Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Kierrätys

Kehikkokomposti, lämpökompostori tai kenties bokashi? Näin valitset itsellesi oikean kompostin

Haluatko kompostoida puutarha- vai keittiöjätteet – tai kenties molemmat? Kompostointitapoja on monia.

10.4.2024 | Päivitetty 15.4.2024

Avokomposti

Avokomposti

Mihin käyttöön: Puutarhajätteelle ja eläinten lannalle.

Näin käytät: Kasaa ainekset kerroksittain ilmavaksi keoksi tai muotoile pitkäksi aumaksi. Jos käytät pelkästään vähäravinteista ainesta kuten syksyn lehtiä, voit ripotella kerroksien väliin kanankakkarakeita tai lantaa. Se lisää kompostin ravinteikkuutta ja nopeuttaa valmistumista. Peitä pinta esimerkiksi kuivalla heinällä. Tämä estää typen karkaamista sadeveden mukana. Myös pressu sopii peitoksi, mikäli komposti saa riittävästi happea toimiakseen. Lämpövaiheen jälkeen voit peittää kasan tiiviimmin.

Erityistä: Sopii etenkin, jos kompostoitavaa on kerralla paljon. Ei välttämättä sallittua taajamassa.

Kehikkokomposti

Kehikkokomposti

Mihin käyttöön: Puutarhajätteelle tai lähes valmiin kompostimassan jälkikompostointiin.

Näin käytät: Kokoa kehikko laudoista, riu’uista tai tiheästä verkosta. Jätä lautojen väliin korkeintaan sentin raot, sillä liian harvaseinäisessä kehikossa sisus kuivuu helposti ja hajoaminen on hidasta. Täytä kehikkoa vuorotellen tuoreella ja kostealla (esimerkiksi ruohosilppu) ja kuivalla kasvimateriaalilla (esimerkiksi kuivat perennanvarret tai syksyn lehdet). Kääntele välillä ja kastele tarvittaessa.

Erityistä: Edullinen ja yksinkertainen rakentaa.

Umpinainen kompostori

umpinainen kompostori

Mihin käyttöön: Keittiöjätteelle ja puutarhajätteelle.

Näin käytät: Täytä kompostoria biojätteellä ja peitä jäte aina kuivalla seosaineella. Jätteen kosteudesta riippuen sopiva määrä kuiviketta on noin kolmasosa biojätteen määrästä. Lisää biojätettä mieluummin usein pienehköjä määriä kuin harvoin suuria määriä. Sekoita kompostia ja tarkkaile, että massa lämpenee kunnolla. Kun komposti on jäähtynyt, siirrä komposti jälkikypsymään tai käytä puolivalmis massa alkukesästä katteena.

Erityistä: Eristämättömänä sopii kesäkäyttöön.

Lämpökompostori

Lämpökompostori

Mihin käyttöön: Keittiöjätteelle ja puutarhajätteelle.

Näin käytät: Täytä kuten umpinaista kompostoria. Eristeen ansiosta lämpötila nousee kuitenkin helpommin korkeaksi. Tämä nopeuttaa prosessia ja tuhoaa taudinaiheuttajia ja rikkakasvien siemeniä. Sekoita kompostia viikoittain, niin kuumeneminen on tasaisempaa. Tyhjennä kerralla puolet kompostorin sisällöstä. Jos materiaali ei ole täysin kompostoitunut, siirrä se jälkikypsymään 1–2 vuodeksi esimerkiksi kompostikehikkoon puutarhajätteiden kanssa.

Erityistä: Biojätteen erilliskeräilyn voi korvata ympärivuotisella kompostoinnilla.

Bokashikompostori

bokashikompostori

Mihin käyttöön: Keittiöjätteelle sisätiloihin.

Näin käytät: Kerää pilkottu keittiöjäte talteen ja kumoa se korkeintaan kerran päivässä ilmatiiviiseen astiaan. Ripottele kerrosten väliin mikrobirouhetta ruokalusikallinen jätelitraa kohden. Valuta astian pohjalle kertyvä neste pohjahanasta ja laimenna ravinteikas neste lannoitteeksi vedellä noin 1:200. Kun astia on täynnä, anna massan tekeytyä vähintään kaksi viikkoa. Tyhjennä sen jälkeen rei’ällisellä kannella varustettuun saaviin ja sekoita joukkoon vähintään saman verran multaa. Anna bokashimullan tekeytyä muutama viikko, kunnes se on lähes mustaa.

Erityistä: Bokashissa mikrobit työskentelevät hapettomassa tilassa, eikä hiilidioksidia vapaudu.

Lähde: Hyötykasviyhdistys

Matokompostori

Matokompostori

Mihin käyttöön: Keittiön kasvisjätteelle sisätiloihin.

Näin käytät: Perusta matokompostori esimerkiksi vanerista rakennettuun laatikkoon, saaviin tai vanhaan akvaarioon. Laita pohjalle kerros maatuneita lehtiä, oksahaketta ja kosteaa maata. Hanki tunkiolieroja (Eisenia fetida), tavalliset kastemadot kuolevat sisällä. Ruoki matoja kerran viikossa vähän kerrallaan, peitä ruokajäte. Muutaman kuukauden kuluttua matojen ulostetta on kompostissa niin paljon, että niiden olot heikkenevät. Poista silloin pintakerros, joka on tavallista kompostimultaa ravinteikkaampaa.

Erityistä: Madot eivät pidä liha- ja maitotuotteista, kahvinporoista, suolasta eivätkä öljystä.

kompostin valinta
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt