Konsulintalo heräsi henkiin! Satu ja Jarmo palauttivat 1800-luvun hirsitalon vanhaan loistoonsa
Remonttiprojekti
Konsulintalo heräsi henkiin! Satu ja Jarmo palauttivat 1800-luvun hirsitalon vanhaan loistoonsa
Satu ja Jarmo Rajala remontoivat 1850-luvulla rakennetun loviisalaisen hirsitalon kauttaaltaan. Konsulintalona tunnettu rakennus peruskorjattiin hengittävillä ja muovittomilla materiaaleilla.
11.10.2023
 |
Meidän Talo

Joskus meren läheisyys voi yllättää erikoisella tavalla. Hiljattain Loviisaan muuttaneet Satu ja Jarmo Rajala eivät osanneet odottaa, että he saisivat luonnon oman herätyskellon.

– Meillä on painovoimainen ilmanvaihto. Nyt keväällä herätys tuli jo neljän aikaan, kun lokki istui kirkumaan ilmastointiputken päälle. Se kuulosti aivan siltä kuin lintu olisi ollut huutamassa sängyn vieressä, Satu manaa.

Lokkien aamuinen laulelu saatiin onneksi loppumaan lyhyeen, kun Jarmo hoiti piipunhatun päälle lintupiikit. Nyt lokkien on löydettävä itselleen toinen tähystyspaikka.

– Talomme on harjun rinteessä. Ymmärrän hyvin, että sieltä piipun päältä on varmasti hyvät näkymät kaupungin yli, Jarmo naurahtaa.

Hienoista näkymistä nautitaan myös pariskunnan makuuhuoneen ranskalaiselta parvekkeelta, josta voi katsella Loviisan kattojen yli kohti Suomenlahtea.

Satu ja Jarmo Rajalan lisäksi kotona asuvat kolme lasta. Villa Rajalan elämää voi seurata Instagramissa satumaista.elamaa-tililtä.
Keittiön kaapistot valmisti puuseppä Patrik Hellsten. Maalatut Tessa Door Knob -posliini­vetimet hankittiin The Purple Turtles -verkko­kaupasta.
Keittiö tehtiin vanhan verannan paikalle.

Keittiössä tuoksuu kahvi. Aamu on jo niin pitkällä, että Satu on käynyt uimassa.

– Käyn pulahtamassa kesät talvet. Uimarannalle on viiden minuutin kävelymatka.

Satu ja Jarmo tulivat käymään Loviisassa joulukuussa 2020.

– Olin aikaisemmin käynyt moottoripyöräreissulla joskus kahvilla rannan Suolamakasiineilla. Kaupunki jäi mieleen mukavana paikkana, Jarmo toteaa.

Sadun kiinnostus Loviisaan oli käytännöllisempi.

– Asuin aikaisemmin Savitaipaleella ja Jarmo Vantaalla. Loviisa oli sopivasti näiden välissä.

Pariskunta mietti aluksi asuntomessuille osallistumista, mutta pian mieli muuttui ja älypuhelimesta alettiin tutkia keskustan myytäviä puutaloja.

– Tällä kadulla oli myynnissä kolme taloa. Meidän talomme näytti tapaninpäivän pimeydessä suorastaan aavemaiselta, Satu kertoo.

Suurin syy talon synkkyyteen oli se, ettei siellä ollut juuri asuttu ja villiintynyt pihamaa oli päässyt osittain kasvamaan umpeen. Komeasta talosta oli vuosikymmenten saatossa tullut kesäasunto, jossa viihdyttiin muutama viikko vuodessa.

– Satu näki täällä näytöllä sellaista kauneutta, jota minä en silloin vielä pystynyt ymmärtämään, Jarmo sanoo.

Talon pihajulkisivu selkeytyi remontissa, kun 1930-luvun laajennus korotettiin ja siihen tehtiin mansardikatto. Uusi parveke on vanhaa pienempi.
Pariulko-ovi teetettiin Puukas-puusepänliikkeessä ja maalattiin korkeakiiltoisella automaalilla. Ovenkahva on Helakaupasta.
Kuisti rakennettiin kokonaan uusiksi. Lattiassa on Viinikan Tähden maahantuomat Octógono- ja Taco Dome Oliva -lattia­laatat.

Paikallisten Konsulintaloksi kutsuma hirsi­talo on rakennettu 1850-luvulla. Komean nimensä se sai, kun Arne Åkerlund muutti taloon yhdessä Raisa-puolisonsa kanssa.

– Arne laajensi taloa ja korotti sitä uudella mansardikatolla 1920- ja 30-lukujen vaihteessa, Satu kertoo.

Nuorenparin toimesta talo sai pihanpuolelle pitkän kuistin ja sen päälle parvekkeen.

– Talo tuli meille irtaimiston kanssa. Löysimme papereista talon laajennuksen piirustukset, joista näkee, että nykyisen kuistin toisessa päässä oli radiorummet eli radiohuone. Kapea huone oli ruokasalin laajennus, Jarmo tarkentaa.

Päädyn laajennusosassa oli kylpyhuone ja sen päällä piianhuone. Myöhemmässä remontissa taloon asennettiin keskuslämmitys, jolloin vanhat uunit ja puuliesi purettiin. Talon sisustus muodistettiin korvaamalla peiliovet funkiksen ruudutetuilla lasi- ja laakaovilla.

– Olemme palauttaneet taloon yhden kaakeliuunin ja alakertaan peiliovet, Satu iloitsee.

Näkymä entisestä ruokahuoneesta kohti aulaa muuttui, kun ruudulliset funkislasiovet korvattiin perinteisillä pariovilla. Aulassa on Cole & Sonin Talavera-tapetti. Aulan kattokruunut ovat talon alkuperäistä kalustusta.
Hallissa on talon ainoa tulisija. Uuden kaakeliuunin on tehnyt Kakluuniverstaan Antti Paananen. Seinä on maalattu Uulan puoli­himmeän sisustusmaalin sävyllä S 3030-Y50R.
”Kantava ajatus on ollut kunnioittaa talon 170-vuotista historiaa perus­korjaamalla se tinkimättömästi hengittävillä ja muovittomilla materiaaleilla. Tavoitteena on säilyttää talo vähintään seuraavat 100 vuotta jälkipolville.”
Olohuoneen seinät haluttiin jättää hirrelle. Julkisivuun asennettiin remontissa uudet tuulensuojalevyt. Ikkunalasit on valmistettu perinteisin menetelmin. Kaikki kodin puulattiat on kuurattu pellavasuovalla.
Olohuoneen seinässä näkyy pariovien kokoinen aukko, joka on levytetty ja tapetoitu Eijffingerin Museum -tapetilla. Pullea nojatuoli oli tuliainen Amster­damin-­matkalta.

Pariskunta suunnitteli etenevänsä remontissa ilman turhaa kiirettä. Kaksi vuotta tuntui aluksi sopivalta ajalta.

– Onneksi puristimme rakentamisen yhteentoista kuukauteen ja muutimme sisään juhannukseksi 2022. Rakennusmateriaalien hinnat olisivat kahden vuoden aikana ehtineet nousta pilviin, Jarmo toteaa.

Puutavaraa, kuten lattialaudat, saatiin kuitenkin oman pihan puista.

Satu ja Jarmo tekivät purku- ja viimeistelytöitä, mutta muista vaiheista vastasivat ammattilaiset. Rossipohjainen talo kaipasi täyden päivityksen aina lämmitysjärjestelmästä uusiin eristeisiin ja ajanmukaisiin märkätiloihin.

– Talossa oli niin monenlaisia ikkunoitakin, että ne tekivät siitä oudon näköisen, Satu muistelee.

Satu ja Jarmo päättivätkin uusia raskain mielin kaikki ikkunat.

– Ikkunaentisöijät eivät voineet taata, että vanhat lasit säilyisivät ehjinä. Toinen syy oli se, että emme halunneet olla rapsuttamassa ikkunankarmeja viiden vuoden kuluttua, Jarmo toteaa.

Tältä makuuhuone näytti ennen remonttia.
Ranskalainen parveke tehtiin remontissa. Isot lasipariovet tuovat huoneeseen paljon valoa. Kuviotapetti on Eng­blad & Con Shangri-La. Oviseinällä on peilipöytä ja sen parina muhkea taburetti, jonka Satu on verhoillut uudelleen.
Yläkerran vinokaton alla katsellaan nyt elokuvia ja sarjoja. Kattoparrut on päällystetty Sarokkaan piilu­hirsi­paneelilla, jotka on käsitelty Coloria-öljy­vahan sävyllä Latte.

