Avotakka

Kosmopoliitti kotiutui maailmalta Tukholman saaristoon – ”Haluan, että maailmalla vietetyt vuodet näkyvät kodissani”

Kosmopoliitti kotiutui maailmalta Tukholman saaristoon – ”Haluan, että maailmalla vietetyt vuodet näkyvät kodissani”
Loviisa – New York – Helsinki – Chicago – San Francisco – Tukholma – Tokio! Vasta huvilamainen talo Dalarön lintukodossa Tukholmassa sai maailmaa 15 vuotta kiertäneen kosmopoliitin asettumaan.
Julkaistu: 11.4.2019

Tukholman saaristoon kuuluva Dalarö on idyllinen lintukoto, jossa asuu Loviisan maaseudulta maailmalle ponnistanut Eivor Nilsson perheineen.

Työkomennus vei aikanaan New Yorkiin, josta mukaan löytyi nykyinen aviomies Staffan. Sen jälkeen on yhdessä kierretty Amerikan halki Japaniin, välietappeina Suomi ja Ruotsi. Perhe on kasvanut matkan varrella kahdella tyttärellä. Ja vaikka osoitteet ovat vaihtuneet useasti, koti on aina näyttänyt ja tuntunut kodilta.

Eivor ja Staffan kutsuvat mielellään ystäviään syömään. Ruokapöytä on District Designin, tuolit Hayn, kattovalaisimet Gubin ja matto Design House Stockholmin. Peili on hankittu New Yorkista.
Kokomusta Vipp-moduulikeittiö on ollut Eivorin unelmien täyttymys. Kohdevalot ovat La Lampe Gras’n.

Millaisen polun kautta olet päätynyt Loviisasta Tukholmaan?

Muutin aikanaan Helsinkiin opiskelemaan somistajakoulussa. Olin töissä Suomen Hennes & Mauritzissa vuonna 2000, kun työkomennus vei New Yorkiin, jossa yritys avasi ensimmäisen Yhdysvaltain-liikkeensä. Siellä rakastuin H & M:n työkomennuksella niin ikään olleeseen Staffaniin. Työt veivät Helsingin kautta Chicagoon, San Franciscoon, Tukholmaan ja Tokioon, josta kotiuduimme takaisin Tukholmaan vuonna 2015.

Miksi päädyitte juuri Tukholmaan?

Staffanin työn takia, ja minusta oli myös ihana päästä lähelle Suomea ja sukulaisiani. Sain mahdollisuuden opiskella sisustussuunnittelua ja tehdä töitä alalla. Nykyään työskentelen H & M Homen ja sen konseptiliikkeiden parissa. Olen saanut vaikuttaa paljon myymälöiden esillepanoon ja sisustukseen.

Eivor ja Staffan kokkailevat ja viettävät mieluusti aikaa remontoidussa keittiössään.
Laatikoston päällä on Eivorin kokoelma washi-papereilla päällystettyjä teepurkkeja.
Portaat toimivat tilanjakajana olohuoneen ja keittiön välillä, valon kulkua tukkimatta.

Millaisin ajatuksin ja keinoin olet remontoinut ja sisustanut Tukholman-kotiasi?

Remonttia on tehty jo useasti, ja kodinhoitohuone on ainoa koskematon paikka. Rakensimme saunan, ja talon laajennuksen yhteydessä siirsimme keittiötä. Isoihin muutostöihin käytimme arkkitehtiä, joka nopeutti myös rakennusluvan saantia. Ikkunat vaihdoimme Dalarön tyyliin sopiviin läpikarmillisiin pieniruutuisiin ikkunoihin. Joihinkin osiin talon kattoa istutimme kaunista maksaruohoa.

Laatu ja leikkimielisyys ovat olleet sisustuksessani tärkeitä asioita, samoin kodikkuus. Haluan myös, että maailmalla vietetyt vuodet näkyvät kodissani.

Miten kuvailisit kotisi tyyliä?

Se on sekoitus tyylejä eri puolilta maailmaa, rakkaita muistoja, vanhaa ja uutta. Taide ja varsinkin japanilaiset esineet tekevät tyylistä eklektisen.

Onko sinulla ja Staffanilla yhteinen sisustusmaku?

Kyllä, ja tiedämme, mistä pidämme. En ole mikään tyylinipottaja, mutta vinkiksi niille pariskunnille, jotka eivät löydä yhteistä tyyliä: seuratkaa sitä, jolla on parempi maku!

