Kolmesta neliön muotoisesta osasta rakentui uniikki koti – Saimaan rannalla komeilevassa talossa jokainen yksityiskohta on tarkoin harkittu

Kolmesta neliön muotoisesta osasta rakentui uniikki koti – Saimaan rannalla komeilevassa talossa jokainen yksityiskohta on tarkoin harkittu
Arkkitehtuuriltaan uniikki ja minimalistisen tyylikäs talo jakautuu kolmeksi suureksi neliöksi, joista suurimmassa sijaitsevat oleskelu-, makuu- ja ruokailutilat. Valo ja ympäröivä luonto ovat olennainen osa kodin sisustusta.
Julkaistu 10.1.2023

Kaiho, hämyisyys, turvallisuus, rauha. Talon suunnittelu Saimaan rannalle alkoi tunnetasolla. Asukkailla oli toive, että koti herättäisi tiettyjä tunteita ja tunnelmia kauniista kaihosta aina kotoisaan turvallisuuteen. Talo kasvoikin sisältä ulospäin, astetta rohkeampi ja näyttävä arkkitehtoninen ulkoasu valikoitui myöhemmin.

Alun perin Studio Puisto Arkkitehtien suunnittelemasta talosta oli tarkoitus tulla ainoastaan vapaa-ajan asunto vanhalle sukutontille. Kolme vuotta kestäneen suunnittelun ja rakentamisen aikana käyttötarkoitus muuttui kodiksi. Asukkaat osallistuivat innokkaasti suunnitteluun ja hakivat inspiraatiota rakennus- ja sisustusratkaisuihin eri puolilta Eurooppaa ja Aasiaa.

Kompromisseihin ei taivuttu, vaan haluttiin saada aikaan rauhassa ja pieteetillä pitkäaikainen, laadukas koti.

Keittiön korkean seinäpinnan taakse kätkeytyy rakennuksen ilmanvaihtokoneet ja muuta tekniikkaa. Sisustuksessa on panostettu korkealaatuisiin, kestäviin ja aitoihin materiaaleihin, jotka ikääntyvät kauniisti. Pöydän yllä oleva valaisin on Tapio Anttilan Innoluxille suunnittelema linjakas Tip-valaisin, jonka voi himmentää. Kaikki irtokalusteet ovat hampurilaisesta sisustuskaupasta.
Keittiön yläkaapiston syvennys sai inspiraationsa Milanon huonekalumessuilta. Työtaso ja välitila ovat ilmeeltään yhtenäistä, kestävää ja helppohoitoista kvartsia.
Koti on yhtenäistä tilaa, mutta omaa rauhaa saa halutessaan liukuovilla. Aamiaiskaapin ovi on samalla kekseliäs liukuovi, jolla voi sulkea ympäri kierrettävän kulkureitin.
Oleskelutilan tärkein sisustuselementti on maisema. Järven puolelta talon lattiakorko on korkeampi, millä on saatu tunnetta ikään kuin leijumisesta järven päällä. Asukkaat pääsevät ihailemaan aitiopaikalta myös vesilintuja, jotka pitävät ilmeisesti rantaa turvasatamanaan. Focuksen Slimfocus-takka kääntyy tuomaan tunnelmaa myös vasemmalla sijaitsevalle terassille.
Ympäröivä luonto on olennainen osa kotia, ja maisemia voikin ihailla läpi talon.

Talon tuli istua luontevasti maisemaansa niin, että se sulauttaisi ympäröivän luonnon mahdollisimman intensiivisesti osaksi sisätiloja. Kuusimetsä antaa tontille tukevan takaseinän ja rajan lännessä. Se on niin vahva maisemallinen elementti, että asukkaat halusivat varmistaa metsän säilymisen tekemällä naapurin kanssa maisemanvuokraussopimuksen. Rajanaapuri saa maanomistajana sovitun vuosittaisen korvauksen siitä, ettei muuta maisemaa metsähakkuilla.

Varsinainen rakennusvaihe kesti noin puolitoista vuotta. Rakennuslupa oli jätetty puoli vuotta ennen töiden aloittamista.

Rakennuksen tieltä kaatui purkukuntoinen pieni kesämökki ja pihavaja. Huomattavasti mittavampi urakka oli siirtää tontille useampi tuhat neliötä kunttaa eli siirtovarvikkoa.

Järven puolella rakennus on korkeammalla, lattiakorko on nostettu noin kolmeen metriin maanpinnasta. Tämä antaa sisällä tunteen kuin koti leijuisi järven yllä. Vastakkaisella puolella taloa matalampi lattiakorko taas juurruttaa paremmin metsämaisemaan.

Perustukset ovat kahdenlaiset: asuintilat omassa neliössään ovat puurungolla, autotalli ja märkätilat ovat maanvaraisilla laatoilla. Talo on muoviton: seinissä, lattioissa ja katossa on käytetty puukuitueristettä.

