Meidän Talo

Skandityyliä Välimeren rannalle! Hanna ja Rami remontoivat Espanjan-kodistaan valoisan ja viihtyisän keitaan

Skandityyliä Välimeren rannalle! Hanna ja Rami remontoivat Espanjan-kodistaan valoisan ja viihtyisän keitaan
Hanna ja Rami Lehto remontoivat 60-luvun espanjalaistalon harmonisen pelkistetyksi ja linjakkaaksi kodiksi.
Julkaistu: 14.4.2022

Hanna ja Rami Lehdon kodin remonttitarinassa on paljon tuttua; unelmien todeksi tekemistä ja sinnikkyyttä, mutta oman uniikin mausteensa siihen tuovat Espanjan aurinko ja ikkunoista avautuva näkymä Välimerelle.

Perheen vielä asuessa Turussa, Hanna oli tokaissut miehelleen, että vielä jonain päivänä hän haluaa kodinhoitohuoneen, jonka ikkunoista kimmeltää meri.

Ihan käden käänteessä pyykkihuolto ei kuitenkaan siirtynyt Espanjan aurinkorannalle, mutta sitä lähdettiin tavoittelemaan pienin askelin.

Talon kaikki ikkunat olivat perinteisiä kaari-ikkunoita, mutta remontin yhteydessä niiden muoto muutettiin.
Hanna ja Rami Lehdon 1960-luvulla rakennettu kivitalo sijaitsee Mijaksen kaupungissa Espanjassa. Talossa on avokeittiö, olohuone, 4 makuuhuonetta, 4 kylpyhuonetta, kodinhoitohuone, sauna ja autotalli. Talo on kooltaan 255 neliötä.

Perhe osti ensimmäisen asuntonsa Espanjasta lomailua varten vuonna 2014. Valmiiksi remontoitu kerrostaloasunto ei kaivannut muuta kuin kalusteet. Tovin kuluttua paljon remontteja tehneet Hanna ja Rami ostivat toisen asunnon sijoitusmielessä. He teettivät remontin, kalustivat asunnon ja myivät sen saman tien eteenpäin.

– Jo kauan ennen tänne muuttoa mietimme, miten upeaa olisi, jos joskus voisimme asua täällä ja flipata työksemme asuntoja, Hanna kertoo.

Ajatus pysyvästi lämpöön muuttamisesta alkoi tuntua realistisemmalta loma-asunnon ostamisen jälkeen. Toive kävikin toteen nopeasti ja vuonna 2015 perhe oli valmis luopumaan tutuista ja turvallisista Turun ympyröistä. Perheen poika Roope oli silloin 9-vuotias ja Sofia-tytär viisi vuotta.

– Lapset olivat innoissaan muutosta. He olivat vielä sen verran pieniä, etteivät kyseenalaistaneet mitään, Hanna kertoo.

Espanjassa asunnot myydään yleensä kalustettuina. Lehtojen vanhan kodin ostanut norjalainen pariskunta halusi pitää vain osan kalusteista, joten ruokapöytä ja tuolit muuttivat perheen mukana uuteen kotiin.
Makuuhuoneeseen johtavan käytävän seinällä olevat Louis Poulsenin valaisimet pelastettiin remontin alta. Talossa ennen asuneelta tanskalaispariskunnalta on peräisin myös makuuhuoneessa oleva Brunstadin tuoli.
Makuuhuoneen sängystä on maisema suoraan Välimerelle. Leijonataulu on löytö paikallisesta rautakaupasta.

Ensimmäiset kolme vuotta Lehdot asuivat useissa eri kerrostaloissa Mijaksessa ja Fuengirolassa, minkä jälkeen he alkoivat haaveilla omasta talosta. Eräänä sunnuntaiaamuna Hanna ja Rami lähtivät ajelulle läheiselle La Sierrezuela -kukkulalle, joka tunnetaan sen kauniista huviloista. Reitin varrella olleen talon edessä oli myyntikyltti, jonka Hanna bongasi auton ikkunasta. Ramin ei auttanut kuin ohjata auto tien sivuun.

– Roikuin portissa ja katsoin taloa, joka suorastaan huusi minua pelastamaan ja antamaan sille uuden elämän, Hanna naurahtaa.

Seuraavana päivänä pari pääsi katsomaan huvilaa ja totesi sen olevan kunnossa, joka vaatisi kokonaisvaltaisen remontin. Se ei ollut ongelma, päinvastoin. 1960-luvulla rakennetussa kivitalossa oli 255 neliötä, uima-allas ja mikä tärkeintä, näkymä Välimerelle.

Makuuhuoneen parvekkeelta näkyvät niin läheiset Mijaksen ja Benalmádenan vuoret kuin parin tunin ajomatkan päässä olevat Sierra Nevadan lumihuiput. Lehdot sanovat, että Andalusiassa pääsee varmemmin laskettelemaan kuin vanhoilla kotikulmilla Turussa.

"Käytämme yleensä aina samaa rakennusliikettä, jonka työntekijöihin luotamme."

Lehdot ostivat talon iäkkäältä tanskalaispariskunnalta. Kauppaan kuului espanjalaiseen tapaan myös kaikki kalusteet. Kokeneina remontoijina Hanna ja Rami halusivat ensin asua talossa jonkin aikaa ennen remontin aloittamista. Näin he näkisivät, millaisia muutoksia heidän kannattaisi tehdä. Kahdeksan kuukauden jälkeen suunnitelma oli valmis.

