäyttöön jo ennen kuin pari hankki talon itselleen kahdeksan vuotta sitten. Tilaa on 164 neliötä, yhteensä kuusi huonetta, keittiö ja sauna.

Tinjan lempikirpparit

  • Kirpputori Retro ”Todellinen aarreaitta Savonlinnassa. Valikoimissa kaikkea vintage-vaatteista valaisimiin, huonekaluihin ja astioihin.” Retronet.fi.
  • Valkealan sisätori ”Monipuolinen kirppis, jossa on paljon sisustustuotteita ja hyvä valikoima huonekaluja. Hintataso on maltillinen. Täältä olen tehnyt muutamat superlöydöt!” Hirsitie 1, 45370 Valkeala.
  • Goodwill-kierrätysmyymälät ”Edullinen hintataso. Suosikkini kierrätysmyymälöistä on Kotkan Jumalniemessä sijaitseva boutique-tyylinen myymälä, jossa on tarjolla sisustustavaraa, huonekaluja sekä paljon askartelu- ja käsityötarvikkeita.” Goodwill.fi.
  • Hovinsaaren Kaarikirppis ”Siisti ja tilava perinteinen kirppis vanhassa tehdasmiljöössä Kotkassa. Kaarikirppiksellä on myös myyntipöytä, jonka tuotto menee kuukausittain vaihtuvalle hyväntekeväisyyskohteelle.” Kaarikirppis.fi.
  • Punavuoren Patina ”Mielenkiintoinen ja persoonallinen kirppis Helsingissä. Iso valikoima uniikkeja tavaroita ja vaatteita. Jonkin verran myös design-tuotteita. Tuotteita on myynnissä myös nettikaupassa.” Punavuorenpatina.fi.

Voit seurata Tinjan ja hänen kotinsa elämää Instagramissa @goldenmonkey_decor.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Väriä ja iloa sisustukseen laadukkailla seinätarroilla! Tilaa suosikkisi Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »