Kokeilu todisti: tämä ampiaisansa toimii parhaiten – ”Jaettuani kuvan Facebookissa sain uhkausviestejä”

22

Helsinkiläisnainen järjesti mökillään suuret juhlat, ja poikkeuksellisen runsas ampiaisten määrä huolestutti. Hän päätti kokeilla muutamaa erilaista ampiaisansaa, joista yksi osoittautui ylivoimaisesti parhaaksi.

Millaisia ampiaisansoja kokeilit?

Kokeilimme valepesää, joka ei tehonnut ollenkaan. Ämpäri, johon laitoimme mehua ja tiskiainetta, houkutteli muutaman ampiaisen.

Lisäksi kokeilimme ampiaisansaa, jonka teimme limupullosta. Leikkasimme pullon halki ja täytimme pullon alaosan makealla nesteellä. Pullon irti leikattu yläosa työnnettiin suuaukko alaspäin pullon alaosan sisään. Tämä pyydys houkutteli alle kymmenen ampiaista.

Kaikkein huonoiten toimi kaupasta ostettu ampiaisansa. Sen pitäisi toimia samaan tapaan kuin pullovirityksen.

Kokeilimme laittaa ansoihin erilaisia nesteitä: pelkkää mehua sekä sekaisin kokista, mehua ja viiniä, kolmantena olut-siideri-appelsiinimehuseosta.

Millainen ansa toimi parhaiten?

Kastoimme imukykyisen rätin seokseen, jossa oli olutta, siideriä ja appelsiinimehua, kutakin saman verran. Tökkäsimme maahan vinottain puuriman, ja laitoimme rätin sen päälle roikkumaan.

Alle laitoimme vadin, jossa on vettä ja joitakin tippoja käsitiskiainetta. Tiskiainetta pitää laittaa sen verran, että veden pintajännitys rikkoutuu. On tärkeää, että vati on mahdollisimman lähellä rättiä, korkeintaan noin viiden sentin päässä.

Tehon huomasi välittömästi. Ehdimme hädin tuskin laittaa rätin paikoilleen, kun ampparit jo pörräsivät sen kimpussa.

Vesiastia ei kiinnosta ampiaisia, vaan rätti. Juotuaan herkkulientä ampiaiset tiputtautuvat tai tippuvat vesiastiaan, osa joutuu sinne kierrellessään rätin ympärillä kuin etsien rätistä sopivan herkullista kohtaa. Vesiastiasta ampiaiset eivät enää pääse pois.

Kuvan ampiaisansa on ollut paikoillaan kaksi päivää. ”Ensimmäisenä päivänä laskimme 160 raatoa, mutta kuvaushetkellä niitä oli jo todella paljon enemmän. Jostakin syystä ansaan ei mene muita hyönteisiä kuin ampiaisia. Pari yökköstä on löytynyt vesimaljasta yön jälkeen.”

Kuinka paljon ampiaisia on jäänyt ansoihin?

Ansoja on mökkimme pihapiirissä neljä. Niihin on jäänyt nyt neljässä päivässä silmämääräisesti arvioiden yhteensä 500 ampiaista. Ulkona ruokailu ja oleskelu ovat muuttuneet paljon aiempaa helpommaksi. Eron huomaa selvästi.

Mihin laitoitte ansat?

Neljä ansaa on talon ympärillä, ja niiden suosio on vaihdellut eri päivinä. Asetin ansat istuskelupaikkojemme liepeille, mutten kuitenkaan aivan niiden lähelle.

Toiveena oli, että tullessaan tutkimaan meitä ihmisiä ampiaiset haistaisivat herkkuansan parin metrin päässä ja siirtyisivät sinne ruokailemaan. Taktiikka onkin toiminut hyvin.

Kuinka usein rättiä pitää kastella?

Kannattaa käyttää mahdollisimman imukykyistä rättiä, jotta se pysyy kauan kosteana. Meillä on käytössä sieniliinat, ja olemme kastelleet ne kaksi kertaa päivässä.

Miksi testasitte erilaisia ampiaisansoja?

Järjestämme häät omalla mökillämme ja tajusimme viikkoa ennen juhlia, että ampiaisia on todella paljon. Vieraiden joukossa on useampia lapsia ja vanhuksia, joten ampiaiset saattaisivat olla vaarallinen ongelma.

En usko, että ilman ansoitusta ulkona ruokailusta tai juomien nauttimisesta olisi tullut yhtään mitään.

Tänä kesänä ampiaisia on ollut aivan poikkeuksellisen paljon. Koskaan aiemmin ne eivät ole tuntuneet ongelmalta.

Julkaisit kuvan ampiaisansasta suuressa Facebook-ryhmässä. Mitä tapahtui?

Kuva herätti paljon positiivista kiinnostusta, mutta se kuumensi myös tunteita. Olen saanut kuvan julkaisemisen jälkeen uhkausviestejä Facebookin kautta ihmisiltä, joiden mielestä ampiaisia ei saisi tappaa.

Asiattomuudet harmittavat, ja tuntuu, että joillakin menevät sekaisin ampiaiset, mehiläiset ja kimalaiset.

Haastateltavan nimeä ei ole kerrottu, koska hän on saanut uhkausviestejä julkaistuaan kuvan ampiaisansasta Facebookissa.

Ampiaisten häätäminen tappamatta

Jos ampiaiset häiritsevät, mutta et halua tappaa niitä, voit kokeilla tehdä ampiaisille herkkulautasen:

  • Aseta lautaselle ampiaisten herkkuja, kuten hedelmiä tai hilloa, ja vie lautanen pihalle.
  • Älä laita ampiaisten herkkulautasta aivan ihmisten oleskelualueen lähelle. Ajatuksena on, että ampiaiset hakeutuisivat herkkujensa luo eivätkä näin häiritsisi ihmisiä.
  • Lähde: Suomen luonnonsuojeluliitto
Julkaistu: 2.8.2018