Kotivinkki

Kodittajat värikuvissa: näistä merkeistä tunnistat pyyhkäisijän, neulootikon ja muut yleisimmät lajit!

Kodittajat värikuvissa: näistä merkeistä tunnistat pyyhkäisijän, neulootikon ja muut yleisimmät lajit!
Löytyykö lähipiiristäsi ylimööpeli tai havaitsetko itsessäsi sohvapesäkön piirteitä? Kotivinkki kokosi yhteen erilaiset kodittajatyypit ja listasi lajien ominaiset tunnusmerkit.
Julkaistu: 17.10.2018

Hilloaja (omenaus sosex)

Luokka: Keittiökodittajat.
Tunnusmerkit: Yrittää tyhjentää metsät. Harkitsee kolmannen arkkupakastimen hankkimista. Kodin ulkopuolella tunnistettavissa tuliaishillosta ja kurpitsapikkelssistä, jonka on tekaissut joutessaan. Välttää saunomista, koska lauteilla kuivuu sienisato.

Jauhokämmekkä (caccus maximus)

Luokka: Keittiökodittajat.
Tunnusmerkit: Tunnistaa varmimmin tomusokeritahroista olkapäillä ja ympärillä leijailevasta jauhopilvestä. Kutsuu taikinajuuriaan nimeltä. Ylikehittyneet kämmenlihakset. Sekoitetaan usein samoin käyttäytyvään peukalokämmekkään. Suurin erottava tekijä on haju: peukalokämmekkä tuoksuu lievästi palaneelta, jauhokämmekkä kanelilta.

Jouluttaja (nuutti koristelemus)

Luokka: Sisustus- ja ruokakodittajien risteytys (uudehko laji).
Tunnusmerkit: Aloittaa jouluvalmistelut heti loppiaisen jälkeen, päättää joulun teemavärin vappuun mennessä, huovuttaa koristeporoja juhannusaattona ja alkaa heinäkuussa häärätä jouluvaloja pihalle muun lauman vastustuksesta huolimatta.
Ääntely: Kulkuset, kulkuset.

Multakämmekkä (taimitus extremus)

Luokka: Pihakodittajat.
Tunnusmerkit: Ilmestyy pihapiiriin kuopimaan maata yleensä hiukan ennen keväthangen sulamista. Viettää talvi-illat sisällä pää siemenluetteloon hautautuneena. Osa yksilöistä voi olla vaikeuksia hillitä himojaan julkisissa tiloissa, koska kaikki tietävät, että kähvelletyt pistokkaat menestyvät parhaiten.

Neulootikko (virccaus succademus)

Luokka: Käsityökodittajat.
Tunnusmerkit: Pitää suvun villasukissa. Ei pysty kulkemaan lankakaupan ohi ostamatta vähintään kolmea kerää, minkä vuoksi pyrkii varastoimaan lankoja myös muiden lajien reviireille. On virkeimmillään syksyllä ja talvella, jolloin saattaa kilautella puikkoja melkein vuorokauden ympäri.
Ääntely: Odota, teen vielä tän kerroksen loppuun.

Pyyhkäisijä (putsis maksimus)

Luokka: Siivouskodittajat.
Tunnusmerkit: Tuo tullessaan ja vie mennessään. Pyyhkäisee ohimennessään tiskipöydän ja suoristaa kävellessään maton hapsut. Kuljettaa mikrokuituliinaa kaikkialle. Säilyttää pakastepurkkien kannet värijärjestyksessä ja kengät kenkälaatikoissa. Nauttii pyykkietikan tuoksusta ja kiiltävästä peilistä.
Ääntely: Väistäs vähän, otan vielä tästä.

Sohvapesäkkö (soffamus soffamus)

Luokka: Olohuonekodittajat.
Tunnusmerkit: Keho kehittynyt vaaka-asennon kannalta optimaaliseksi. Kädessä lähes aina kaukosäädin tai kirja. Rakentaa itselleen pehmustetun kolon ja pysyttelee samassa asennossa tuntikausia.
Ääntely: Sohvapesäkön mietiskelyn ääni muistuttaa aloittelevan bongarin korvaan helposti kuorsausta.

Tuunari (strömsö inspiratum)

Luokka: Sisustuskodittajat.
Tunnusmerkit: Irrottautuu harvoin työkalupakistaan. Näkee aidanseipäässä sängynpäädyn ja pillissä himmelin. Löytää roskalavalta hetekan ja tuunaa siitä kalkkimaalilla kulmasohvan. Erottaa jiirisahan pyörösahasta ja tietää, missä myydään valkoista reikälevyä metritavarana edullisesti.

Ylimööpeli (innovatus habitarium)

Luokka: Sisustuskodittajat.
Tunnusmerkit: Alfa-asuja, jonka ideoihin lauman muut jäsenet sopeutuvat yleensä mielellään. Huvittelee siirtämällä huonekaluja paikasta toiseen. Metsästää vielä yhden sohvatyynyn, maljakon ja liinavaatekaapin, koska tietää, että kyllä ne mahtuvat. Ottaa someen hyllynsä kanssa shelfien.
6 kommenttia