Meidän Talo

Äiti pyysi suihkulähdettä, pappa rakensi uima-altaan – Nina ja Kimmo remontoivat taloa, joka on ollut suvun koti jo kolmessa polvessa

Äiti pyysi suihkulähdettä, pappa rakensi uima-altaan – Nina ja Kimmo remontoivat taloa, joka on ollut suvun koti jo kolmessa polvessa
Rintamamiestalo Salossa on ollut saman suvun käsissä koko elämänsä ajan. Ninalle ja Kimmolle kodin kunnostaminen on ollut merkityksellinen tehtävä.
Julkaistu 11.8.2022

Nina ja Kimmo Tattari ovat asuneet Ninan suvussa kulkenutta taloa yhdessä jo lähes 20 vuotta. Talo on nähnyt monta remonttia ja yhden isomman laajennuksen. Suurten remonttien läpi on menty päämäärätietoisesti ammattilaisia apuna käyttäen. Nykyisille asukkaille on tärkeää pitää hyvää huolta talosta ja säilyttää sen alkuperäinen tunnelma modernilla tavalla.

Tattarien kotitalo on rakennettu vuosina 1958–1961. Alkuperäinen rakennuttaja ei koskaan asunut siinä, vaan laittoi sen heti vuokralle. Ninan isovanhemmat ostivat talon vuonna 1962 ja muuttivat sen alakertaan. Yläkerrassa oli vuokralaiset. Talo siirtyi Ninan vanhemmille vuonna 1985, kun hänen isovanhempansa menehtyivät.

Nina ja Kimmo ovat löytäneet kirpputoreilta paljon esineitä ja huonekaluja kotinsa sisustukseen.
Remontti, talon aikakausi ja sisustus puhuvat kaikki upeasti samaa kieltä.
Yksi rakkaimmista huonekaluista on vanha talonpoikaispöytä, joka on löytö vanhan tavaran kaupasta.

Kolmannen sukupolven vuoro asettua taloon tapahtui vuonna 1993, kun Ninan vanhemmat rakensivat pihapiiriin lisäsiiven ja vapauttivat talon tyttärelleen. Yhteiselo on sujunut hyvin.

– Ainoana lapsena minulle tuo lohdutusta se, että voin pitää helposti huolta lähellä asuvista, nyt jo iäkkäistä vanhemmistani.

Taloon tehtiin 90-luvun alussa kattava perus­parannusremontti, jolloin vain kellari jäi kunnostamatta. Vanhaa on kuitenkin aina kunnioitettu. Siitä kertoo esimerkiksi Ninan papan muuraama takka, joka on säilytetty entisellään. Ja pihalla on edelleen ihastusta herättävä uima-allas, jonka pappa teki tyttärelleen eli Ninan äidille.

– Äitini pyysi itse asiassa suihkulähdettä, mutta sen sijaan pappa sanoi, että uima-altaan hän voi tehdä. Me olemme huputtaneet altaan eli laittaneet altaan pohjalle pussin, jotta se ei vuoda.

Ninan isovanhemmat edelleen käytössä olevan uima-altaan reunalla 1970-luvulla.

Kimmo muutti tyttäriensä kanssa taloon vuonna 2002. Muutaman vuoden päästä alkoi remonttioperaatio, joka on edelleen käynnissä. Kodin tiloja kunnostettiin vuosien aikana aina tarpeen mukaan. Lasten muuttaessa pois kotoa Nina ja Kimmo olivat uuden elämäntilanteen edessä ja kokivat, että nyt olisi aika suuremmalle remontille.

– Halusimme tehdä kotiimme jotain muutoksia, mutta emme vähentää nukkumispaikkojen määrää liikaa. Lapset käyvät kotona usein ja monesti olemme kaikki yhdessä viettämässä joulua tai muuta juhlaa. Silloin tila on tarpeen, Nina kertoo.

Pariskunta on aina käyttänyt ja konsultoinut ammattilaisia, jotta virheitä ei pääsisi syntymään. Tällä kertaa he löysivät tuttavien avulla sisustussuunnittelija Sanna Heinosen, joka puolestaan suositteli vanhojen talojen kunnostamiseen erikoistunutta Mari Pallosen remonttifirmaa.

– Meidän ei ole tarvinnut pelätä, että millainen loppu­tulos on, sillä heillä on ollut homma hanskassa, Nina kertoo.

Ensimmäiseksi kunnostettiin kellarikerros. Kimmolle nousi ajatus tyylikkäästä tummanpuhuvasta miesluolasta. Myös Nina sai yhden unelmistaan todeksi pukuhuoneen muodossa. Se toteutettiin yläkertaan yhden makuuhuoneen tilalle.

Kimmolla on kellarissa oma miesluola. Siellä biljardin peluun ohella on kokoonnuttu perheen ja ystävien kanssa nauramaan ja laulamaan.
Ninan pukeutumis­huoneessa on ylellinen tunnelma. Seinälle valittiin Chatillon-malliston koristeellinen tapetti.

Kun kellarikerros oli valmis, siirryttiin keskikerrokseen keittiöön, vessaan ja eteiseen.

Keittiö purettiin kokonaan, sillä toiminnot haluttiin sijoittaa uudelleen. Vanhan keittiön ratkaisut olivat 25 vuoden takaa, joten uudistus oli tarpeen. Sisustussuunnittelijan avulla toiveet toteutuivat. Tyylikkään modernisti 50-luvun henkeä mukaileva täyspuinen keittiö on suuri, toimiva ja tunnelmallinen.

