Huonokuntoinen mörskä – mikä onnenpotku siis! Susanna ihastui kulahtaneen kerrostalokolmion mahdollisuuksiin ja remontoi siitä viihtyisän kodin
Sisustus
Huonokuntoinen mörskä – mikä onnenpotku siis! Susanna ihastui kulahtaneen kerrostalokolmion mahdollisuuksiin ja remontoi siitä viihtyisän kodin
Susanna Santalo remontoi kerrostalokolmionsa täysin uusiksi ja sisusti sen vuosien aikana kertyneillä muistoilla.
12.11.2019
 |
Kotivinkki

Susanna Santalo alkoi etsiä uutta kotia neljä vuotta sitten. Erottuaan hän joutui luopumaan Pikkalaan rakennetusta unelmien kodista. Lähes 300-neliöiseen taloon oli kerätty kalusteita matkoilta eri puolilta maailmaa. Santalo matkusti paljon sekä vapaa-ajalla että lentoemännän työssään. Välillä perhe asui Irlannissakin. Nyt esineitä on jaettu perheen kesken neljään eri kotiin.

Susannan kerrostalokolmiossa on 69 neliötä. Ruokailutilan jatkettava 1800-luvun pöytä on Irlannista, tuolit Ruotsista antiikkikaupasta ja matto Cobellosta. Silkkiverho ja kattovalaisin ovat Stockmannilta, turkoosit tabletit Momonosta. Seinällä on Lars-Gunnar Nordströmin grafiikkaa.
Punainen Kiina-kaappi löytyi Boknäsistä. Ruukku sen päällä on Pekingin torilta. Katri Luhtalan taulu on saatu tädiltä. Saman maalarin töitä oli aikoinaan Susannan lapsuudenkodissa. Susannan lempituoli Furninonan Podium kulkee mukana asunnosta toiseen. Kattovalaisin on Tom Dixonin.

”Eron jälkeen asuin vuoden vuokra-asunnossa ja etsin uutta kotia itselleni ja pojalleni. Tytär oli jo muuttanut omaan kotiin. Hain kolmiota, ja tämä huonokuntoinen asunto tuntui heti lupaavalta. Sijainti Espoon Matinkylässä kiinnosti, kun metrokin oli rakenteilla.

Jo pohjapiirroksesta tiesin, että suunnittelulla ja tutun remonttimiehen avulla tästä tulee hyvä. Olin todella innoissani, kun paikan päällä odotti järkyttävän huonokuntoinen asunto, jossa kaiken sai surutta muuttaa.

Lisäksi asunnossa on lasitettu parveke, josta on näkymä merelle. Meren läheisyys ja hyvät lenkkipolut ovat myös tärkeät, sillä ajoittain kanssani asuu Luna, nelivuotias labradorinnoutaja, joka rakastaa uimista.

Kun saarekkeen kohdalla ollut seinä kaadettiin, syntyi avara tila. Saareke erottaa keittiökalusteet oleskelutilasta. Olohuoneessa on hiottu parketti ja keittiön puolella harmaa laatta. Keittiökaapistot, saareke ja kivitasot ovat Ideal Keittiöiden. Lattialla on Pappelina-muovimatto.
Kivitason käytännöllisen kauniissa asetelmassa ovat varrellinen peltipurkki ja Anni Paunilan kupit. Niitä myy Momono.
Sohva hankittiin 15 vuotta sitten Skannosta, matto 25 vuotta sitten Intiasta myymälän takahuoneesta. Lasipöytä on ostettu kummitytöltä. Sohvan reunalle Susanna on taitellut kimonon vyön.

Alun perin olohuoneen ja keittiön välissä oli mäntypuinen paneeliseinä. Keittiökaapit olivat kuluneen tumman ruskeat. Parkettilattiassa oli paikoitellen tummentuneita läiskiä. Toiseen makuuhuoneeseen oli rakennettu välikatto, joka retkotti toisesta päästä. Kaikkialla oli karmeita tapetteja ja tummia värejä. Kylpyhuone oli kärsinyt vesivahingosta ja oli tunkkainen.

