Unelmien Talo&Koti

Hempeä hattaratalo muutti Heidin sisustusmakua boheemimpaan suuntaan – ”Kotona pitää olla hyvä fiilis, mutta myös oman kädenjäljen näkeminen on tärkeää”

Hempeä hattaratalo muutti Heidin sisustusmakua boheemimpaan suuntaan – ”Kotona pitää olla hyvä fiilis, mutta myös oman kädenjäljen näkeminen on tärkeää”
Espoolainen Heidi Pentikäinen unelmoi jo lapsena asuvansa joskus vaaleanpunaisessa talossa. Haave kävi toteen, ja samalla sisustukseen alkoi tulla enemmän sävyjä. Aiemmin tiukasti mustavalkoiseen luottanut Heidi värittää nyt kotiaan puunsävyillä ja luonnomateriaaleilla.
Julkaistu: 18.1.2021

Katua reunustavat pastellisävyiset talot ovat kuin karamelleja. Ei ihme, että sisustussuunnittelija Heidi Pentikäinen ihastui alueeseen ensi näkemältä.

– Minulla on lapsesta asti ollut haave, että haluaisin asua vaaleanpunaisessa talossa, hän kertoo.

Niinpä osa Heidin sydämestä oli jo valmiiksi pikkuisen myyty, kun hän tuli puolisonsa kanssa Espoon Vanttilaan katsomaan asuntoa, joka sattumalta sijaitsi vaaleanpunaisessa luhtitalossa.

Aiemmin Heidi oli mieltynyt hyvin pelkistettyyn sisustustyyliin. Nykyään hän kelpuuttaa mukaan myös pieniä yksityiskohtia. Eniten hän pitää esineistä, joilla on tarina.
Heidi on mieltynyt rottinkisiin yksityiskohtiin. Eteisen pieni seinänaulakko on hänen lapsuudenkodistaan. Musta rottinkituoli on Ikeasta.
Eteisen pöydällä olevat indonesialaiset Sumba-kivipatsaat suojaavat kotia ja sen asukkaita. Ne on ostettu Zoco-sisustuskaupasta. Heidi tykkää tuoda sisustukseen myös elementtejä luonnosta. Heinät ovat läheiseltä niityltä.

Pariskunta ihastui kulmahuoneistoon, johon suorastaan tulvii valoa ja jonka 48,5 neliötä on käytetty tehokkaasti: makuuhuoneen, olohuoneen ja keittiön lisäksi asunnossa ovat myös erilliset vaatehuone ja kodinhoitohuone. Ostopäätös oli helppo.

Remonttihommia oli kuitenkin tiedossa. Olo- ja makuuhuoneen tummanharmaat tehosteseinät eivät miellyttäneet Heidin silmää. Kaikki seinät maalattiin tai tapetoitiin vaalein sävyin.

Keittiön kaapit ja vetimet ovat Ikeasta. Sieltä on myös musta laminaattitaso. Mustavalkoista värimaailmaa pehmentävät puunväriset ja ruskeat yksityiskohdat. Välitilan eläväpintainen Masia Blanco -laatta tiililadonnalla on yksi Heidin suosikkiyksityiskohdista uudessa keittiössä. Ikkunasta tuleva valo tekee laatalle oikeutta. Valaisimet ovat PR Home -merkin Hamilton-mallia.
Heidi pitää selkeistä linjoista mutta myös niitä rikkovista kontrasteista. Keittiössä harmoniaa rikkovat tummat ja koukeroiset rokokootuolit. Ne on ostettu vanhoja huonekaluja kunnostavasta Gamla sisustuksesta.
Heidi säilyttää kaikki astiansa näkyvillä keittiön suuressa lasivitriinikaapissa. Se oli alun perin männynvärinen, mutta Heidi maalasi sen mustaksi.
Alun perin Heidi haaveili pelkistetystä keittiöstä mutta päätyi runsaampiin yksityiskohtiin: kehysoviin mustilla vetimillä, ranskalaistyyliseen posliinialtaaseen ja koristelistoihin. Hän ei kaivannut keittiöön kuivauskaappia vaan asensi sen tilalle ilmavan hyllykön. Tapwellin hanassa on ulosvedettävä putki ja suihkutoiminto.

Myös 2000-luvun alusta peräisin ollut keittiö oli jo kulunut eikä vastannut lainkaan Heidin tyyliä. Se uusittiin täysin. I-mallisen keittiön pohja oli toimiva, joten vesipiste, liesi, astianpesukone ja jääkaappi säilytettiin vanhoilla paikoillaan.

Vaikka Heidi on urallaan suunnitellut satoja keittiöitä, ensimmäisen oman keittiöremontin hahmottelu ei ollutkaan niin helppoa.

– Toiselle on helpompi sanoa, että tämä on hyvä näin, mutta itse alkaa miettiä, pidänkö tästä tyylistä tai näistä yksityiskohdista varmasti vai kyllästynkö, hän sanoo.

Keittiö jatkuu kodinhoitohuoneena. Peltirasioihin ja laatikoihin Heidi piilottaa pesuaineet ja muut pakolliset mutta tylsännäköiset tavarat. Tapetti on Boråstapettien Berså.
Pyykkihuollon lisäksi kodinhoitotilassa on muun muassa mikroaaltouuni, leivänpaahdin ja tehosekoitin, joita Heidi ei halua pitää esillä keittiön puolella.

