Saara oli varma, ettei palaisi Espoon Olariin – punatiilitaloista löytyikin asunto, josta tuli pikaremontissa juuri sopiva
Äidin ja pienen tyttären koti
Saara oli varma, ettei palaisi Espoon Olariin – punatiilitaloista löytyikin asunto, josta tuli pikaremontissa juuri sopiva
Saara Ritvos toteutti kerrostalokodin remontin tyttärensä vauva-aikana – ja niin, että kodin hankkimisesta muuttoon oli aikaa vain reilu kuukausi. Lopputuloksena Saara sai kaipaamaansa lisätilaa itselleen, tyttärelleen ja rakkaille perintöhuonekaluilleen.
20.11.2023
 |
Kotivinkki

Saara, miten kotia remontoitiin teille?

Asunto oli hyvässä kunnossa, mutta halusin päivittää alkuperäiskunnossa olleen keittiön. Harkitsin keittiön päivittämistä 1970-luvun henkeen, mutta päädyin purkamaan koko keittiön ja kaatamaan väliseinänkin. Näin olohuone ja keittiö yhdistyivät ihanaksi oleskelutilaksi.

Kalusteet valitsin yhdessä urakoitsijan kanssa ilman, että minun tarvitsi ravata keittiöliikkeissä pienen vauvani kanssa. Jännitin etukäteen, miten kaikki tulee onnistumaan, kun en voinut pienen lapsen äitinä tehdä itse juuri mitään.

PR- ja viestintäpäällikkö Saara Ritvos, 41, ja Rosa, 9 kk, asuvat vuonna 1970 valmistuneessa kerrostalossa Espoon Olarissa. Kodissa on kolme huonetta, olohuone-keittiö, kylpyhuone, wc ja parveke, yhteensä 82 neliötä. Asunnosta tuli remontin myötä vieläkin valoisampi.
”Ostin asunnon heinäkuun puolivälissä, ja remontin oli oltava valmis elokuun loppuun mennessä.”
Saaran lempiväri vaaleanpunainen näkyy eri sävyissä siellä täällä. Ripaus pinkkiä tekee eteisen marokkolaisesta matosta modernin. Klaus Haapaniemen pyöreä matto olkkarissa on niin pehmeä, että Rosa voi kelliä sen päällä. Seinällä on Kari Riipisen Hate II -teos.
Rytmikäs kirjahylly on Selettin Assemblage. Pronssipatsas on Ari Kuivaston veistämä, ja grafiikanlehti on Kristian Krokforsin työ. 1970-luvun punajalkainen design­valaisin on Heikki Turu­sen La Boheme.
Saara ja Rosa muuttivat Olariin Helsingistä. Saara asui Olarissa lapsuutensa, mutta ei uskonut palaavansa sinne enää. Rosan syntymä muutti mielen. Muuttoa puolsivat lähellä asuvat sukulaiset ja mahdollisuus hankkia tilavampi koti kuin Helsingin keskustasta.

Menikö remontti kuten suunnittelit?

Remontti eteni kuin unelma. Urakoitsija kuunteli toiveitani, mutta esitti myös omia ideoita. Luotin hänen ammattitaitoonsa, ja lopputulos oli siksi parempi kuin olin ajatellut. Myös velipuoleni osallistui keittiön suunnitteluun.

Aikataulu oli tiukka, sillä ostin asunnon heinäkuun puolivälissä, ja remontin oli oltava valmis elokuun loppuun mennessä. En olisi voinut muuttaa vauvan kanssa keskelle remonttia. Aikatauluun ja budjettiin mahtui myös koko asunnon seinien maalaus.

Kummitädin vanhaan pöytään ei mahdu yli neljää ruokailijaa, mutta Saara ei henno hankkia isompaa. Marita Kouhian teoksen Saara hankki tähän kotiin. Valaisin on Saaran äidiltään perimä Martinelli Lucen Pipistrello.
MattoMatin rahin sinivalkoiset ruudut sopivat Yrjö Kukkapuron Ateljee-sohvan kanssa. Bertoia Diamond -tuolin Saara peri äidiltään. Eeva Kokin teoksen Saara tilasi taiteilijalta aiempaan kotiinsa.
Saara ihastui viidennen kerroksen asunnon valoisuuteen ja upeisiin maisemiin. Kotitalo Olarissa on tyypil­linen Rakennus­ Oy Arjatsalon punatiilitalo 1970-luvulta. Ne tunnistaa isoista ikkunoista.

Saara, millaisia muistoja kodin huone­kaluihin ja esineisiin liittyy?

Rakkain huonekaluni on Bertoia Diamond -tuoli, jonka olen perinyt äidiltäni. Rakastin istua siinä jo lapsena. Toinen erittäin merkityksellinen esine on Martinelli Lucen valaisin Pipistrello, jonka äitini halusi nuorena ostaa ensimmäisellä palkallaan. Se oli kuitenkin liian kallis, joten hän lainasi rahaa sitä varten. Äitini kuoltua perin valaisimen. Rakastan myös lasista ruokapöytää, jonka kummitätini teetti aikoinaan itselleen.

Tauluistani osa on perittyjä, osa lahjoja ja osan olen hankkinut itse. En voisi ikinä luopua yhdestäkään. Äitini ja isäni antamat taulut muistuttavat minua heistä ja heidän kauneudentajustaan päivittäin.

Sumopainija on kummitädin lahja Saaralle. Hän osti sen aikoinaan itselleen, sillä se muistutti häntä silloisesta poikaystävästä. Eron jälkeen kummitäti ei halunnut enää katsella patsasta. Valaisin on &Traditionin Flowerpot.
Rosa on sitä mieltä, että parhaat unet tulevat vielä äidin kainalossa. Oma huone on valmiina leikkejä varten. Rosan huoneen seinällä on liettualaisen taiteilija Rytas Jurgeliksen taulu, jonka Rosan isoisä on tuonut Liettuasta lentokoneen matkustamossa, kun sitä ei saanut laitettua ruumaan.
Makuuhuoneen valaisin on Gubin Grässhoppa. Teos on Göran Augustsonin Harvoin. Saara suunnittelee vaihtavansa peilikaapin jossain vaiheessa itselleen paremmin toimi­vaksi. Makuuhuoneesta on kulku kylppäriin ja parvekkeelle.
Saaran makuuhuoneessa on sängyn yllä Fabiola Hidalgon teos Rogue Matter, joka on ostettu helsinkiläisen Café Bar No 9:n seinältä. Lukulampun jalustana toimii veikeä Elloksen raitajakkara.

Hankitko tähän kotiin jotain uutta?

Rakkaat huonekaluni istuivat loistavasti tähän kotiin, joten pakollisia hankintoja ei ollut. Olohuoneeseen halusin näyttävän taulun ja päädyin Marita Kouhian teokseen Crush. Ostin taulun Rosal­le B&B Korsmanista Hangosta. Teimme Rosan ensimmäisen lomamatkan tuohon pieneen hotelliin. Rakastan pinkkiä, joten se sopii hyvin kotiimme. Lisäksi hankin marokkolaisen rahin.

Kommentoi »