Kehykset telkkarille ja saareke Ikean lipastoista – koti vanhalla paloasemalla on täynnä uniikkeja diy-ideoita
Vanha paloasema
Kehykset telkkarille ja saareke Ikean lipastoista – koti vanhalla paloasemalla on täynnä uniikkeja diy-ideoita
Inkan ja Tuomaksen pastellinsävyinen koti on hauska yllätys vanhassa tehdasrakennuksessa, joka on toiminut ennen tehtaana ja paloasemana. Hulppea huonekorkeus ja parvi veivät pariskunnalta heti jalat alta.
Julkaistu 13.9.2023
Unelmien Talo&Koti

Vaaleankeltaisen tiilirakennuksen kyljessä kohoaa torni, joka paljastaa talon menneisyyden paloasemana. Talo otettiin asuinkäyttöön muutamia vuosia sitten, ja 50 neliön kompaktista loft-asunnosta löysivät kotinsa Inka Tikkinen ja Tuomas Merikanto Urho-koiransa kanssa. He taikoivat tiilirakennukseen hattaranpehmeän pesän.

Tämän asunnon kanssa Inkan olo oli pastellinen. ”Minulla ei ole niin sananvaltaa väriasioissa, mutta tykkään Inkan tyylistä kokonaisuudessaan”, Tuomas sanoo hymyillen.
Sohva on Urho-koiran valtakuntaa. Ikean Söderhamn-sohvaan saa vaihdettua päälliset, joten se sopii koiran kanssa elämiseen. Koti on isoista ikkunoista huolimatta sen verran hämärä, että tummansiniset sohvanpäälliset eivät päässeet oikeuksiinsa, ja siksi ne vaihdettiin vaaleanpunaisiin. Uudet päälliset tulivat Bemziltä.

Koko aikuisikänsä seurustellut nuoripari viehättyi vanhan tehdasrakennuksen historiasta paita- ja esiliinatehtaana sekä paloasemana. Hulppea huonekorkeus, vanhanmalliset ikkunat ja parvi veivät heti jalat alta. Kotiin eivät standardiratkaisut sopineet, joten pariskunta opetteli nikkaroimaan kalusteita itse. Niistä haluttiin paitsi käytännöllisiä, myös kauniita ja omaan tyyliin sopivia.

Inka ja Tuomas halusivat kunnioittaa asunnon henkeä. Silti kodista saatiin ihan omannäköinen, pastellinsävyinen, yhtä aikaa tyylikäs, rento ja leikkisä.

Vuonna 2018 asuintaloksi remontoidun rakennuksen kiinnostava historia paita- ja esiliinatehtaana sekä paloasemana oli yksi suurimpia syitä parin muuttoon. Talo on aivan uimarannan vieressä ja silti vain reilun kilometrin päässä Lahden keskustasta. Yhteisöllisessä talossa ollaan tekemisissä naapureiden kanssa. Tuomas ystävystyi naapurin kanssa saunavuorolla.

Telkkari ja muita tee se -itse ideoita

Television ei haluttu näyttävän mustalta laatikolta eikä toimivaa laitetta ollut syytä vaihtaa oikeaan Frame-designtelevisioon, joten Inka askarteli televisiolle kehykset. Uloin kehys on puista ohutta rimaa. Valkoinen sisempi kehys on dc-fix-tarrakalvoa. Tauluja saa vaihdeltua hakemalla Youtubesta ”art screen saver”.

Inka askarteli televisiolle puiset kehykset.
Kaapisto on tehty lisäämällä Ikean Ivar-kaappien päälle liimapuulevy tasoksi ja maalaamalla ne yhtenäiseksi Frenchic Paint -kalkkimaalin sävyllä Stone Rosie. Maalissa on itsessään jo päällyslakka, joten se kestää käyttöä pelkkää kalkkimaalia paremmin.

Laattapöytä omin käsin

”Ensimmäiseksi laatoitukseksi tämä onnistui yllättävän hyvin. Pienet virheet tuovat vain luonnetta”, Inka miettii.
  • Sohvapöytä on tehty 12-millisestä liimapuulevystä ja rimoista. Ensin pöytälevyyn kiinnitettiin jalat ja jalkojen tukipuut. Tämän jälkeen pöytä laatoitettiin.
  • Mosaiikkilaatat olivat kiinni verkossa, mikä helpottaa kiinnittämistä. Laatat kiinnitettiin puupintaan puuliimalla – laastia ei tarvittu, sillä laatat joutuvat niin kevyelle rasitukselle.
  • Laatat saumattiin mustalla saumalaastilla. Pienen purkin saumalaastia sai sekoitettua käsinkin, ei tarvittu porakoneeseen kiinnitettyä vispilää.
  • Saumauksen jälkeen pöydän reunoille kiinnitettiin rimat. Viimeiseksi puuosat maalattiin.

Inka antaa pisteet keittiön valinnasta vuokranantajalle, sillä hän olisi itsekin voinut valita samanlaisen. Valkoinen keittiö on moderni ja kuin tyhjä taulu muulle sisustukselle.

Kodissa ei ole ollenkaan ruokapöytää. Pariskunta syö joko saarekkeen ääressä, sohvalla tai lattialla.

”Kaipasin ennemmin kaappitilaa kuin pöytää, siksi teimme saarekkeen. Ajatus oli kyllä tehdä saarekkeen päälle leveämpi taso, mutta toteutus jäi puolitiehen”, Tuomas kertoo.