– Me emme osanneet hahmottaa, miten keittiö saataisiin L-malliseen tilaan fiksusti. Sisustussuunnittelijan ratkaisu sijoittaa suuri saareke L-mallisen keittiön päätyyn oli yllättävä, mutta oikein toimiva, Nina kertoo.

Samalla kertaa keskikerroksen eteiseen tehtiin pintaremontti ja wc:kin laitettiin uusiksi. Pienessä wc-tilassa hyödynnettiin jo olemassa olevia vanhoja kalusteita. Esimerkiksi allaskaappi on tuotu mökiltä ja kunnostettu, samoin takaseinällä oleva seinä­kaappi, jonka Ninan isä rakensi aikanaan kansakoulussa.

Puusepän toteuttama uniikki keittiö on Ninan ja Kimmon silmäterä. Sukutalon juuria kunnioittavan keittiö­remontin myötä saatiin runsaasti lisää säilytys­tilaa.
Suuressa saarekkeessa on neljä syvää laatikkoa kattiloille, vuoille ja paistinpannuille. Sen ääressä syödään aamupalaa ja toisinaan tehdään myös töitä. Vanhat katulamput ovat Ninan isän löytö.
Saareke sijoitettiin kekseliäästi l-mallisen keittiön suurimpaan tilaan.
Vihreä emännänkaappi on Ninan isovanhempien ensimmäinen huonekalu vuodelta 1944. Se on nyt kunniapaikalla keittiössä.
Kodin remonteissa on pyritty hyödyntämään jo olemassa olevia materiaaleja. Wc:n allaskaappi tuotiin mökiltä ja ehostettiin maalaamalla.
Yläkertaan johtava portaikko on otettu hyötykäyttöön, sillä eteisessä on niukasti säilytystilaa.

Tattareiden viimeisin remontti, julkisivun ja salaojien kunnostus, on vaatinut eniten ponnisteluja koko remonttimatkalla.

Ninan vanhempien teettämään salaojitukseen oli käytetty aikakaudelle tyypillisiä ruukkuputkia, joissa ei ollut tarkastuskaivoa. Putket olivat tukkeutuneet ja kaiken lisäksi tien pinta oli aikojen saatossa noussut 40 senttimetriä. Vanhat salaojat kaivettiin ylös ja tekniikka uudistettiin vastaamaan nykypäivän standardeja. Tien nousemisen vuoksi järjestelmään asennettiin pumput, joiden avulla vesi kulkeutuu ensin ylöspäin ja sen jälkeen salaojakaivoihin.

Taloon ei oltu myöskään rakennusvaiheessa asennettu patolevyjä, mikä oli aiheuttanut seinän kostumisen kellarikerroksen alaosasta. Seinää piti kuivattaa kuukauden verran, mutta ongelma saatiin korjattua. Kaiken lisäksi kotikatua vuosikaudet kulkeneet raskaat ajoneuvot olivat tärinällään aiheuttaneet rappauksen halkeamisen julkisivusta. Tämän vuoksi julkisivu uusittiin osittain.

Tattareiden talo oli ennen salaoja- ja julkisivuremonttia rapattu. Kunnostuksessa rappaus vaihdettiin helpommin korjat­tavaan ja ryhdikkääseen vaaka­laudoitukseen. Remontti oli mittava ja sisälsi myös kuukauden verran seinän kuivattamista puuttuneiden patolevyjen vuoksi.
"Tarkoitus on ollut kunnostaa taloa niin, että se kestää vielä vuosikymmeniä."

Remontti paisui lopulta niin, että ala­kerrasta vaihdettiin ikkunat, kivijalka pinnoitettiin, lauta­verhoilu uusittiin, piha kunnostettiin ja asfaltoitiin. Samassa rytäkässä tehtiin lehtikuusiterassi, pihavaja ja roskakatos.

– Emme olisi itse mitenkään selvinneet yksin näin massiivisesta urakasta. Nyt tiedämme, että talossa on kaikki tehty juuri niin kuin pitää, Nina sanoo.

Talo on upeasti kunnostettu ja laajennettu kun­nioit­taen sen historiaa. Lehti­kuusi­terassilla kokkaillaan paljon ja nautitaan Suomen kesästä.
"On ollut merkityksellistä kunnioittaa talon ikää remonteilla ja laittamalla sitä kauniiksi."

Kimmo ja Nina ovat pala palalta ehostaneet sukukodin kuntoon. Seuraavaksi sauna odottelee totaalista remonttia, sillä se on alkuperäisessä kunnossa. Myös öljylämmityksen vaihtaminen maalämpöön on suunnitelmissa.

Talo on asukkailleen todella rakas. Kaiken remontoinnin inspiraationa on ollut talon raken­tamisen aloitusvuosi eli 50-luku. Se näkyy sisustuksessa ja remonttien tyylissä. Eikä pariskunta osaa oikein kuvitella asuvansa muualla.

– Kokoonnumme tänne monta kertaa vuodessa isona perheenä edelleen. Koti on meille turvasatama. Sellainen paikka, jossa juuri meidän on hyvä olla. Toivomme toki, että saisimme elää täällä pitkään. Ja ehkä joku lapsistamme haluaa joskus muuttaa tänne, Nina toivoo.

Vuosina 1958–1960 rakennettu puutalo Salossa. Yhteensä 160 m2, johon lukeutuvat keittiö, olohuone, ruokailuhuone, pukeutumishuone, kaksi makuuhuonetta, 2 wc:tä, miesluola ja sauna.
1 kommentti