Rankarunkoiset 1930-luvulla rakennetut kuisti ja laajennusosa purettiin kokonaan. Ongelmia oli aiheuttanut muun muassa kuistin katon päälle rakennettu parveke. Sen lattian alle oli kertynyt vuosikymmenten ajan ainesta, joka oli kostuttanut puuosia ylhäältäpäin. Kuistin ja yläpohjan purueristeet pussitettiin käsivoimin ulos.

– Alun perin emme aikoneet avata lattioita, mutta nekin avattiin, kun rakenteista löytyi sortumia, Jarmo kertaa.

Lattioiden purueristeet tyhjennettiin suur­teho­imu­autolla. Sisäseinien ja katon pinkopahvit revittiin alas, ja vintillä purettiin lähes kaikki vanha pois. Myös ulkoverhous päätettiin uusia puuttuvan ilmaraon takia. Samalla ulkoverhouksen alle asennettiin tuulensuojalevyt.

Kuisti ja laajennusosa perustettiin uudelleen. Molempiin tehtiin rossipohjat, joiden päälle tuli metalliset liittolaatat ja lattialämmitysputket sekä valu. Taloon asennettiin vesi-ilmalämpöpumppu ja vesikiertoinen lämmitys valurautapattereineen. Laajennusosan seinät muurattiin harkoista ja verhoiltiin ulkoa puulla.

Laajennukseen suunniteltiin samanlainen mansardikatto kuin vanhassa osassa. Siihen löydettiin juuri oikeanlaisia vanhoja savitiiliä. Ne ladottiin huovan päälle ja kiinnitettiin kattoruoteisiin rautalangalla sitomalla.

Vanhan puolen remontissa käytettiin pääasiassa hengittäviä materiaaleja.

– Meille tuli kipsilevyä märkätiloihin ja muutamaan sisäkattoon, Jarmo avaa.

Tapetoitujen seinien taakse valittiin huokolevyä, jonka päälle laitettiin ensin makulatuuripaperia ja sitten paperitapettia.

– Tapettiseinissä on nyt parhaimmillaan viisi senttiä hiljaisuutta, kun ääntä itseensä imeviä huoko­levyjä on seinän molemmin puolin, Satu kertoo.

Mansardi­kattoisen kylpy­huoneen keski­piste on Domus Classican maahan­tuoma Bordeaux-­valurauta-amme. Kylpy­huoneen lattia­laatta on Väri­silmän malli Play Oxide White.
Perinteinen, omilla tassuillaan seisova Hebbe-ammehana on tilattu Beliani-­verkko­kaupasta.
1850-luvulla rakennettu hirsitalo sijaitsee Loviisassa. Talossa on 260 neliötä: keittiö, olohuone, neljä makuuhuonetta, halli, kolme kylpyhuonetta, kirjasto ja työhuone.

Talon pohja mietittiin uusiksi. Perustuksista lähtien kokonaan uudistettuun laajennusosaan tehtiin kodinhoitohuone ja kaksi kylpyhuonetta. Hirsiosassa suurimmat muutokset koki alakerran ruokasali, joka jaettiin nyt kahdeksi lastenhuoneeksi. Olohuone sai naapurikseen keittiön, joka on nyt paraatipaikalla.

Puusepän tekemän täyspuisen keittiön työ­tasot kiertävät ikkunoiden alla, ja keittiöstä on avarat näkymät naapurustoon.

– Vietän paljon aikaa keittiössä. Halusin työtason eteen muuta katsottavaa kuin seinän, Satu kertoo.

Yläkerrassa on päämakuuhuone, jonka yhteydessä on vaatehuone ja hulppea kylpyhuone. Yläaulan toiseen päähän sijoitettiin erillinen kirjasto-tv-huone ja Jarmon työhuone.

– Alun perin alakerrassa olleet lasiovet kierrätettiin yläkertaan, jossa ne tuovat mansardin alle avaruutta ja valoa, Satu sanoo.

Remonttiprojekti saatiin päätökseen tänä keväänä, kun etupihan kivipengerrykset valmistuivat ja pihalle levitettiin uutta multaa. Kuistin päälle rakennettiin kauan kaivattu parveke, josta on kauniit näkymät harjulle.

Sadulla on mielessä puutarha-arkkitehti Paul Olssonin taloon 1940-luvulla tekemän pihasuunnitelman ideoiden hyödyntäminen. Alkuperäiset hienot kiveykset on kierrätetty uusille paikoilleen. Villa Rajalan takapihalla tepastellaan jatkossakin samanlaisilla liuskekivillä kuin Olssonin suunnitteleman presidentin kesäpaikan Kultarannan puutarhassa.

3 kommenttia