Koristele peitto huopakukilla
Tee itse
Koristele peitto huopakukilla
Silkillä vuorattu torkkupeitto on mukava heittää jaloille lämmikkeeksi. Peiton pintaa koristavat käsin huovutetut ja helmin koristellut kukat.
25.2.2016
 |
Unelmien Talo&Koti

Torkkupeitto on ommeltu pellavasekoitekankaasta, vuori ja reunuskaitaleet ovat ryhdikästä vuorisilkkiä. Päällyskangas on paksua ja pöyheää huonekalukangasta, joten päällisen ja vuorin väliin ei enää laitettu pehmusteeksi vanua.

Kukat ja lehdet on huovutettu käsin neulahuovasta. Jos haluat jouduttaa peiton valmistumista ja hypätä huovutusvaiheen yli, käytä koristeisiin valmista huopalevyä. Ja jos tahdot olla oikein vikkelä, osta peitto valmiina kaupasta ja koristele se mieleiseksesi.

Tarvikkeet:

  • peittokangasta
  • vuorikangasta
  • puna- ja vihreäsävyistä sekä luonnonvalkoista neulahuopaa huovutuspohjaksi
  • marseille- tai oliiviöljysaippuaa huovutukseen
  • vihreitä muliinilankoja lehtiruodeiksi
  • siemenhelmiä ja nappeja kukkiin
  • ompelulankoja
  • harkko- tai kuviosakset.

Näin teet kukat ja peiton

Kukat ja lehdet

1. Huovuta neulahuopa veden ja saippuan avulla kestäväksi: Kostuta villalevy lämpimällä vedellä ja hiero siihen saippuaa. Hiero villaa alustalla pyörivin liikkein, jotta saat kuidut takertumaan toisiinsa. Vanuta huopaa vielä käsissäsi vuorotellen kylmällä ja kuumalla vedellä. Lopputuloksena on tiivis huopa. Esihuopa kutistuu käsittelyssä 30–40 prosenttia. Anna kuivua ja prässää sileäksi.

2. Leikkaa huovasta kukkia ja lehtiä. Tee kukkiin kaavat käyttäen apuna esimerkiksi piparkakkumuotteja ja erikokoisia laseja tai piirrä ne vapaasti. Mallityössä kukat koostuvat useammasta huopakerroksesta, jotka pienenevät kukan keskustaa kohti. Lehdet saavat olla keskenään erikokoisia.

3. Kiinnitä kukan kerrokset toisiinsa joko kauniilla napilla tai helmillä. Kirjo lehtiin suonet 2-säikeisellä muliinilangalla. Kiinnitä osaan lehdistä siemenhelmiä kastepisaroiksi. Viimeistele lehtien reunat kuviosaksilla.

Peitto

1. Leikkaa päällyskankaasta neliskulmainen pala. Mallipeiton koko on 147 x 147 cm.

2. Sommittele kukat ja lehdet haluamiisi kohtiin peiton päälle. Kiinnitä nuppineuloin ja harsi paikoilleen kuvion reunoja myöten. Ompele kukat ja lehdet kiinni peiton nurjalta puolelta pienin etupistoin, jotka juuri ja juuri ottavat kiinni huopaan. Seuraa ommellessasi harsimalankojen linjoja.

3. Leikkaa vuori saumanvarojen verran päällistä isommaksi. Leikkaa vuorikankaasta reunusta varten neljä kaitaletta, joiden leveys on sama kuin vuorikankaan leveys ja korkeus 8 cm (valmis leveys 5 cm + 1,5 cm:n saumanvarat).

4. Laita kaksi kaitaletta päällekkäin oikeat puolet vastakkain. Ompele kaitaleiden päät yhteen 45 asteen kulmassa, lopeta 1,5 cm ennen kaitaleen sisäreunaa. Leikkaa sauma siistiksi. Yhdistä loput kaitaleet samalla tavalla, kunnes nelikulmainen kehys on valmis. Silitä saumanvarat auki. Ole huolellinen, että ompeleet tulevat oikeaan kulmaan.

5. Aseta vuorikangas tasaiselle alustalle oikea puoli ylöspäin. Asettele kehys sen päälle oikea puoli alaspäin. Ompele kehys ulkoreunastaan kiinni vuorikankaaseen. Leikkaa ylimääräiset kankaat kulmista ja käännä oikeinpäin.

6. Työskentele edelleen tasaisella alustalla. Pujota päällyskangas paikoilleen kehyksen alle oikea puoli päälläpäin. Käännä kehyksen sisäreunasta 1,5 cm:n päärme nurjalle puolelle kaikilta neljältä sivulta. Kiinnitä reunus sisäreunoistaan nuppineuloilla kiinni peittoon ja harsi se paikoilleen. Ompele koneella läheltä reunataitetta. Jos koneessasi on yläsyöttäjä, käytä sitä.

Jos peitto on villakangasta, kukkien ja lehtien kiinnitys sujuu joutuisasti neulahuovuttamalla. Työvälineeksi tarvitset huovutusneulan ja alustaksi vaahtomuovipalan.

Huovutettuja kukkia syntyy pikavauhtia, kun pääset alkuun. Pian huomaat, että aina telkkaria katsellessasi väkerrät samalla huopakukkia ja pistelet niihin helmiä heteiksi.

Neulahuovan ostopaikka: Hobby Point

Kommentoi »