Avotakka

Pyykkipäivä, ilon päivä! Lapsiperheen kodinhoitohuone uudistui satasella – näin miniremppa tehtiin

Pyykkipäivä, ilon päivä! Lapsiperheen kodinhoitohuone uudistui satasella – näin miniremppa tehtiin
Vanha kodinhoitohuone oli vuosia kärsivällisesti odottanut, että se pistettäisiin ruotuun. Pienellä ja edullisella muutoksella tilasta tuli toimiva paikka viisihenkisen perheen pyykkihuoltoon.
Julkaistu: 6.2.2020

Vuonna 1938 rakennetun puutalomme kodinhoitohuone on tehty vuosituhannen vaihteessa. Yksi yläkerran huoneista oli tuolloin jaettu kahtia kodinhoitohuoneeksi ja pieneksi wc:ksi siten, että niitä erottaa ikkunan kohdalta pieni väliikkuna. Näin suojellun rakennuksen julkisivu on yhtenäinen väliseinästä huolimatta.

Kodinhoitohuoneen materiaaleja ei ollut syytä vaihtaa, ainoastaan järjestellä palikat uudestaan siten, ettei tila luisuisi niin helposti kaaokseen. Lattialla ei ollut juurikaan tilaa silittää, vaan se täytyi hoitaa hankalasti yläkerran käytävällä. Emme liioin halunneet enää odotella, että sinänsä muodikas 90-luvun mintunvihreä alkaisi miellyttää omaa silmää.

Koko kohennusoperaation hintalapuksi tuli reilu satanen.
Tätä kodinhoitohuone näytti ennen remonttia. Ongelma oli, miten järjestellä pikkuruinen kodinhoitohuone niin, että tilaa jäisi myös silittämiselle eivätkä värit särkisi silmiä.

Ratkaisu: Kekseliäisyydellä pääsee pitkälle

Säilytämme siivousvälineitä pääosin alakerran siivouskaapissa, ja kodinhoitohuoneessa veivataan lähinnä viisihenkisen perheen pyykkirumbaa. Päätimme keskittyä sen helpottamiseen käyttämällä enemmän kekseliäisyyttä kuin pennosia, sillä budjetti remontille oli pieni. Jo tavaroiden karsiminen auttoi alkuun. Koko kohennusoperaation hintalapuksi tuli reilu satanen.

Suuret pyykkisäkit saivat alleen vaneripohjan ja pyörät, jotta pyykkikorit liukuvat helposti esiin.
Kodinhoitohuoneen sävyt valittiin mukailemaan viereisen kylpyhuoneen väritystä. Seinän yläosan sävy on Tikkurilan F497 Paperi ja alaosan V484 Ajopuu. Puinen naulakkolista on Granitista. Tsemppilause on Airin kappaleesta. Ikean suuret Skubb-pyykkisäkit ovat yhtä syvät kuin pesukone. Ne saivat alleen vaneripohjan ja pyörät, jotta pyykkikorit liukuvat helposti esiin. Onneksi tilaan oli 20 vuotta sitten valittu ajaton valkoinen laattalattia, eikä sitä ollut syytä vaihtaa. Puuvillamatto on mukava jalan alla. Wieniläistuoli on kirpputorilta.
Taso selkeytti tilaa. Tahranpoistoaine on apteekin vanhassa lääkepullossa. Hymyilevät ruukut ovat Madam Stoltzin. Isossa ruukussa talvehtii laakeripuu. Vanhasta ruokapöydän kannesta työstetyn tason alla on Ikean mattamusta metallinen Nissafors-kärry ja syvät Skubb-pyykkisäkit.
Aina tiellä oleva pyykkiteline sai lähteä. Kattoon asennettiin tanko henkarilla kuivatettavia vaatteita varten. Se on kätevä myös silittäessä. Tanko on tehty itse rautakaupasta saatavasta vesiputkesta ja liittimistä ja maalattu mattamustaksi. Puinen naulakkolista on Granitista. Siihen voi laittaa roikkumaan jopa silityslaudan, joten lattiatilaa vapautuu. Myös mattopiiska ja pölyhuiska pääsevät kerrankin esille.

Toteutus: Lisää tilaa pöytätason avulla

Teimme lisää tilaa nostamalla kuivausrummun pyykkikoneen päälle. Koneiden väliin sujahti koivutaso. Se on vanhan ruokapöytämme kansi, joka kavennettiin, hiottiin ja öljyttiin. Mintunvihreä kaappi sai pintaansa valkoista maalia ja messinginväriset lankavetimet.

Seinien hailakka kellansävy maalattiin piiloon siten, että huoneen yläosa tuli valkoiseksi ja alaosa harmaanbeigeksi. Värien rajakohtaan asensimme nuppilistan, johon on kätevä ripustaa siivousvälineitä. Tason alle hankimme kaksi uutta tilavaa pyykkikoria eriparisten tilalle. Niiden viereen mahtui kärry, josta on kätevä vetää esille esimerkiksi silitysrauta.

Pyykkipäivä, ilon päivä! Ahdistavasta kopista tuli viihtyisä ja silmää miellyttävä paikka hoitaa perheen vaatehuolto.

Päätimme hankkiutua eroon inhokistamme eli pyykkitelineestä. Askartelimme vesiputkesta kattoon tangon, johon pyykit voi ripustaa kuivumaan henkarilla.

Muutoksen viimeisteli koko perheelle suunnattu tsemppilause, jonka kehystin seinälle: You make it easy! Pyykkikaaoksen kesytys on helppoa, kun jokainen laittaa likavaatteensa koriin ja pesun jälkeen omaan vaatekaappiin.

3 kommenttia