Koti Porvoosta – viisi aluetta, joissa lapsiperheen unelma on totta
Mainos: Porvoon kaupunki
Koti Porvoosta – viisi aluetta, joissa lapsiperheen unelma on totta
Omakotitalo Porvoosta on monen lapsiperheen haave. Esittelemme viisi aluetta ja viisi syytä, miten perhe-elämä muuttuisi paremmaksi Porvoossa.
Julkaistu 4.11.2019

1. Runsaasti tilaa perheelle

Kuuden lapsen perheen äiti ja sisustussuunnittelija Sanna Piitulainen asuu Toukovuoressa, muutama kilometri Porvoon keskustasta kaakkoon.

– Olen joskus sanonut, että rakensimme uuden talon saadaksemme isomman eteisen. Kun edellisessä talossa tulimme porukalla kotiin, osa joutui odottamaan ulkona, että ensimmäiset olivat saaneet riisuttua kenkänsä ja tehtyä tilaa eteiseen, Sanna Piitulainen kertoo Talosta koti -blogissaan.

Toukovuoreen rakennetaan koteja 1 400 asukkaalle kestävän kehityksen periaatteilla.

– Helsingissä sen kokoiset kodit, joista haaveilimme, olivat budjettimme ulottumattomissa. Vaihtoehtona oli rakentaa uudelleen itse, mutta myös tonttien hinnat ovat pääkaupunkiseudulla karanneet korkeiksi.

Porvoossa tonttihinnat olivat Sannan mukaan "vain murto-osan Helsingin hinnoista" ja koti päätettiin rakentaa sinne.

Lapsiperheille on tärkeää, että palvelut ovat kohtuullisen matkan päässä. Rauhallisen Toukovuoren arkiset palvelut – ostoskeskus, päiväkoti, vastarakennettu koulu, nuorisotalo ja kirjasto – ovat Porvoon Kevätkummussa. Pyörällä sinne on matkaa vain 1,5 kilometriä.

2. Ulkoilmaihmisen unelmakohde

Kevätlaakso on uusi, energiatehokkaan pienasutuksen alue, jossa on monta hyvää suuntaa ulkoilmaihmiselle. Kevätlaakso rajautuu puistoihin, Skaftkärrin peltolaaksooon ja Humlan ulkoilureittiin.

Kevätlaakso on uusi, energiatehokkaan pientaloasutuksen alue.

Porvoon keskustaan Kevätlaaksosta on matkaa noin 4 kilometriä. Sanna Piitulainen arvostaa sitä, että Porvoo on ihan oikea kaupunki palveluineen ja aktiviteetteineen.

– Tontteja katsellessa monen muun, pääkaupunkiseudusta vastaavalla etäisyydellä olevan alueen keskustat ovat hieman "nukkumalähiöitä" eli siellä on vain välttämätön. Täällä sen sijaan on maan parhaita ravintoloita, kaunis vanha kaupunki, luontoa ja merenrantoja sekä laajat harrastusmahdollisuudet.

3. Päiväkoti ja koulu naapurissa

Porvoossa on monta muutakin viihtyisää aluetta kuin monelle tuttu vanha keskusta. Esimerkiksi Hinthaaran kylällä on monipuoliset liikuntaharrastusmahdollisuudet ja lapsiperheen kannalta mukavat olosuhteet – Carlanderintien uusilta tonteilta on päiväkotiin vain 300 metriä, kouluun hieman yli kilometri.

Porvoo kasvaa myös yritysten kautta ja siellä on paljon työmahdollisuuksia. Jos perheen työt ovat kuitenkin Helsingissä, Espoossa tai Vantaalla, koti Porvoossa olisi mukavan ajomatkan päässä. Helsinkiin johtavan E18-moottoritien liittymään ajaa Hinthaarasta noin kymmenessä minuutissa.

– Mieheni käy Vantaalla töissä, ja hänen työmatkansa kestää 35-40 minuuttia. Itse olen vuosien aikana työskennellyt Helsingin keskustassa ja jopa Espoossa täältä, mutta nykyinen yrittäjyys ja kotoa käsin toimiminen ovat osoittautuneet arjessa meille parhaaksi yhdistelmäksi, Sanna Piitulainen kertoo.

4. Kotona kuin ennen vanhaan

Vanhan kaupungin lisäksi Porvoosta tulevat mieleen jokilaaksot ja maalaismaisema. Ja rauhallisen leppoisa meininki. Siitä kaupunki on ylpeä.

Kerkkoon kylä on yksi paikka, jossa voi rauhoittua ja päästä mukavasti vanhan ajan tunnelmaan. Se sijaitsee kauniissa, maisemallisesti arvokkaassa Porvoonjoen jokilaaksossa ja kylän pihapiirit rakentuvat useista rakennuksista.

Myös Kerkkoon tapaisista vanhoista kyläyhteisöistä voi saada tontin tarjouskilpailulla.

Nyt tiiviiseen kylämaisemaan on tullut tarjolle uusia tontteja ja niille rakentamista ohjataan, jotta ainutlaatuinen, perinteikäs miljöö säilyy. Ajatuksena on, että useimmille tonteista voisi rakennuttaa uuden päärakennuksen lisäksi esimerkiksi oman pihasaunan tai -verstaan. Ihan kuin ennenkin on tehty.

5. Liikkuvan ihmisen metsäinen unelma

Porvoossa on tekemistä ja upeita maisemia kaikenlaisille liikkujille maalla ja merellä.

Länsi-Haikkoosta rakennetaan energiatehokas ja luonnonläheinen asuinalue.

Esimerkiksi Länsi-Haikkoo on kumpuileva, kylämäinen asuinalue, jonka metsissä on mittava ulkoilureittiverkosto. Komeat harjanteet, nevat ja saniaiskorvet ovat tunnelmallista maisemaa, joiden läpi voi vaikka pyöräillä merenrantaan, Haikon kartanoon tai 7 kilometrin päähän vanhaan kaupunkiin.

Porvoo on pyöräilymyönteinen kaupunki ja se pyrkii edistämään muitakin kestäviä liikkumismuotoja.

Porvoopodista voit kuunnella porvoolaisen sarjakuvataiteilija Pertti Jarlan haastattelun. Fingerporin piirtäjä on taiteillut myös opastavat liikennemerkit Porvoon pyöräilyreiteille.

Toteuta unelmasi! Lue lisää lapsiperheiden Porvoosta ja lue, kuinka voit hankkia oman tontin kaupungista >>

Kommentoi »