Remonttia lähdettiin tekemään tyyli edellä. Heidi oli entisissä kodeissaan mieltynyt pelkistettyyn, mustavalkoiseen värimaailmaan. Värit päätyivätkin keittiöön: Valkoisissa, perinteisentyylisissä kehysovissa on mustat vetimet – yläkaapeissa nupit, alakaapeissa kupit. Taso ja uuni ovat mustat, välitila valkoinen.

Muutaman asunnossa asutun kuukauden jälkeen osa Heidin keittiövisioista meni kuitenkin uusiksi, ja hän halusi lisätä keittiöön runsaampia yksityiskohtia.

Heidi ei halunnut uuteen keittiöönsä kuivauskaappia, vaan asensi sen tilalle metallisen hyllykön.

– Oli kiva jättää ilmavuutta. En koe kuivauskaapille tarvetta, koska astianpesukone hoitaa kuivauksen.

Kodin sisustukseen on tullut lämmintä, konjakinväristä ruskeaa ja luonnonmateriaaleja.
Heidi tuunasi Ikean Söderhamn-sohvan vaihtamalla siihen koukeroiset jalat. Ne on ostettu Prettypegs-verkkokaupasta, joka myy Ikean kalusteisiin sopivia jalkoja, vetimiä ja ovia. Makrameetyö kertoo rakkaudesta perinteiseen käsityökulttuuriin.
Sohvalla on sekä Heidin ompelemia että valmiina ostettuja tyynyjä.
Runsaasti rakkaudenosoituksia osakseen saanut nalle on Heidin tädin peruja.

Kaikki astiat hän säilyttää näkyvillä korkeassa, puisessa lasivitriinikaapissa. Yksi Heidin parhaista remonttioivalluksista oli ottaa keittiön vieressä oleva kodinhoitohuone keittiön jatkeeksi.

– En halunnut, että kodinhoitohuone on vain oven taakse suljettava säilytystila, vaan halusin tuoda sen osaksi sisustusta. Se saa olla kivannäköinen.

Hän valitsi kodinhoitohuoneen peräseinälle lehtikuvioisen tapetin ja yksinkertaiset, valkoiset hyllyt, joilla on esillä kauniita purkkeja ja pikkuesineitä.

Pyykinpesukoneen päällä on työtaso, jossa on paikka mikrolle ja tehosekoittimelle. Niitä Heidi ei halua seisottaa näkyvillä ja tiellä keittiössä.

– Ne ovat siinä käden ulottuvilla, mutta kuitenkin vähän piilossa. Tämä on vähän kuin aamiaiskaappi.

Heidi unelmoi pitkään Engblad & Co:n Dancing Crane -kurkitapetista ja tapetoi sillä lopulta makuuhuoneen päätyseinän.
Heidi on maalannut sängynpäädyn puolihimmeällä, mustalla maalilla. Taulut ovat Desenio-verkkokaupasta. Lukulamppu on Ikean Ranarp-sarjaa.

Koti hattaranvärisessä puutalossa on muokannut Heidin sisustusmakua.

– Sisustus kulkee koko ajan boheemimpaan suuntaan. Tykkään, että pohjana on selkeää ja vaaleaa, mutta haen myös kontrastia.

Heidi bongailee sisustusideoita Instagramista ja Pinterestistä. Erään kerran hän näki Pinterestissä vaaleanpunaiset samettityynynpäälliset, jotka halusi ehdottomasti saada. Kuvassa ei mainittu nimeä eikä merkkiä. Heidi teki salapoliisityötä, kunnes sai selville, että kyseessä oli pieni tanskalainen designmerkki, ja tilasi omansa netistä.

Jos Heidi ei löydä mieleistään esinettä tai huonekalua kaupasta, hän tuunaa sellaisen.
Heidi on ammatiltaan sisustussuunnittelija. Uusia suunnitelmia pyörii hänen mielessään jatkuvasti. Hän kokoaa kuvakollaaseja ja hahmottelee uusia mahdollisia ratkaisuja piirtäen ja tietokoneella. Työpisteen pieni rottinkihylly on Heidin lapsuudenkodista. Siinä säilytettiin hänen vauvatarvikkeitaan.

Toisella kertaa hän kierteli kauppoja löytääkseen tietynlaisen, terrakotan värisen savimaljakon. Sellaista ei löytynyt, joten Heidi ilmoittautui dreijauskurssille.

– Punasavi on kuulemma aloittelijalle hankalaa, joten maljakosta tuli harmaa, hän nauraa.

Heidi myös tuunaa ahkerasti kalusteita omaan tyyliinsä sopivaksi. Keittiön suuri vitriinikaappi oli alun perin mäntypuuta, mutta Heidi maalasi sen mustaksi. Saman käsittelyn sai Ikeasta ostettu, alun perin hopeakehyksinen peili. Sohvaan Heidi vaihtoi paremmin asunnon tyyliin sopivat jalat.

– Kotona pitää olla hyvä fiilis, mutta myös oman kädenjäljen näkeminen on tärkeää.

Heidin lapsuudenhaave täyttyi, kun hän muutti asumaan vaaleanpunaiseen taloon. Pastellinväriset talot luovat kotikadulle hieman sadunomaisen tunnelman. Vuonna 2004 rakennettu talo sijaitsee Espoon Vanttilassa.

Katso lisää kuvia Heidin Instagram-tililtä: @haidivonp

2 kommenttia