Kotivinkki

Kuin sarjakuvasta! Anna-Sofian ja Artun viisilapsisen perheen koti on värien ja leikkisten muotojen valtakunta

Kuin sarjakuvasta! Anna-Sofian ja Artun viisilapsisen perheen koti on värien ja leikkisten muotojen valtakunta
Anna-Sofia ja Arttu Hartikainen rakensivat viisilapsiselle perheelleen modernin kaupunkipientalon. Tässä kodissa rakastetaan kirkkaita värejä – erityisesti keltaista ja punaista.

Anna-Sofia ja Arttu Hartikaisen perheen omakotitalo seisoo Helsingin Alppikylässä keskellä samanhenkisiä värikkäitä, toisiinsa liitettyjä taloja. Alueen talot ovat kuin Hollannissa tai Englannissa usein nähtyjä townhouseja eli vieri viereen rakennettuja omakotitaloja. Anna-Sofian ja Artun koti valmistui vuonna 2014. He muuttivat uuteen kotiinsa Pihlajamäestä, jossa he asuivat kaksiossa.

Artekin ruokapöytä on yksi harvoista uutena ostetuista kalusteista. Keltaiset Vitran Panton-tuolit Anna-Sofia osti nettikirppikseltä. Lattia on valkolakattua saarniparkettia.
Vuonna 2014 rakennetussa omakotitalossa Helsingin Alppikylässä asuvat farmaseutti Anna-Sofia, 33, ja opettaja, laulupedagogi Arttu Hartikainen, 38, sekä Miska, 8, Oula, 6, Melis, 4 ja Syksy, 3. Perheeseen syntyi kuvausten jälkeen viides lapsi. Talossa on viisi huonetta, keittiö ja vintti. Neliöitä on yhteensä 149.
Kun isot pinnat ovat valkoisia, kirkas punainen ja keltainen nousevat esiin.
Keittiömaailman valkoinen keittiö sai hauskan uniikin ilmeen, kun vetimiksi kiinnitettiin Muuton Dotsit ja nurkkaan hankittiin keltainen Smegin jääkaappi. Matto on Pappelinan mallistoa.

Miksi päätitte alkaa rakentaa omaa taloa?

Talonrakentaminen ei oikeastaan ollut meidän kummankaan haave. Teimme kuitenkin laskelmia ja huomasimme, että se olisi ainoa kustannustehokas tapa saada kasvavalle perheellemme lisätilaa. Halusimme asua Helsingissä, ja meillä oli jo silloin useampi lapsi. Halusimme kotiimme toimivat, isommat tilat, joissa mahtuisimme asumaan lasten kanssa, mutta emme haluneet hankkia huonokuntoista asuntoa ja nähdä vaivaa sen remontoinnissa.

Millaisia tiloja suunnittelitte uuteen taloon?

Plussapuoli oman talon rakentamisessa oli juuri se, että saimme itse suunnitella tarvitsemamme tilat eikä hukkatiloja syntynyt. Talossamme on kolme kerrosta, joista päänvaivaa aiheutti eniten toinen kerros. Halusimme maksimoida kerroksen neljän makuuhuoneen tilat. Nappasin turhat neliöt pois saunasta ja kylpyhuoneesta.

Avarasta aulasta on kulku kerroksen kaikkiin huoneisiin. Kolmanteen kerrokseen johtavat portaat lähtevät aulan sijaan yhdestä makuuhuoneista. Ylimmässä kerroksessa on kahden vanhimman lapsen huoneet ja suuri leikkitila sekä varasto.

Kodin alakerta aukeaa suurena tilana. Olohuoneesta nousevat portaat toiseen kerrokseen. Sitsin Ottosohva on Vepsäläiseltä, matto Formesta ja sohvapöytä Artekista.
Makuuhuoneen musta päiväpeite on Ava Roomin. Vihreän naulakon Anna-Sofia on hankkinut kirpputorilta ja julisteet Artekista. Yöpöytä on Helsinki Second Handista.

Mitä tekisitte toisin?

Jos rakentaisimme vielä uuden talon, sijoittaisin huonetilat kolmen kerroksen sijaan kahteen. Viiden pienen lapsen kanssa eläminen kannattaa yksinkertaistaa.

Kodissanne on melkein sarjakuvamainen tunnelma. Miten värit ovat valikoituneet?

Kotimme on pinnoiltaan valkoinen, josta värit nousevat esiin. Musta kulkee läpi kodin yksityiskohdissa. Talon ulkopintakin on musta, kuten ikkunanpuitteet ulkoa. Portaikko toistaa mustaa väriä, samoin monet yksityiskohdat keittiössä ja rakenteissa.

Rakastamme molemmat Artun kanssa kirkkaita, selkeitä värejä, emmekä edes osaisi asua värittömästi. Punainen ja keltainen ovat suosikkejani. Oranssia en kotiini haluaisi, mutta vihreä on ihana yksityiskohdissa.

Talon kolmas kerros eli vintti on korkeaa tilaa. Melkein koko vintti on Miskan ja Oulan huoneena, vain siivu tilasta on erotettu seinällä varastoksi. Miskan puoli on punainen.
Toisen kerroksen aula on valoisa, sillä yksi seinä on ikkunaa. Kirjahylly on Lundian. Punainen seinävalaisin on kirpputorilöytö. Taustalla on vierashuone.
Eteisessä on värikäs pikkuvessa, jonne Anna-Sofia valitsi punaiset laatat. Laatta reunustaa lattianrajaa mustavalkoisen laatan kaverina.
Hankimme lähes kaikki kalusteet käytettyinä tai panostamme laatuun

Millä muulla kuin värien perusteella hankitte sisustusesineitä ja kalusteita?

Melkein kaikki kalusteemme on hankittu käytettyinä. Kolmas tärkeä seikka on laatu. Haluamme tehdä aikaa kestäviä ja laadukkaita valintoja. Sohvapöydän ja lasten askartelupöydän hankimme Artekin second cycle -mallistosta ja lasten Muuramen sängyt bongasimme nettikirpputoreilta.

Perheenne edellisestä kodista on ollut juttu Kotivinkissä. Miten tyylinne on muuttunut?

Asuimme silloin kaksiossa kahden pienen lapsen kanssa ja kotimme tyyli on retrohenkisempi. Värit olivat suuressa roolissa silloinkin, mutta tyyli on hioutunut vuosien mittaan ajattomammaksi. Monet kalusteistamme ovat skandinaavista muotoilua.

Kylpyhuoneessa on mustalla ja valkoisella laatalla ruudutettu lattia. Seinään Anna-Sofia valitsi klassisen valkoisen laatan, mutta se saumattiin mustalla.
Saunan ylälaude on maalattu punaiseksi. Alalauteen voi työntää ylälauteen alle piiloon.
Talo on ulkoa mustavalkoinen ja istuu graafisena ympäröiviin värikkäisiin taloihin. Vieressä on keltainen ja vastapäätä violetti sekä vihreä talo.

Rakastat astioita. Miten saat ne kaikki mahtumaan kaappeihin?

Olen joutunut karsimaan astioita ronskilla kädellä, jotta kaikki tarpeellinen mahtuu keittiön kaappeihin.

Arttu on meidän perheen leipuri. Hän on erikoistunut visuaalisesti näyttäviin herkkuihin. On todella ihanaa, että mies hoitaa leipomispuolen niin innokkaana. Ainoa haittapuoli on tarvikkeiden huima määrä, joten joskus on pakko myös edes yrittää karsia Artun mittavaa kakkuvuokavarastoa.

Julkaistu: 30.6.2020
Kommentoi »