Pallotuolin jäljitelmä tuli mukana Tokiosta. Erityisesti Alvan löytää usein pesästä. Pöydällä on Eivorin raparperinlehtiasetelma. Hän opiskeli ikebanaa kolme vuotta Tokiossa. Ruotsalaisen kuuluisan taiteilijan Astrid Sylwanin taulu on 50-vuotislahja Staffanilta.
Ruokailutilasta aukeaa iso lasiseinämä unelmien terassille. Kesäaikaan Eivor käy aamu-uinnilla joka päivä. Pitkien työpäivien ja työmatkojen jälkeen on ihana palata Dalarön rauhaan, kuin kesämökille.

Onko maailmalta lähtenyt mukaan rakkaita esineitä?

Monista huonekaluista tulee mieleen yhteisiä muistoja maailmalta, kuten päätös jäädä Tokioon maanjäristyksestä huolimatta. Kun muutimme Tokioon, teimme yhteisen päätöksen olla ottamatta kotoa mukaan mitään huonekaluja tai esineitä, muutamia astioita ja tarve-esineitä lukuun ottamatta. Se antoi mahdollisuuden täyttää koti japanilaisilla esineillä.

Ihan arkiesineetkin ovat niin kauniita, kuten teepurkit. Ne ovat käsityötä ja päällystetty käsin painetulla washi-paperilla. Niihin minä haksahdin ihan täysin – tuossa laatikoston päällä niitä on varmaan 30. On niin kiehtovaa, kuinka Japani on moderni maa, joka vaalii vanhojen traditioiden jatkuvuutta.

Entä mikä on tehnyt sinuun erityisen vaikutuksen?

Japanilainen kunnioitus, rehellisyys, ystävällisyys ja tietysti estetiikka. Asuimme Tokiossa vuoden 2011 maanjäristyksen aikaan. Paikallisten esimerkillinen suhtautuminen dramaattisiin tapahtumiin teki suuren vaikutuksen. Samoin heidän arkkitehtuurinsa, joka on suunniteltu kestämään isojakin järistyksiä.

Purppurakäenkaali näyttää upealta myrskynsinistä seinää vasten.
Makuuhuoneessa on Tapetorama-nettikaupasta tilattu Sea Scape Summer -tapetti. Pellavalakanat ja päiväpeitto ovat H & M Homen mallistosta.
Harrastehuoneessa perhe kokoaa palapelejä ja taiteilee. Iso, vanha pöytä löytyi Helsingin antiikkimessuilta suoraan muuttokuormaan Chicagoon. Sen yläpuolella komeilee Carl Malmstenin suunnittelema Klockan-valaisin, Eivorin lempiesine.

Mistä esineestä et luopuisi mistään hinnasta?

Newyorkilaiselta kirpputorilta ostetusta isosta peilistä. Se on kerran mennyt muuttokuormassa aivan palasiksi, mutta helsinkiläisyrittäjä entisöi sen hienosti. Tunnearvoltaan rakkain esine on Carl Malmstenin kattovalaisin. Sitä katsoessani ajattelen aina Nuuskamuikkusta, koska sen valtava varjostin on kuin Nuuskamuikkusen hattu tai iso kukkakello. Siitä kuultaa kauniisti valo läpi. Se antaa luonnetta huoneeseen muttei toisaalta vie liikaa huomiota.

Carl Malmstenin pojanpoika piti monta vuotta liikettä Tukholmassa Svenskt Tennin naapurissa, ja kun aloin opiskella sisustussuunnittelua, sain ensin harjoittelupaikan Malmstenilta ja myöhemmin olin siellä töissä. Kävin usein somistamassa myymälää mutta myös myin kalusteita. Se oli kivaa ja opin paljon ruotsalaisesta huonekalukulttuurista. Hankin valaisimen, kun lopetin Malmstenilla siirtyäkseni nykyiseen työpaikkaani. Tuntui tärkeältä saada yksi Malmstenin suunnittelema esine omaan kotiini.

Kuvaile hetki, jolloin olet kodissa onnellisimmillasi?

Vapaa aamu, kun saan istua kahvikupin ja sanomalehden kanssa keittiönpöydän ääressä. Keittiöni oli yksi sisustusunelmistani.

Aamiaista ovat nauttimassa Alva, 15, Eivor ja Staffan. 17-vuotias esikoistytär Linnea oli kuvauspäivänä Gotlannissa luokkaretkellä.
Kommentoi »