Meidän Talo

Entisen kyläkaupan tie kodiksi toi mukanaan muutoksen tuulia – ”Kodin remontointi vahvisti sisälläni kytenyttä ajatusta uudesta ammatista”

Entisen kyläkaupan tie kodiksi toi mukanaan muutoksen tuulia – ”Kodin remontointi vahvisti sisälläni kytenyttä ajatusta uudesta ammatista”
Anne-Mari ja Teemu Uusilehto kunnostivat kodin 1800-luvun lopulla rakennettuun taloon, jossa toimi aiemmin kauppa. Kokemuksesta inspiroituneena Anne-Mari päätti opiskella itselleen uuden ammatin sisustussuunnittelijana.
Julkaistu 18.8.2022

Kun on kädentaitoja ja kyky nähdä kauneutta, voi unelmoida jo parhaat päivänsä nähneen talon kunnostamisesta kodiksi. Anne-Mari ja Teemu Uusilehto eivät pelästyneet edes ovella vastassa ollutta tavarakaaosta, kun he astuivat ensimmäisen kerran tulevaan kotitaloonsa Ruskossa. Aikanaan kyläkauppana olleessa rakennuksessa oli viimeiset vuodet toiminut antiikkiliike, jonka myytävänä olevat esineet ja huonekalut levittäytyivät huoneesta toiseen. Vaati hieman mielikuvitusta hahmottaa tunkkaisen talon potentiaali, mutta Anne-Mari ja Teemu eivät epäröineet. He näkivät edessään unelmiensa kodin.

– Kun ajoimme kylätietä pitkin, tunsin jo silloin, että tämä se on. Tästä tulisi meille lopunelämän koti, Anne-Mari muistelee kolmen vuoden takaista ensikohtaamistaan.

Maalaisromanttiseen tyyliin sopivat keittiön kaapistot löytyivät Ikean mallistosta. Puuhella puhdis­tettiin hyvin ja huuva maalattiin. Uusittu puulattia sai pintaansa Uulan perinnemaalia sävyssä Usva.

Uusilehdot ehtivät etsiä sopivaa taloa reilut kaksi vuotta. He toivoivat löytävänsä nimenomaan kunnostettavan, mahdollisimman alkuperäisessä asussa olevan rakennuksen. Teemu työskentelee rakennusalalla, joten vanhan talon remontointi ja mahdolliset yllätykset eivät pelottaneet. Eteen tuli hienojakin kohteita, mutta ne olivat joko turhan remontoituja, liian pieniä tai kaukana palveluista. Perheeseen odotettiin toista lasta, joten toimiva perhe­arki haluttiin huomioida asuinalueen valinnassa.

– Teemu on kotoisin Ruskosta. Aina siitä ohi ajaessamme mietin, että kunpa löytäisimme sieltä sopivan talon, Anne-Mari muistelee.

Verkon asuntoilmoitusten lisäksi pari keksi ottaa seurantaan myös Tori.fi-sivuston tarjonnan. Se olikin kannattava liike, sillä vanhaa myymälärakennusta kaupattiin vain palvelussa. 1890-luvulla rakennetussa talossa oli ehtinyt asua useita perheitä ennen kuin siinä palveli Setälän kauppa vuodesta 1936 aina vuoteen 1970 saakka.

Ruokailutilan vanhat hirsiseinät paljastuivat, kun levytykset purettiin. Lami­naatin tilalle tehtiin lankkulattia. Kierrätetystä puusta valmistettu Aspen-sarjan ruokapöytä sopii talon tunnelmaan.

Talo oli Uusilehtojen toivomassa kunnossa eli kaiken sai remontoida mieleisekseen. Anne-Marin ja Teemun tavoitteena oli palauttaa rakennuksen vanha tunnelma, joten laminaatit ja muut hengittämättömät materiaalit saivat väistyä. Kaikki pinnat avattiin ja rakenteiden kunto tarkistettiin.

Parin työnjako oli selvä. Teemu vastasi remontista Anne-Marin ideoidessa ratkaisuja ja valitessa materiaaleja.

Suurin työ oli vinon olohuoneen lattian oikaiseminen. Samalla se eristettiin ja vanhat kapeat lattialaudat vaihdettiin uusiin leveämpiin mäntylankkuihin.

Hirsiseinät kaivettiin esille pinkopahvien, lastulevyjen ja tapettikerrosten alta.

Anne-Mari mietti tilaratkaisuja tarkasti ja päätyi lopulta säilyttämään keittiön samassa kohtaa, missä se oli jo vuosikymmeniä sijainnut. Se tuntui hänestä yhä toimivalta ratkaisulta, sillä hän halusi tilassa olevan puuhellan käyttöön. Viereiseen huoneeseen saatiin tila suurelle ruokapöydälle.

Kauniita alkuperäisiä hirsiseiniä otettiin esille lähes kaikissa huoneissa. Ruokailutilassa ne saivat kaverikseen raikkaan valkoisen puolipaneelin.