Olin innoissani, kun huonokuntoisessa asunnossa kaiken sai surutta muuttaa.

Onneksi tunsin vuosien takaa luotettavan kirvesmiehen, joka hoiti remontin parissa kuukaudessa. Seinä keittiön ja olohuoneen välillä sai lähteä. Samalla poistui muutama ovi, ja huoneistoon tuli tilan tuntua. Katot ja suurin osa seinistä maalattiin valkoisiksi.

Ruokapöydän taustaseinä sai harmahtavan mudan sävyn, toisessa makuuhuoneessa yksi seinä vihertävän värin. Omaan makuuhuoneeseen halusin jotain räväkkää ja päädyin hopeanhohtoiseen kukkatapettiin. Välillä mietin, oliko se hyvä ratkaisu. Ainahan sen voi vaihtaa, jos alkaa kyllästyttää. Parketti hiottiin ja valkolakattiin. Kylpyhuone uusittiin täysin.

Kylpyhuone uudistettiin selkeälinjaisiksi valkoisin, harmain ja mustin sävyin. Suihkukaappi ja allaskaappi ovat Bauhausista, matto Barcelonasta Zara Home -liikkeestä ja kimono Tokiosta.
Irlannissa hankitut kelttikulttuuriin liittyvät seinäkoristeet on valmistettu turpeesta polttamalla.
Heitä viltti päiväpeitoksi! Susannan makuuhuonetta hallitsee impulssihankintana tehty Designers Guildin hopeinen ruusutapetti. Muhkea neulepeitto on Momonosta ja korvaa päiväpeiton. Siihen voi vaikka kääriytyä, jos viluttaa. Lakanat ovat Finlaysonin.

Sisustuksessa tykkään väriläiskistä neutraalilla pinnalla. Vaikka turkoosi on lempivärini, sitä näkyy toistaiseksi täällä vähän.

Toteutin haaveeni: irtisanouduin töistä ja perustin kenkäkaupan.

Lempihuonekaluni on punainen Kiina-kaappi, josta olin haaveillut pitkään. Vuosia sitten näin yhdellä tutulla sellaisen ja päätin, että se on joskus vielä kodissani. Kun huomasin tämän kulmistaan hieman kuivuneen ja lohkeilleen kaapin sisustusliikkeessä, se oli saatava. Kaappi on nyt mummolan muistokaappi, joka sisältää äidiltä ja isältä perittyjä astioita ja pellavaliinoja. Toinen Kiina-kaappi on makuuhuoneessani. Se on täynnä kirjoja, sillä en ole löytänyt sopivia kirjahyllyjä. Olen innokas lukija, ja kirjoja on todella paljon, suuri osa isäni kirjastosta saatuja.

”Pari vuotta sitten irtisanouduin töistä ja toteutin pitkäaikaisen haaveeni: perustin kenkäkaupan.” Susanna tuo Unna’s Shoes -kenkäkauppansa kautta kenkiä ja laukkuja itse maahan Italiasta, Espanjasta ja Hollannista. Makuuhuoneen työpöytä ja tuoli on hankittu netistä, kaappi on Boknäsistä, laukut Susannan liikkeestä.

Koriste-esineet tarttuvat helposti mukaani matkoilta. Olen raahannut niitä melkoisia määriä varsinkin Intiasta ja Kiinasta. Monet rakkaat esineet ovat Pellosta. Olen syntynyt siellä ja käyn siellä edelleen monta kertaa vuodessa kesät talvet.”

Paras aamukahvipaikka! Lasitetun parvekkeen seinällä ovat lahjaksi saatu taulu ja isän aikoinaan kotikylästä Pellosta hankkima hattu. Matto on Ikeasta, pöytäliina Pellon Seita Shopista, kuparinen antiikkivati ja Mervi Haapakosken värilliset lasit Momonosta.
2 kommenttia