Janina etsi yksiötä Helsingin keskustasta mutta löysi kodin maalta vanhasta mielisairaalasta: "Menneisyys tekee paikasta omalaatuisen ja kiehtovan"
Sisustus
Janina etsi yksiötä Helsingin keskustasta mutta löysi kodin maalta vanhasta mielisairaalasta: "Menneisyys tekee paikasta omalaatuisen ja kiehtovan"
Janina Pietilä etsi yksiötä Helsingin keskustasta ilman aikomustakaan muuttaa maaseudun rauhaan. Yksi kaunis kesäpäivä heitti suunnitelmat uusiksi. Asuntovalokuvaajana työskentelevä Janina näki Nikkilän entisessä sairaalassa sijaitsevan huoneiston mahdollisuudet nopealla vilkaisulla.
Julkaistu 24.11.2022
Avotakka

Janina Pietilän, 26, kaksiossa on hiirenhiljaista. Valtavat ruutuikkunat johdattelevat päivänvalon korkeisiin tiloihin ja ulkona avautuva puistomaisema vangitsee katseen.

Visuaaliselle ihmiselle Sipoon Nikkilän entinen mielisairaala-alue on kuin pala taivasta.

Vaikka rakennuksiin ja pihapolkuihin liittyy monenlaisia ihmiskohtaloita, kauneus on läsnä kaikkialla ajan kuluttamista seinäpinnoista kukoistaviin puutarhoihin asti. Samalla Itäiseksi Jokipuistoksi sittemmin nimetyn asuinalueen vuosisatainen historia antaa syvyyttä asumiskokemukseen ja herättää kunnioitusta.

Itäinen Jokipuisto tunnetaan yhteisöllisyydestään. Alue tarjoaa asukkailleen liikuntaa, harrastekerhoja ja tapahtumia. Viherpeukalot voivat myös saada oman kasvimaapalstan.

Janina päätyi tänne asuntonäyttöön kesällä 2021. Tosiasiassa hän etsi remontoitavaa yksiötä Helsingin keskustasta, mutta verkossa vastaan tullut 55-neliöinen kaksio oli näyttänyt kuvissa vastustamattomalta.

– Kuvittelin, että muutto maaseudulle ei tule kuuloonkaan, mutta tein tarjouksen näyttöpäivän iltana. En edes tuntenut aluetta entuudestaan lainkaan, Janina kertoo naurahtaen.

Kolmen metrin huonekorkeus lisää tilantuntua. Kaareva jättipeili mukailee Flosin Arco-lattiavalaisimen muotoja. Peilin edustalla on BoConceptin hyllykkö Vepsäläiseltä. Marmorinen kahvipöytä on Menun Plinth, ja nojatuolit ovat H & M Homesta.

Itäiseen jokipuistoon hullaantunut Janina myöntää, että yllättävässä päätöksessä riitti jälkikäteen jonkin verran sulattelemista. Niin hyvältä kuin kaikki tuntuikin, ajatus entisestä mielisairaalasta asuinmiljöönä hiipi pintaan etenkin yön pimeinä tunteina. Kun muuttopäivä alkusyksystä 2021 koitti, jännitys tiheni entisestään.

– Olen luonteeltani herkkä, ja hermoilin muuton jälkeen uudessa kodissani varmaan viikon verran. Pian sen jälkeen tuntui jo siltä kuin olisin asunut täällä aina, Janina muistaa.

Peili on tilattu mittojen mukaan RT-lasista. Ikean sohvaan on tilattu päällinen Bemzistä. Harmaansävyiset tyynynpäälliset ovat Johanna Gullichsenin.
Kodin säilytystilat on maksimoitu hyödyntämällä huonekorkeutta. Eteisen kaapistojen vaaleanharmaa väritys luo rauhoittavan parin maalattujen lattioiden kanssa.

Nikkilän sairaalan värikäs elämänkaari alkoi vuonna 1914, kun ensimmäiset potilaat otettiin sisään. Vuosikymmenten saatossa tuhannet ja taas tuhannet potilaat päätyivät syrjässä sijaitsevaan Helsingin kaupungin psykiatriseen sairaalaan, ja sen menneisyyteen kuuluu synkkiäkin ajanjaksoja ja tapauksia sotavuosien nälänhädästä lobotomialeikkauksiin. Suurelle yleisölle tunnetuimmat hoidossa olleet lienevät runoilija Uuno Kailas, legendaarinen valokuvaaja Signe Brander sekä kirjailija L. Onerva.

Itäinen Jokipuisto muutettiin asuinalueeksi 2000-luvun alussa, vain muutama vuosi sen jälkeen, kun viimeinen sairaalayksikkö oli lakkautettu. Reilun kymmenen vuoden kuluessa siitä on muodostunut kylämäinen keidas, johon kuuluu useita kulttuurihistoriallisesti arvokkaita jugendtaloja.

Helsingin kaupungin entisen psykiatrisen sairaalan menneisyyteen kuuluu synkkiäkin ajanjaksoja ja tapauksia sotavuosien nälänhädästä lobotomialeikkauksiin.

Janinan koti sijaitsee talossa, joka on aikoinaan toiminut sairaalan verstaana.

– En tiedä, mitä juuri tämän asunnon paikalla on ollut. Ainakin tänne on joskus johtanut kaksi ovea. Joka tapauksessa menneisyys tekee paikasta omalaatuisen ja kiehtovan. Siksi viihdyn paremmin näiden seinien sisällä kuin esimerkiksi uudiskohteessa.

