
Kokki Teresa Välimäki Sohvaryhmä-podcastissa: ”Yleinen ongelma on, että keittiöissä on tosi vähän lasku- ja työskentelytilaa”
Miten keittiön saa toimivaksi? Teresa Välimäki vannoo rosterin, kaasulieden ja tehokkaan liesituulettimen nimeen. Hän haluaa, että kaikki kauneimmatkin astiat ovat käytössä. ”Mietin aina jo suunnitteluvaiheessa, minne sijoitan eniten käytössä olevat astiat.”
Sisustuslehdissä pääsee harvoin kurkistamaan keittiökaappien sisälle. Nyt Sohvaryhmä-podcastissa avataan keittiön hyviä ratkaisuja. Vieraana on kokki ja ruokatoimittaja Teresa Välimäki. Luvassa on pro-vinkkejä, kuinka saat keittiöstä toimivan ja vältyt pahimmilta suunnitteluvirheiltä. Miten keittiö kannattaa järjestää, ja mitkä ovat ratkaisevia valintoja?
Kuuntele Sohvaryhmä-podcastin Teresa Välimäki -jakso:
Tupatarkastus: Teresa Välimäki
Oma kotini... paras paikka.
Siellä asuu... kohtuullisen onnellinen keski-ikäinen nainen ja kolme koiraa.
Kodistani näkyy... elämän kerrokset. On muutama kierros koteja jo takana.
Sisustusmakuni... Onko minulla semmoista? Ehkä on. Minun mielestäni hyvä.
Lempivärini... erilaiset vihreät.
Lempipaikkani kotona... olohuoneen sohva.
Kodissani parasta... että se on ollut ennen posti.
Erityisen hyvä ratkaisu... Se että vaikka asun kerrostalossa, minulla on oma ovi ja pieni piha.
Ärsyttävä epäkohta... Ilmanvaihto on todella huono.
Lempipuuhani kotona... oleminen. En saa tarpeekseni kotona olemisesta. Haluaisin vain olla enemmän.
Vallitseva trendi on ollut pitkään avokeittiö, nyt osa haluaa taas erillisen keittiön. Kumpaa kannatat?
Olen samaa mieltä, että keittiö saisi olla erillinen, mutta en haluaisi suljettua koppia. Pidän oman keittiöni ratkaisusta tosi paljon: Olohuone ja keittiö ovat yhteydessä toisiinsa ruokapöydän kautta. Keittiö on on omassa syvennyksessään, mutta sieltä on näköyhteys ruokapöytään.
Avokeittiössä käryt ovat haaste. Ammattilainen arvostaa hyvää liesituuletinta. Ihmiset saattavat ostaa tosi tyylikkäitä ja huomaamattomia liesituulettimia, jotka eivät ole välttämättä kauhean tehokkaita. Kun ruokaa laittaa, eihän siitä nouse ilmaan pelkästään ruoan tuoksua ja vesihöyryä vaan myös rasvaa. Jos tila jatkuu saarekkeen jälkeen olohuoneena, kannattaa miettiä, laittaako siihen heti designnojatuoleja.
Millaisia materiaaleja kannattaa valita keittiöön?
Jos saisin valita, tekisin keittiöstäni semiteollisuustyylisen. Ottaisin rosteritasot: se kaikista kestävin ja helpoin pitää puhtaana. Laminaatti on siitä ikävä, että siihen jää reikä, jos veitsenkärki osuu. Puu on ihana ja pehmeä, mutta mustikka ja punaviini ovat sille riskejä. Kivi on sellainen, että lasi kopsahtaa siihen helposti rikki. Uusista puristemateriaaleista, kuten Dektonista, tykkään.
Jos kokkaa paljon eikä halua koko ajan varoa tahroja ja kattilan kuumuutta, kannattaa valita kestävää. On tärkeää sopeuttaa valinnat omaan tarpeeseen. Yrittäisin myös valita sellaisen materiaalin ja sävyn, jossa eivät näy sormenjäljet.
Mitä neuvoja antaisit keittiön toimintojen sijoitteluun?
Jos on mahdollista valita, olisi todella paljon helpompi toimia, jos lieden ja astianpesukoneen saisi työskentelykorkeudelle. Jos ei pysty integroimaan mikroa, olisi kiva saada se piiloon kaappiin.
Muutaman kerran olen päässyt suunnittelemaan keittiön alusta asti. Mietin silloin aina jo suunnitteluvaiheessa, minne sijoitan eniten käytössä olevat astiat. Yritän sijoittaa ne niin, että tiskikonetta tyhjentäessä ei tarvitse kuin kääntyä tai ojentaa käsiä, niin saan tiskikoneen tyhjennettyä.
Mitkä ovat yleisiä kompastuskiviä keittiössä?
Vesipiste ei saa olla liian lähellä liettä – se on yleinen kompastuskivi. Pitää olla roiskumiselle varoetäisyys. Usein yläkaappien hyllyväli on onnettoman matala, ettei sinne mahdu kaurahiutalepakettia pystyyn, muropaketeista puhumattakaan. Enkä ihan ymmärrä, että on keittiökaappeja kattoon asti, kun kukaan ei yllä ylähyllyille.
Yksi yleinen ongelma on se, että lasku- ja työskentelytilaa on tosi vähän, tai se on täytetty hassuilla asioilla, kuten perheen laskuilla ja tietokoneilla. Jos keittiössä haluaa tehdä ruokaa, sen kannattaisi olla rauhoitettu sitä varten. Joskus näkee järjettömän kokoisia taloja, joissa on keittiö, jossa mahtuu hädin tuskin kääntymään.
Jos saisit suunnitella unelmien keittiön, millainen se olisi?
Minähän haluaisin muuttaa maalle, vaikka johonkin vanhaan hirsi- tai punatiilitaloon. Maalaistalon alakerrassa olisi tupakeittiö. Vaikka se olisi hirsitalo, ottaisin sinne rosteritasot. Avohyllyiltä näkisin heti, missä kulhot ja vuoat ovat. Tumman sammaleenvihreä kalansuomukaakeli välitilakaakeliksi on superkaunis. Kuparikattiloita ja -pannuja. Ehdottomasti kaasuliesi! Liekillä on joko kaikista hellin tai napakoin lämpö, ja sitä voi säädellä. Ja siinä on tunnelmaa.
Olen viettänyt Ranskassa paljon aikaa. Siellä kaikki tarjoiluun liittyvä on kauniisti esillä, myös ne ylähyllyn kristallilasit, joita Suomessa yleensä hillotaan hautajaisiin asti. Haluan, että keittiössä ne kaikki kauneimmatkin astiat olisivat käytössä.