Lojuuko kaapissasi Ruskaa tai Festivoa? 5 esinettä, jotka on syytä taas kaivaa esiin!
Sisustus
Lojuuko kaapissasi Ruskaa tai Festivoa? 5 esinettä, jotka on syytä taas kaivaa esiin!
Ruska-astiat, Kultakello-valaisin ja Festivo-kynttilänjalat. Ne ovat täällä taas! Ole tarkkana, saatat löytää design-aarteen mummosi vintiltä tai kirpputorilta.

1. Ruska-astiat: paluu 70-luvun kahvipöytään

Keraamikko Ulla Procopén suunnittelemat Ruska-astiat olivat Arabian tuotannossa vuosina 1960–1999. Nyt niitä metsästetään huutokaupoista ja kirpputoreilta.

Artesaanityönä valmistetut keraamiset astiat ovat nyt huippumuodikkaita. Niissä viehättävät konstailemattomat muodot, maanvärit ja käsityön tuntu. Sarjavalmisteisessa Ruska-astioissa on näitä samoja piirteitä. Raskaat ruskeat, kolisevat teekupit olivat suosittuja 1970-luvun kahvipöydissä. Ruska-astioiden suosio hiipui 1990-luvulla. Niitä heitettiin roskiin ja vietiin kirpputoreille. Ei olisi kannattanut! Yhdysvalloissa Ruska-astiastosta maksetaan huutokaupoissa nyt jopa 1 000 dollaria. Japanilaiset ovat myös hullaantuneita niihin. Suomessa astiaston voi saada 150 eurolla, toistaiseksi.

2. Venetsia-tuoli: kasarituulet puhaltavat

Askon valmistama moderni Venetsia-tuoli oli 1980-luvun suosikkikaluste.

Kiiltävä kaareva kromijalka yhdistettynä siroon rottinkiseen istuimeen on hieno yhdistelmä, joka tekee Venetsia-tuolista taas ajankohtaisen. Tuolin nosteeseen vaikuttaa osaltaan rottinkikalusteiden suuri suosio kansainvälisissä ja kotimaisissa sisustusblogeissa sekä -lehdissä. Myjuw-blogia pitävä Maiju Vuorinen pelasti kuvassa olevan Venetsia-tuolin vanhempiensa terassilta ja sijoitti sen omaan keittiöönsä. Venetsia-tuoleja saa toistaiseksi edullisesti. Ne maksavat verkkohuutokaupoissa ja kirpputoreilla kunnosta riippuen 20–50 euroa.

3. Kultakello-valaisin: 30-lukulainen eikä yhtään mummo

Alvar Aalto sunnitteli Kultakello-riippuvalaisimen alun perin ravintola Savoyhin vuonna 1937.

Artekin klassikkovalaisin A330S eli Kultakello on tehnyt comebackin, ja se vilahtelee nyt sisustuslehtien esittelemissä kodeissa tämän tästä. Valaisimesta on musta, valkoinen ja metallivärinen versio, mutta messinkinen riippuvalaisin on ylitse muiden. Siitä on tullut suosikkiesine, joka tuo hohtoa ja arvokkuutta kodin sisustukseen. Uustuotannossa olevaa klassikkoa valmistetaan nyt täysmessinkisenä, kuten alkuperäistä Savoy-ravintolan valaisinta.

4. Festivo-kynttilänjalka: 60-lukulainen kelpaa bloggarien sohvapöydille

Muotoilija Timo Sarpaneva suunnitteli hulppeat Festivo-kynttilänjalat alkujaan Ahlströmin johtokunnan joululahjaksi vuonna 1966. Ne herättivät niin suurta ihastusta, että rosolasiteniikalla valmistetut kynttilänjalat otettiin tuotantoon seuraavana vuonna.

Festivot ovat parhaimmillaan rykelmässä. Silloin niistä saa kotiin ison annoksen bling blingiä. Kurvikkaat kynttilänjalat ovat rantautuneet kansainvälisten ja kotimaisten bloggareiden yöpöydille, keittiön tasoille ja ikkunalaudoille. Festivoa valmistetaan viidessä eri koossa, hinnat 59,90–89,90 euroa/kappale, Iiittala. Vintageversioiden hinnat vaihtelevat 28–50 euroa/kappale.

5. BL 5 -valaisin: 30-luvun klassikko palasi moderniin, yläkaapittomaan keittiöön

Robert Dudley Best suunnitteli BL 5 -seinävalaisimet vuonna 1930 Bauhaus-tyylin innoittamana. Kromista ja metallista valmistetuissa valaisimissa yhdistyy tominnallisuus ja urbaani estetiikka.

Bestliten urbaani BL 5 -seinävalaisin on kuin luotu valaisemaan pelkistettyä skandinaavista kotia. Seinävalaisimella valon saa kohdistettua haluttuun pisteeseen ja tyhjä seinä saa kauniin katseenvangitsijan. BL 5 - valaisin on supersuosittu työvalaisin keittiöissä, joissa ei ole seinäkaapistoja ja tietysti makuuhuoneen lukuvalona. Gubi alkoi valmistaa Bestliten valaisimia vuonna 2004. BL 5 -seinävalaisin 609 euroa, Formverk. Vintageversioita on vähän tarjolla, mutta jos sellaista mielii, kannattaa seurata Ebayta.

6 kommenttia