Janinan kotona ilahduttavat aina tuoreet kukat. Ton-tuolit ja Ellokselta hankittu ruokapöytä muodostavat sopusuhtaisen ja toistensa muotoja mukailevan kokonaisuuden. Artekin kromatut Kultakello- riippuvalaisimet ja Torista ostettu kristallikruunu antavat ripauksen prameutta. Matto on Annon.
Keittiössä on reilusti tilaa kokkailuun ja ystävien kestitsemiseen. Ferm Livingin orgaaninen Pond-peili antaa mielenkiintoa tyhjälle ja korkealle seinäpinnalle.
Tummasävyiseen keittiöön on mitoitettu runsaasti tehokasta säilytystilaa. Kalusterungot ovat Ikean ja ovet Köksfolkin.

Janinan toisessa kerroksessa sijaitsevaan kotiin kuljetaan jyhkeän porraskäytävän kautta. Samaisen rapun alimmassa kerroksessa on alueen asukkaiden viinikellari – yksi monista asioista, jotka tekivät Janinaan asuntonäytössä vaikutuksen.

Kun ulko-ovi avautuu, valon määrä häikäisee heti eteisessä. Ennen Nikkilää Janina asui uudehkossa kerrostalokaksiossa Vantaalla. Hänen silmissään siinsi vilkas keskustaelämä, vaikka maaseudun elo olikin jokseenkin tuttua. Janinan vanhemmat asuvat omakotitalossa Sipoonkorvessa, vain lyhyen ajomatkan päässä Nikkilästä, ja tämä edesauttoi sopeutumista rauhalliseen ja hidastahtiseen asuinympäristöön.

Janina sai Kaj Blomqvistin Petäjä-maljakon äidiltään, joka keräilee lasiesineitä. Marmorirasia on H & M Homesta ja pikkumaljakko Søstrene Grenestä.
Sohvan yläpuolella on Janinan taiteilema pastellisävyinen teos. The Poster Clubista ostetun julisteen sävyt johdattelevat katseen makuuhuoneeseen. Teoksen sininen toistuu vuoteen päälle asetellussa huovassa.

Edellinen asukas oli remontoinut tilat kauttaaltaan klassisen ajattomaan tyyliin, joten kaikki oli käytännössä muuttoa vaille valmista. Asuntovalokuvaajana työskentelevä Janina näki huoneiston mahdollisuudet nopealla vilkaisulla.

– Vierailen työni puolesta jatkuvasti erilaisissa asunnoissa, ja silmäni on harjaantunut erottamaan joukosta helmiä. Täällä kiinnitin erityisesti huomiota huonekorkeuteen ja täydelliseen ikkunarivistöön.

Hän oli näyttökuvien perusteella ajatellut, että asunto vaatii lautalattiat, mutta lopulta muutokselle ei ollut tarvetta. Vaaleanharmaiksi maalatut parketit toimivat täydellisesti korkeissa huoneissa.

Keittiö lohkaisee kaksiosta paljon neliöitä, mutta kokonaisuus nivoutuu luontevasti osaksi oleskelutiloja. Tummat kaapistotkin luovat komean kontrastin vaalealle yleisväritykselle.

Pellavaverhot ovat Ikeasta, päiväpeitto on Annon ja sinisävyinen huopa Arketin. Kristallikruunu on peräisin Janinan isomummilta.
Ellokselta ostettu sängynpääty sopii millilleen syvennykseen.
Säilytystila jatkuu katonrajaan asti. Kaikki kodin kaapistot on toteutettu Ikean rungoilla ja Köksfolkin ovilla. Päädyn ylle jää kapea hylly kauniille esineille.

Koti on kaikkinensa näyttävä yhdistelmä maanläheisyyttä ja säihkettä. Aikoinaan sisustussuunnittelijan tutkinnon suorittanut Janina on onnistunut rakentamaan niiden varaan tasapainoisen kokonaisuuden, jossa myös arkkitehtuuri pääsee oikeuksiinsa.

– En kestä tavarapaljoutta. Mieluummin karsin ja pidän esillä vain oleelliset ja tarkasti mietityt kalusteet ja esineet. Designvalaisimet ja marmori ovat kyllä heikkouteni. Seuraavat sisustushaaveeni ovat String System -työpiste sekä makuuhuoneeseen sopiva taideteos, Janina pohtii.

Eteisestä on käynti kylpyhuoneeseen. Asuntoon kuuluu myös sauna. Molemmat matot löytyivät H & M Homesta. Pyyhkeet ovat Annon.

Vapaa-ajallaan Janina hakee inspiraatiota sisustamiseen Pinterestistä, Torista ja verkkokaupoista. Pittoreski asuinympäristö kannustaa myös tuomaan kauneutta sisätiloihin ja houkuttelee pysymään kotosalla viikonloppuisinkin.

Millainen sitten on Janinan täydellinen vapaapäivä?

– Se alkaisi brunssilla ja aamusaunalla. Sen jälkeen siivoilisin kaikessa rauhassa ja kuuntelisin podcastia tai musiikkia. Lopuksi vain nauttisin olostani, avaisin ikkunat ja kuuntelisin lintujen laulua. Täällä nautinnot ovat hyvin erilaisia kuin kaupungin ytimessä.

55 neliön kaksio sijaitsee 1914 rakennetussa jugendtalossa Nikkilän vanhalla sairaala-alueella Sipoossa.
Kommentoi »