Korjaa talo paloturvallisesti
Rakenna ja remontoi
Korjaa talo paloturvallisesti
Harkitsematon korjaus- tai parannustyö voi tehdä talosta loukun tulipalon sattuessa.
17.2.2011
 |
Meidän Talo

Pääseekö kotisi kaikista tiloista poistumaan, jos normaali uloskäynti on liekkien vallassa? Kysymys tuntuu äkkiseltään oudolta; ainahan tavallisen omakotitalon tiloista pääsee ulos. Vähintään ikkunasta, ellei muuten.

Talon korjaaminen, laajentaminen tai uudenaikaistaminen voi kuitenkin muuttaa tilannetta niin, että hädän hetkellä pakeneminen ei olekaan helppoa. Esimerkiksi lisäsiiven rakentaminen voi tehdä talon pohjaratkaisusta alkuperäistä sekavamman, jolloin reitti ulko-ovelle on aiempaa hankalampi hahmottaa. Myös rakennuksen energiatehokkuuden parantaminen saattaa heikentää turvallisuutta.

Poistumisteiden säilyttäminen on tärkeää muistaa remonttia suunniteltaessa. Esimerkiksi ikkunaruutujen vaihtaminen moderneihin lämpölaseihin voi estää ikkunoiden käytön hätäpoistumisteinä. Lasia ei välttämättä saa rikki kovinkaan helposti, jolloin helppoa ja nopeaa reittiä ulos ei ole.

Uudet talot eivät ole erityisiä riskikohteita, vaikka eristyspaksuudet ovatkin aiempaa suurempia ja taloissa on sähkölaitteita keskimäärin enemmän kuin ennen. Mikäli talo suunnitellaan ja rakennetaan huolellisesti nykymääräysten mukaan, ei paloturvallisuuden suhteen pitäisi olla ongelmia.

Huolellisuus estää sähkölaitepalot

Sähkölaitteet aiheuttavat vuosittain runsaasti tulipaloja. Vanha syntipukki eli televisio on nykyään harvinaisempi palon alkupiste, sillä monet yleisesti paloja aiheuttaneet komponentit puuttuvat kokonaan uusista taulutelevisioista. Isot sähkölaitteet ovat silti vahvasti edustettuna palotilastoissa. 

Laitteiden yleisyyteen suhteutettuna yleisimpiä sähköpalojen aiheuttajia ovat viime vuosina olleet liesi, pesu- ja astianpesukone sekä keskuspölynimuri. Niinkin mitättömältä tuntuva asia kuin leivänpaahtimen alle tai sisään jääneet leivänmuruset voivat aloittaa palon.

Patenttilääke sähkölaitepalojen estämiseksi on yksinkertainen: huolellisuus. Laitteita on käytettävä ohjeiden mukaan sekä puhdistettava ja huollettava aika ajoin.

Kunnossapitotöiden tunnollinen hoitaminen on tärkeää paloturvallisuuden takaamiseksi. Jos vaikkapa loistevalaisin välkkyy, syynä on todennäköisesti viallinen sytytin. Se voi lyhyessä ajassa kuumentua ja aiheuttaa palon, joten osa on siis vaihdettava viivyttelemättä.

Jos tulipalo syttyy:

1. Pelastaudu ja pelasta muut.

2. Alkusammuta, jos palo on vielä pienehkö.

3. Rajoita palo sulkemalla ovet, ikkunat ja ilmanvaihto.

4. Hälytä apua numerosta 112.

5. Ohjaa palokunta oikeaan paikkaan.

Asiantuntijat: pelastuskoulun rehtori Matti Waitinen, Helsingin kaupungin pelastuslaitos, toimitusjohtaja Ilkka Kianto, Helsingin Pelastusliitto

Kommentoi »