Tuomas työskentelee baristana Kahiwa-kahvipaahtimossa. Hän on voittanut AeroPress-kahvinvalmistuksen maailmanmestaruuden. Toisinaan Tuomas tekee kahvin kuvan Chemex-kannulla. Se on kehitetty Yhdysvalloissa 1940-luvulla.

Saareke tehtiin valmiista Ikean Malm-sarjan lipastosta, jonka takaseinä paneloitiin sormipaneelilla. Kummallakaan ei ollut nikkarointikokemusta, vaan he päättivät vain kokeilla. Kun ensimmäinen juttu onnistui, siitä rohkaistuttiin lisää.

Isoa työkaluarsenaalia ei hankittu kerralla, vaan hommat aloitettiin Inkan äidiltä saadulla porakoneella ja sahalla. Paikkoja on viimeistelty sitä mukaa, kun työkaluja on hankittu lisää.

”Nikkarointi näköjään kulkee suvussa. Olen ollut pienestä asti luova ihminen, olen piirtänyt ja maalannut sekä tehnyt vaatteita”, Inka kertoo.

Urho kurottelee vähän matkaa portaita parvelle, mutta ei uskalla kiivetä ylös. Portaikon viivapiirrosjulisteet ovat Claudia Talleyn piirtämiä ja tilattiin norjalaisesta Inzpero-kaupasta, joka myy pääasiassa pienten tekijöiden taidejulisteita. Mustat kehykset sopivat hyvin yhteen portaiden mustan teräspalkin ja parven jykevien metallikaiteiden kanssa. Siksakkia tekeviä porrasaskelmia täytyi hetki opetella kulkemaan. Liilan värinen kenkäkaappi tehtiin itse ja räätälöitiin portaiden alle sopivaksi.

Valmiit kalusteet eivät olisi istuneet mittasuhteiden vuoksi matalalle parvelle, jossa on kattopalkkeja ja kotelointeja. Sängynpääty on rakennettu itse kotelon ympärille melko syväksi, jolloin siitä tuli tason avulla samalla pitkä yöpöytä. Pinta päällystettiin maalinsekoitustikuilla.

Liilat petivaatteet ovat Jotexin, kukalliset tyynynpäälliset Vallilan. Sienen muotoinen valaisin on Ellokselta ja pyöreä rasia pikkutavaroille Hemtexiltä. Tuolitaulu on kulkenut mukana ja nähnyt monta asuntoa. Deseniolta hankittu taulu sopii kotiin, sillä Inka on muotoilijana kiinnostunut myös huonekaludesignista.
Parvella on myös pieni oleskelupiste. Ritilätuoli on Jotexilta ja nojatuoli samaa Ikean Söderhamn-sarjaa kuin sohva, vain erisävyisenä. Flower Market -juliste parvella on ruotsalaisen graafisen suunnittelijan Astrid Wilsonin piirtämä.

Työhuone on useimmiten täynnä Inkan projekteja, vaatteita ja koruja.

”Luova räjähdys”, Tuomas kommentoi.

Inka on opiskellut muoti- ja vaatesuunnittelua. Nyt hän opettaa zero waste -kaavoitusta, jossa tavoitellaan, ettei ompelusta jää yhtään leikkuujätettä. Opetustyön ohella hän työskentelee vaatekaupassa sekä tekee itse suunnittelemiaan vaatteita ja koruja.

Työpöydän Inka sai opinahjostaan LABista, kun koulu muutti uusiin tiloihin.
Inkan tekemissä koruissa on samaa sävymaailmaa kuin vaatteissa ja kodissa.

Esineissä ja kodin sävyissä on 1980–90-luvun taitteen tunnelmaa. Se viehättää paria, vaikka he eivät olleetkaan silloin vielä edes syntyneet.

”Olemme molemmat vanhoja sieluja”, Tuomas selittää.

Aikakauden tyyliä he pitävät kokeilevana, oivaltavana ja pelottomana.

Kaikki työhuoneen taulut ovat Inkan maalaamia.
Ikean siro metallihylly maalattiin Rustoleum-kalkkimaalin sävyllä Dusty Pink. Tavarat sen päällä ovat kirppislöytöjä. Hedelmäjuliste tilattiin Deseniolta.
Nyt Inkan ja Tuomaksen mukaan tarttuu kirppiksiltä valkoisia esineitä.

Inkan vinkit diy-aloittelijalle

  • Kaikkea ei tarvitse osata heti. Ala-asteen puukäsityötuntien jälkeen en ollut pitänyt kädessäni sahaa tai poraa, joten lähdin nikkaroinnin kanssa täysin nollasta liikkeelle. Tekemällä oppii. Älä pelkää virheitä.
  • Aina voi maalata päälle. Tämä on ystäväni heittämä lausahdus, jota olen alkanut noudattaa.
  • Älä tyydy valmiiseen. On parempi käyttää aikaa ja nähdä hieman vaivaa ja tehdä huonekalu, joka sopii oikeasti paikalleen, kuin hankkia koko ajan uusia.
  • Aloita pienestä. Kasvata osaamista pikkuhiljaa. Jos porakoneeseen tarttuminen hirvittää, kynnystä saa madallettua aloittamalla hieman helpommista projekteista.
  • Pyydä apua. Jos lähipiiristä ei löydy asiantuntijaa, netti on pullollaan ohjevideoita, Facebook-ryhmiä ja Instagram-tilejä, joilta löytää vinkkejä.
1 kommentti