Ota käyttöön etikka ja ruokasooda – näin puhdistat kahvinkeittimen, uunin ja muut yleisimmät kodinkoneet ekologisesti
Sisustus
Ota käyttöön etikka ja ruokasooda – näin puhdistat kahvinkeittimen, uunin ja muut yleisimmät kodinkoneet ekologisesti
Kodinkoneiden hellävarainen puhdistaminen pidentää niiden tehoa sekä käyttöikää ja -turvallisuutta. Tehopesuaineiden sijaan puhdistukseen riittävät ­käsitiskiaine, ­etikka, sitruunahappo ja sooda. Marttojen asiantuntija Marja Vehnämaa vinkkaa, miten saat raikkaat ja kalkkisaostumista puhtaat koneet.
28.3.2022
 |
Kotivinkki

1. Kahvinkeitin

Täytä keittimen vesisäiliö aina vesikannulla, jottei säiliöön ­päädy rasvaa. Tiskaa pannusta rasvat käsitiskiaineella. Pinttymät saa pois ruokasooda-­vesitahnalla. Poista kalkki keittämällä koneella liuosta, jossa on ­puoliksi vettä ja väkiviinaetikkaa. Huuhtele huolellisesti.

2. Pakastin

Katkaise virta ja anna pakastimen sulaa rauhassa. Imuroi samalla jääkaappi-pakastimen takaosa. Pyyhi kaappi sisältä, tiivisteet ja haihdutuskouru käsitiskiaineella. Pyyhi tunkkainen kaappi ­laimealla etikka­vedellä ja anna ­kuivua.

Kahvinkeittimen vesisäiliö kannattaa täyttää vesikannulla, jotta säiliöön ei ­päädy rasvaa.

3. Astianpesukone

Tyhjennä sihti ruoanmuruista viikoittain. Pyyhi luukun tiivisteet käsitiskiaineella. Jos koneessa on kalkkisaostumia, pane pesu­ainelokeroon 30 g ­sitruunahappoa ­(apteekista) ja ­pese tyhjänä 60 asteen ohjelmalla. Pese uudestaan pelkällä vedellä.

4. Uuni

Levitä rasvaiseen ­uuniin mäntysuopaliuosta ja kuumenna uuni 50 asteeseen puoleksi tunniksi. Laita virta pois ja pese uuni. Levitä tiukkoihin tahroihin ruokasoodasta ja vedestä tehtyä tahnaa ja anna vaikuttaa hetki. Tahroja voi hinkata luukun ikkunasta myös sokeripalalla.

Uuniluukun tahroja voi hinkata myös sokeripalalla.

5. Pyykinpesukone

Pyyhi tiivisteet, pesu­ainekotelo ja nukkasihti. Jos pyykkäät matalissa lämpötiloissa, pyöritä kone tyhjänä kerran vuodessa 90 asteessa. Raikasta kone: laita rumpuun kolme litraa vettä ja yksi litra väkiviinaetikkaa ja pese 90 asteen ohjelmalla. Huuhtele toisella ohjelmalla.

6. Mikroaaltouuni

Pyyhi mikro käsitiskiaineella ja huuhtele. Lautasen voi pestä erikseen. Jos tahrat ovat tiukassa, anna tiskiaineen vaikuttaa hetki. Raikasta mikro näin: laita pieneen kulhoon kaksi ruokalusikallista ruokasoodaa ja hieman vettä ja lämmitä sitä hetki.

1 kommentti