Huonekorkeus hipoo korkeimmillaan neljää metriä, mitä korostaa upotettu valaistus. Ikkunat ja ovet ovat hieman yli kaksi metriä korkeita. Lattia on mustaksi öljyvahattua paksua tammipystyparkettia. Koti on täysin listaton, mikä on vaatinut rakentajilta kunnianhimoa ja taitoa.
Luonnonvalo leikittelee öljytyillä pähkinäpuupinnoilla. Valaistussuunnittelu huomioi erilaisten tunnelmien tavoittelussa myös puupintojen eri kiiltoasteiden vaikutuksen.
Työpisteen näkymä houkuttelee taukoihin ulkona. Ikkunoiden kulmiin ei haluttu paksuja pystypalkkeja häiritsemään näkymää. Ratkaisuna kaksi kolminkertaista eristyslasia on liimasaumattu toisiinsa. Toisen lasielementin uloin lasikerros ylettyy kokonaan toisen lasielementin päädyn yli. Työtuoli on Arne Jacobsenin klassikko.
Tarvittaessa ikkunoiden eteen voi laskea lasijulkisivua kiertävän aurinkosuojaverhon, joka on integroitu rakennuksen ulkopintaan.

Arkkitehtuuri pukee kodin kolmeksi toisiinsa limittyväksi neliöksi. Ovet ja ikkunat ovat hieman yli kaksi metriä korkeat. Lasipinnan ylä- ja alapuolella talo on verhoutunut mattapintaiseen esipatinoituun sinkkipeltiin. Ulkoasussa on myös mustaa puuta.

Esipatinoitu sinkkipelti valikoitui materiaaliksi sopivan visuaalisen ilmeensä, kestävyyden ja huoltovapautensa vuoksi. Sitä on totuttu näkemään enemmän julkisrakentamisessa ja se on tunnetumpi Keski-Euroopan vesikatoissa ja julkisivuissa.

Oleskelu-, makuu- ja ruokailutilat sijoittuvat suurimpaan neliöön. Tarkan geometrisen ulkomuodon vastapainoksi ne ovat yhtenäistä vapaata tilaa. Perinteistä huonejakoa ei synny, vaan oleskelu-, makuu- ja ruokailutilat jakautuvat toimintojensa mukaan ympäri kierrettäväksi ytimeksi. Vaate- ja kodinhoitohuone sekä makuu- ja vierashuoneen vessat jäävät ytimen sisälle. Jos kaipaa omaa rauhaa, ympäri kiertävä ydin on suljettavissa liukuovilla. Vierailleet pikkulapset ovat oivaltaneet nopeasti, kuinka kivaa on juosta ydintä ympäri.

Maanvarainen laatta on teknisten tilojen ja kaikkien märkätilojen alla. Asuintilat ovat puurakenteisella rossipohjalla.
Väliseinien rungoista kahta teräspilaria lukuun ottamatta kaikki on puuta. Talon tekniikka on keskitetty rakennuksen keskellä olevaan ytimeen, mikä selkeytti rakentamista muualla.
Keskiosan katon ja julkisivun sinkkipellin asennuksessa oli otettava huomioon ulkolämpötila, sillä sinkki vaati perinteistä teräspeltikatetta lämpimämmät asennusolosuhteet.

Arkkitehti Mikko Jakonen on ilahtunut poikkeavan pitkästä suunnitteluajasta ja kunnianhimosta, jota näki rakennustyömaalla. Arkkitehtuuriltaan uniikin kodin kohdalla yhteydenpito pääsuunnittelijan ja vastaavan mestarin kanssa oli tavallisista tiiviimpää. Työmaalta tuli poikkeuksellisen paljon puheluita ja hankalia kohtia ratkottiin yhdessä. Esimerkiksi aurinkosuojaverhon koneiston asennus ulkoseinäverhouksen taakse ei ollut kovin yksinkertaista. Koneisto vaati enemmän tilaa kuin alun perin oli tiedossa ja sinkkiverhouksen kannatusperiaatetta jouduttiin vielä työmaavaiheessa muuttamaan.

–Voi sanoa, että koti on rakennettu juuri niin kuin se on suunniteltu. Oli hienoa nähdä, kuinka suurella ylpeydellä rakentajat suhtautuivat hieman normaalia rakentamisesta vaativampaan kohteeseen.

Lämpimän sävyinen pähkinäpuu sointuu mustaksi öljypetsattuihin seiniin ja kattoon.
Pähkinäpuiset pinnat yhtenäistävät ilmettä niin makuuhuoneessa kuin koko kodissa. Makuuhuoneesta pääsee kätevästi viereiseen vaatehuoneeseen, kodinhoitohuoneeseen ja wc-tilaan. Sängyllä Hayn Mega Dot -päiväpeitto.
Yöpöydällä vanhasta opiskelukaupungista muistuttaa Puf + Tomin utopistisrealistinen diagrammi, joka kuvaa Turun vanhaa raitiovaunulinjaa. Valaisimet ovat Woudin Tangentit.
Pariskunnan vanhat nallet lapsuudesta valloittavat sydämiä. Lämpimiä tunteita herättää myös pariskunnan isovanhempien yhä hyvin kuuluva Blaupunkt-radio 1960-luvun alusta.
Lukunurkkauksessa on tunnelmallista hämyisyyttä. Siellä lukiessa voi käpertyä omaan rauhaan ja välillä lepuuttaa silmiä nautiskelemalla ikkunasta avautuvaa metsämaisemaa. Nurkkauksen alapuoli on hyödynnetty kaappitilana.

Ensimmäisen vau-efektin asukkaat saivat talon läpi avautuvista näkymistä. Vaikka he ovat enemmän kuin tyytyväisiä kokonaisuuteen, lempipaikoiksi nousevat sauna ja lukunurkkaus. Saunan lauteilta on näkymät sekä Saimaalle että terassille, jonka kautta näkee vielä sisälle asti. Sauna- ja kylpytilat erottuvat myös omassa neliössään tervalepän vaaleudella.

Lukunurkkaus on kodin yksi erikoisuus, oma soppi, johon voi vetäytyä lukemaan metsämaiseman äärelle. Omaleimaista on myös suuren valoisuuden vastapainona hämärämmät tilat, joilla on tavoiteltu tietynlaista hämyisyyttä. Inspiraatiota on antanut myös japanilainen estetiikka, jossa kaikkialla sisätiloissa ei tarvitse olla aivan kirkasta.

Oleskelu-, makuu- ja ruokailutilojen yhtenäisyyttä korostaa pintoihin valittu öljytty pähkinäpuu. Seinät ja katot ovat mustaa öljypetsattua mäntyä.

Keittiön korkeaa, kantavaa seinää kannattelee kummastakin reunasta seinän sisään piilotettu siro teräspilari. Muutoin kantavat rakenteet ovat puuta. Seinien jäykisteenä on käytetty OSB-levyä.

Lattia on pystytammiparkettia, joka maalattiin tummaksi ja viimeisteltiin lakkauksella. Parketin 18 millimetrin paksuus jättää vielä varaa hionnalle, jos siihen tulevaisuudessa tulisi tarvetta.

Sauna- ja pesutilojen vaaleus tuo tummalle yleisilmeelle rauhallisen kontrastin.
Saunan ikkunoista näkyy niin Saimaalle kuin terassin kautta oleskelutiloihin sisällä.
Sauna- ja kylpytilat ovat kauttaaltaan tervaleppää. Kiuas on Tulikiven tyylikäs Nuoska.
Vierashuoneen viereinen vessa sijoittuu ytimen sisäpuolelle. Salvatori Pietra d’Avola Bamboon seinäkaakelien pintatekstuuri antaa kivasti ilmettä. Allaskaapistossa toistuu koko talossa hallitseva pähkinäpuu.

Pienimpiinkin yksityiskohtiin on panostettu, vaikka ne eivät huuda itseään esille. Rakentajilta on vaadittu tarkkaa ammattitaitoa ja kärsivällisyyttä esimerkiksi jo siinä, ettei kodissa ole listoja.

Asukkaiden ulkomailla asuva sisustussuunnittelijatytär muistelee hieman turhautuneensa, ettei Suomen markkinoilta löytynyt kovin paljon standardien ulkopuolelta vaihtoehtoja kotiin, jota ei ole suunniteltu vakiomittoihin. Hän mainitsee esimerkkeinä näkyviin jäävät LVI-komponentit, kuten tulo- ja poistoilmaventtiilit.

– Asiat on totuttu tekemään hyvin samanlaisella tapaa, samanlaiset lukot, pistorasiat ja ovenkahvat.

Jotta maisemasta voidaan nauttia mahdollisimman esteettömästi, oli etsittävä monia ratkaisuja. Ulkona oleva sähkökaappi siirrettiin piiloon pihakuusen taakse. Sisällä ei ole verhoja, vaan lasijulkisivua kiertää seinän ulkopintaan integroitu aurinkosuojaverho. Se on jo ehtinyt todistaa toimivuutensa varsinkin kuumina kesäpäivinä.

Arkkitehtitoimisto Studio Puiston suunnittelema 3 Neliön Talo sijaitsee Saimaan rannalla. Talo valmistui 2019. Neliöitä on 165: yhtenäiset asuintilat, sauna- ja pesutilat ja autotalli. Kodissa asuu luonnossa viihtyvä ja esteettisyydestä nauttiva pariskunta, jolla on aikuiset lapset.
Upea arkkitehtuuri säväyttää. Ulkoasussa on niin puuta, lasia kuin esipatinoitua sinkkipeltiä. Asukkaat ihastuivat jo aikoinaan Studio Puisto Arkkitehtien suunnittelemaan Arctic TreeHouse -hotelliin Rovaniemellä.
Neliöiksi piirtynyt koti ammentaa voimaansa ympäröivästä luonnosta. Suurimmassa osassa ovat asuintilat, pienimmissä neliöissä sauna- ja pesutilat ja autotalli. Takana taustalla kasvaa kuusimetsää, edessä avautuu Saimaa.
4 kommenttia