Siemenestä kasvatettu passion ja yli kolmemetrinen traakkipuu – lapsiperheen kodissa on tilaa kasvaa joka suuntaan
Moderni omakotitalo
Siemenestä kasvatettu passion ja yli kolmemetrinen traakkipuu – lapsiperheen kodissa on tilaa kasvaa joka suuntaan
Tiina ja Juuso Liljan perheen talossa on seinällä kaupan vanhaa rekvisiittaa, ylijäämälaatoista tuunatut sohvapöydät ja itse nikkaroitu sänky. Korkeassa olohuoneessa kurottelee traakkipuu, jonka entisen omistajan kodissa tuli katto vastaan. Kastelu ja lannoitus hoituvat fiilistuntumalla. ”Minusta on tullut tässä kodissa kasvikuiskaaja”, Tiina sanoo.
Julkaistu 18.9.2023
Kotivinkki
Huonekalumyyjä Tiina Lilja, rakennusalan työpäällikkö Juuso Lilja ja lapset Benjamin, Eemil ja Ruudolf asuvat vuonna 2021 valmistuneessa omakotitalossa Maskussa. Kodissa on yhteensä 237 neliötä. Keittiön näyttävät köynnökset Tiina on kasvattanut passionhedelmän siemenistä. Saarekkeen äärelle kokoonnutaan aamupalalle. Jakkarat ja tuolit on ostettu Jotexilta ja valaisimet Rustasta. Ruokapöytä on löytö Torista. Perheellä on kaksi koiraa, chihuahuat Lily ja Urho Kepponen.

Tiina, kodissanne on upeita viher­kasveja. Mistä kasvi-innostus lähti?

Asuimme rakennusprojektin ajan vuokra­kodissa, jossa oli kasveille otolliset eteläikkunat. Säästän kaikessa missä vain pystyn, joten budjettisyistä halusin kokeilla kasvien kasvattamista siemenistä. Istutin ruukkuihin kiivin, passionhedelmän, banaanin, avokadon ja sitrushedelmien siemeniä. Kiivi lähti hyvin itämään, mutta kuoli muutossa. Passionhedelmä seliviytyi ja koristaa nyt keittiötämme. Suurimman osan kasveista olen hankkinut puutarhamyymälästä 70 prosentin alennuksella, ja ihmeekseni olen saanut ne elvytettyä. Minusta on tullut tässä kodissa kasvikuiskaaja.

Olohuoneessa on korkeutta kuusi metriä. Valaisin on Petite Frituren Vertigo. Se on yksi harvoista kotiin uutena ostetuista esineistä.
Vaalea sisustus ei rajoi­ta lapsiperheen elämää, Tiina kertoo. ”Isompi ongelma on laattalattia – kaikki mikä siihen tippuu, tuntuu hajoavan.” Sohvapöydän Juuso teki kylpyhuoneesta yli jääneistä laatoista.
Tiinan löytää usein sohvalta kutimet kädessä. Silloin telkkarissa pyörii Serranon perhe.
Ruokapöydän päällä roikkuva kuivakukista tehty koriste on Flöristä. Se on tehty Tiinan toiveiden mukaan. Ruokapöytä on Torista ja tuolit Jotexilta.

Tiina, miten hoidat kasveja?

Kastelen ja lannoitan fiiliksen mukaan, yleensä kerran viikossa. Olen suurpiirteinen enkä turhan tarkka, ja pölyjen pyyhkiminen jääkin usein äitini vastuulle hänen kyläillessään meillä. Lapsetkin ovat innoissaan uusista kasvatusprojekteista. Seuraavaksi kokeilemme appelsiinia, sitruunaa ja mandariinia, joiden taimet myös menetimme muuton jälkeen.

Eemil ja Ruudolf viih­tyvät daybedillä, joka rakentui itse verhoillusta vanhasta sängyn rungosta. Komea traakkipuu löytyi ­Torista. Se oli myynnissä, koska ei 2,5-metrisenä mahtunut enää kasvamaan omistajansa luona. Nyt sillä on pituutta jo kolme metriä.
Ruudolfin huoneessa on itse nikkaroitu kioski. Sen herkut Tiina on virkannut itse ja astiat on ostettu kirppiksiltä. Seinälle on kiinnitetty suosikkijulisteita ja lahjaksi saatuja kortteja. Beige taulu on nahkatakista leikattu yksityis­kohta.
Lastenhuoneen seinä on maalattu Tikkurilan sävyllä Laama. Sänky on kierrätyslöytö, ja seinällä on Lindexin vanhoja myymäläsomisteita monen vuoden takaa. Puuvillamattoon Tiina on kiinnittänyt vanhasta taljasta leikattuja pehmoisia paloja.

Juuso, tämä on teille jo viides yhteinen koti. Millaista arkea teillä eletään?

Lapset rakastavat muovailuvahoja, piirtämistä ja askartelua. Keittiöstä on varattu askarteluille oma hylly, jotta välineet ovat helposti saatavilla. Itse tykkään puuhailla rakennusprojektien parissa, ja seuraavaksi vuoroa odottavat pihakivetys, terassit, autotalli ja uima-allas. Haaveilemme rantatontista, ja viime talvena pääsimme jo aika lähel­le unelmaamme. Viereinen pelto sai päälleen upean jääpinnan, ja luistelimme siinä lasten kanssa. Pellon ympäri pääsee myös hiihtämään.

Kodin ikkunoista näkyy vanhoja tammia ja vaahteroita. Ensimmäisenä kesänä piha täyttyi kieloista ja saniaisista.
Juuso kiinnitti makuuhuoneen seinäkkeeseen edulliset ­listat koris­teiksi. Koko seinä maalattiin Tikkurilan Tamariski-sävyllä. Sängyn runko on myös Juuson tekemä. Valkoiset lakanat ovat Rustasta.
Tiina tekee paljon käsitöitä. Aulassa on tv- ja pelitila. Seinällä on Tiinan tekemää taidetta ja Novafloorin tammilaminaattia. Vuodesohva on Karup Designin. Pöytä on tehty ylijäämämarmoritasosta ja Pinnijalkapoikien jaloista. Valaisin on kirpparilta.
Eemilin huoneen tapetti on K-raudasta. Ikean sänky on saatu ystävältä, joka oli maalannut sen spraymaalilla. Tiina tuunasi käytetyn maton liimaamalla siihen vanhan taljan paloja Erikeeperillä. Parolan Rottingin tuolin Tiina bongasi roska­lavalta.

Juuso, mitkä ovat olleet ikimuistoisimpia hetkiä tässä kodissa?

Järjestimme ystävillemme juhlat kodin valmistumisen ja 10-vuotishääpäivämme kunniaksi. Saimme raskaan rakennusprojektin valmiiksi ja niin, että olemme Tiinan kanssa onnellisesti yhdessä – halusimme kruunata sen kunnon bileillä. Bändi tanssitti pihalla vieraita niin kovaa, että terassi alkoi niiata. Onneksi terassi kesti 20 hengen hyppimisen. Myös lasten syntymäpäiväjuhlista on jäänyt ihania muistoja.

Sauna on perheelle yksi tärkeimmistä paikoista. Saunomisesta nautitaan monta kertaa viikossa. Tiina ja Juuso menevät usein myös kaksin saunaan lasten mentyä nukkumaan. Sauna on tehty lämpökäsitellystä haavasta.
Alakerran wc:ssä on näyttävät, 120 × 120 sentin kokoiset laatat. Ne tilattiin GresImportilta. Kalusteet ovat Epoqin ja hana Hansgrohen.
1 kommentti