Olohuoneen seinät eristettiin, minkä jälkeen ne päällystettiin perinnetapetilla. Yläkertaan johtavat portaat uusittiin. Anne-Mari ja Teemu valitsivat 60-neliöiseen olohuoneeseen kevyet metalliset kierre­portaat, jotka eivät vie juuri tilaa.

Olohuoneen vanha portaikko purettiin ja tilalle asennettiin ilmavat kierreportaat. Vielä kesken­eräiseen ylä­kertaan valmistuu tulevaisuudessa Aidan ja Nooan huoneet. Olohuoneen seinillä on Duron Viktoria-­tapetti. Kodin kaikki lattiat on maalattu Uulan Usva-sävyisellä perinne­maalilla.
Talon vanhat tulisijat, kaakeliuuni ja keittiön puuhella, olivat hyvässä kunnossa.
Olohuoneen vanha lattia oli vino ja siinä oli vahvoja hajuhaittoja. Kapea lautalattia uusittiin samalla, kun lattian eristystä parannettiin. Olohuoneen katto koolattiin suoraksi, ja sekin sai uudet paneelit.

Vanhan kaupan tunnelmaa on enää aistittavissa olohuoneessa. Kahden suuren ikkunan välissä oli ennen ovi, josta asiakkaat pääsivät myymälään. Anne-Mari ja Teemu kokivat vilkkaalle tielle avautuvan oven turhaksi ja peittivät sen sisäpuolelta. Ulkoseinällä ovi muistuttaa yhä vuosikymmenien kaupankäynnistä.

Myös suuret ikkunat mietityttivät aluksi, mutta hetken pohdittuaan pariskunta tuumi, että ikkunat ovat tärkeä osa vanhan talon ilmettä, eikä niitä lähdetä muuttamaan. Yksityisyyttä saa tarvittaessa verhoilla.

Remonttibudjetti pysyi toivotunlaisena, sillä suuria yllätyksiä ei tullut.

– Viemäröinnin hinta oli toki hieman suurempi, mitä osasimme odottaa. Mutta sitä on turha murehtia, sillä siitä ei voi tinkiä. Onneksi saimme vanhan kotimme myytyä nopeasti ja siitä jäänyt voitto toimi hyvänä remonttirahana, Anne-Mari sanoo.

Vanhempien makuu­huoneessa jatkuu maalaisromanttinen tyyli. Seinää koristaa Pihlgren ja Ritolan Isoäidin aikaan -tapetti.

Anne-Mari, Teemu ja Aida muuttivat taloon remontin keskelle, kun valmiina olivat vasta keittiö, makuuhuone ja kylpyhuone.

– Näin vanhan talon kunnostaminen vaatii tietynlaista kärsivällisyyttä ja keskeneräisyyden sietämistä, Anne-Mari pohtii.

He olivat varautuneet siihen, että kotia kunnostettaisiin pikku hiljaa ja että se vaatisi kompromisseja.

– Muutimme tähän alun perinkin sillä ajatuksella, että tästä tulee meidän loppuelämän koti. Olemme asuneet täällä pian neljä vuotta, ja remontti on edennyt omaan tahtiinsa. Tämä on juuri se oikea tapa meille, Anne-Mari sanoo.

Anne-Mari oli aina haaveillut maalaisromanttisesta keittiöstä.

Uusi koti sai aikaan myös toisen elämänmuutoksen. Anne-Mari päätti jättää vanhan työnsä lääketehtaan laboranttina ja kokeilla siipiään uudella alalla. Hän oli haaveillut pitkään sisustussuunnittelijan ammattista ja päätti hakeutua alan opintojen pariin.

– Kodin remontointi ja sisustaminen vahvistivat jo pitkään sisälläni kytenyttä ajatusta uudesta ammatista sisustamisen parissa.

Ruskon kodin tyyli ja tunnelma tukevat Anne-­Marin uutta uravalintaa. Hänellä on taito nähdä kauneutta kaaoksen keskellä. Moni asunnonetsijä olisi tehnyt u-käännöksen antiikkiliikkeen ovella, mutta Anne-Mari näki talossa mahdollisuuden.

Terassilla nautitaan aamukahveista ja maaseudun rauhasta. Katettu oleskelutila rakennettiin kesällä 2020. Parolan rottinkituolit löytyivät Tori.fi-­kaupasta.
Edellinen omistaja oli maalannut talon sini­harmaaksi, joka oli mieluinen myös Uusilehdoille. Uusi vesikatto rakennettiin viime kesänä. Kadun puolella vanhasta kaupasta muistuttaa vielä ovi, josta tosin ei enää pääse sisälle.
1890-luvulla rakennetussa talossa on yhteensä 126 neliötä, ja siellä asuvat Anne-Mari ja Teemu Uusitalo sekä lapset Nooa ja Aida.
Kommentoi »