Espanjalaisten asuntojen, etenkin 1960–70-luvulla rakennettujen, muotokieli ja sävymaailma ovat kaukana hillitystä ja linjakkaasta skandityylistä.

– Täällä voi helposti olla samassa asunnossa vihreitä, sinisiä, keltaisia ja oransseja seiniä. Yhdestä huoneesta voi jopa löytyä kaikki nämä värit, Hanna naurahtaa.

Keittiö oli ennen seinän toisella puolella ja erillään olohuoneesta. Lehdot halusivat avokeittiön, joten se rakennettiin olohuoneen puolelle. Mattamustat kaapistot on teetetty paikallisella puusepällä. Saareketta ei ole kiinnitetty lattiaan, jotta sitä voi tarvittaessa siirtää.

"Roikuin portissa ja katsoin taloa, joka suorastaan huusi minua pelastamaan ja antamaan sille uuden elämän."

Pohjaratkaisuissakin on mielenkiintoisia yksityiskohtia. Hannan kokemuksen mukaan espanjalaiset rakastavat ovia ja lokeroivat asunnon pieniin huoneisiin. Jokainen tila pitäisi saada suljettua ovella.

– Yleistä on, että asuntoon tullaan sisälle suoraan olohuoneeseen. Tai jos on eteinen, se on vain ahdas tilanjakaja esimerkiksi keittiön ja käytävän välillä, Hanna kertoo.

Lehdoilla oli alusta alkaen selkeä käsitys, että remontissa kunnostetaan niin sisätilat kuin julkisivu. Myös uima-allas ja terassi laatoitettaisiin uudestaan.

Allas ja sen ympärillä oleva terassialue laatoitettiin remontissa uudelleen. Vanhojen tiilikaiteiden tilalle asennettiin lasit. Muurin keltaiset kaaret maalattiin valkoiseksi.

Talon julkisivusta teetettiin 3D-kuvat, jotka antoivat esimakua siitä, kuinka talon ilme muuttuisi perinteisten kaari-ikkunoiden poistamisen jälkeen. Toisin kuin monesti valoa kaipaavat skandinaavit, espanjalaiset eivät juuri kaipaa auringon valoa sisälle. Lehdot halusivat kuitenkin kaiken mahdollisen luonnonvalon taloon ja ikkunapinta-alaa jopa kasvatettiin. Paahtavalta auringolta suojaavat ikkunan ulkopuolelle asennetut pimennyskaihtimet.

– Sen lisäksi, että kaihtimet pimentävät ja pitävät auringon lämmön asunnon ulkopuolella, ne myös suojaavat ikkunoita likaantumiselta. Eli kun sadekelillä pitää kaihtimet alhaalla, eivät ikkuna me likaiseksi, Hanna kiittelee.

Talon huonejakoa muutettiin remontissa perheen toiveiden mukaisesti. Keittiö rakennettiin osaksi olohuonetta ja vanhan tilalle tehtiin työhuone. Aiemmin talossa oli kolme makuuhuonetta kylpyhuoneineen, mutta remontin jälkeen niitä on yksi enemmän. Vanhan apukeittiön paikalle tehtiin sauna.

Kylpyhuoneessa on suihku ja kahden hengen poreamme. Samaa lattialaattaa on käytetty useissa kodin tiloissa, jopa uima-altaaassa. Yhteensä sillä on laatoitettu noin 500 neliötä.

"Espanjassa oli vaikea löytää puuta saunan rakentamiseen."
Saunaan haluttiin mahdollisimman vähän puuta, joten seinät laatoitettiin. Rami teki lauteet ja katon yhdessä näppärän ystävänsä kanssa. Hanna kertoo, ettei Espanjassa käytetä juuri puuta rakentamisessa, minkä vuoksi laudemateriaalin löytäminen ei ollut helppoa.

Hanna ja Rami ovat halunneet pitää remonttiprojekteissaan asiat mahdollisimman yksinkertaisina ja helposti hallittavina. He käyttävät yleensä samaa rakennusliikettä, jonka työntekijöihin he luottavat. Eikä tämänkään remontin aikana sattunut kuin yksi yllätys. Kun Lehdot olivat purjehtimassa, rakennusliikkeen johtaja soitti ja kertoi, että työmaalla oli erikoinen ongelma. Remonttimiehet olivat olleet aikeissa aloittaa viemäriputkien uusimista, mutta niitä ei kuulemma ollut lainkaan. Ne piti rakentaa talon alle.

Puhelun jälkeen Hanna ja Rami jäivät pelon sekaisin tuntein odottamaan hinta-arviota. Lopulta kustannus oli kokonaisuuteen nähden niin pieni, ettei se heilauttanut budjettia miinuksen puolelle.

– Varaudumme aina etukäteen budjetissa tiettyyn yllätysmomenttiin, ja tämä kustannus mahtui siihen marginaaliin, onneksi, Hanna kertoo.

Mutta se unelma, miten sen kanssa kävi?

– Hyvin, Hanna naurahtaa.

Alakerrassa on nyt avara 24-neliöinen kodinhoitohuone.

– Nyt minulla on kodinhoitohuoneesta merinäköala. Sitä en aikoinaan uskaltanut edes toivoa, että se meri, joka kodinhoitohuoneesta näkyy, olisi Välimeri, Hanna iloitsee.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tilaa Pihlgren ja Ritolan tapetit Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »