Syreenien huumaava tuoksu toivottaa tervetulleiksi Klaaran taloon – Waldemar ja Henna muuttivat 1800-luvun sukutilalle
Hirsitalo maalla
Syreenien huumaava tuoksu toivottaa tervetulleiksi Klaaran taloon – Waldemar ja Henna muuttivat 1800-luvun sukutilalle
Henna ja Waldemar muuttivat Klaaran taloksi nimetylle Waldemarin kotitilalle Inkooseen ja opettelivat perinnerakentamisen salat. Paluu poiki oivalluksen: aina ei tarvitse ostaa uutta.
Julkaistu 12.6.2023
Unelmien Talo&Koti

Mustion kylän hiekkatie kaartaa ohi maalaismaisemien, penkereitä reunustavat niittyleinikit ja koiranputket. Viimeinen kaarre päättyy laajaan pihaan, johon tullessa voi haistaa syreeneiden huumaavan tuoksun. Puutarhan keskellä on talo, joka kantaa nimeä Klaaran talo. ­Waldemar Kvarnströmin suvun juuret ovat syvällä tämän maan mullassa. Yhdessä puolisonsa Hennan kanssa he muuttivat tilalle asumaan ja jatkavat nyt talon tarinaa.

Sadat ikkunaruudut ovat talon silmät. Henna suunnittelee kunnostavansa ne kaikki pikkuhiljaa Rakennusapteekista saamillaan ohjeilla. Vanha astiakaappi löytyi aitasta. Henna pesi sen saippuavedellä mutta jätti rosoisen pinnan ennalleen.
Lasikuistin viileää tilaa käytetään kesäisin oleskeluun. Talonpoikaissohva on ostettu Torista.
Kuisti toimii myös kasvihuoneena, sillä tomaatit ja pelargonit saavat siellä keväisin riittävästi valoa ja lämpöä.

”Vuonna 1873 valmistuneen ison tilan rakennuttivat Waldemarin esivanhemmat Klaara ja Gustaf. He olivat kartanon ensimmäiset isäntä ja emäntä, eikä Gustaf ennättänyt koskaan nähdä rakennusta valmiina. Emme ole varmoja siitä, onko Waldemar viides vai kenties jo kuudes sukupolvi, joka talossa asuu ja viljelee”, Henna kertoo.

”Mitä tarinoita seinät ovatkaan kuulleet – ja tulevat vielä kuulemaan!”
Henna Kvarnström

Hirsitalossa Mustion kylässä Inkoossa on tilaa noin 300 neliötä. Siellä asuvat Hennan ja Waldemarin kanssa lapset Frida, 5, ja Wilhelm, 3, sekä Nuppu-kissa.

Keittiön tapetti löytyi vanhojen pinkopahvien alta, ja sen kauneus ihastutti remontoijia. Tapetin iäksi on veikattu yli sataa vuotta. Muovimaton alta kuoriutunut kaunis lautalattia oli myös iloinen yllätys. Vanhat kaapistot kunnostettiin ja maalattiin.
Perheen rakkaimmat astiat ovat Hennan isoäidiltä perityt kukkakuvioiset kahvikupit. Niistä tarjoiltiin aikoinaan kahvia vain vieraille, mutta nykyisin ne ovat jokapäiväisessä käytössä. Myös vitriinikaappi ja osa sen sisällä olevista astioista on saatu Hennan isoäidiltä. Loput kipoista ja kupeista on hankittu kirpputorilta.
Keittiön juuttimatto on ostettu Ikeasta uutena. Henna kutoo myös itse mattoja, ja lisäksi lattioita lämmittävät Waldemarin isoäidin kutomat matot.

Henna ja Waldemar siirtyivät talon omistajiksi 2018. Vielä silloin he eivät tienneet mitään perinnerakentamisesta tai -korjaamisesta mutta halusivat tehdä remontin vanhaa kunnioittaen ja mahdollisimman paljon alkuperäistä säästäen.

”Alusta asti oli selvää, että haluamme remontoida talon niin, että se säilyisi mahdollisimman pitkään myös seuraaville sukupolville. Kuorimme pinnoilta pois hengittämättömät materiaalit ja kunnostimme tulisijat. Keittiön vanhat kaapistot kunnostettiin ja maalattiin. Tällä hetkellä korjaamme sisäkattoja rakentamalla ne uudelleen oman metsän puista sahatuilla laudoilla.”

Yläkerran aulakirjasto on käytössä sadepäivinä. Vanha sohvakalusto on arviolta 60-luvulta. Se on kuulunut aiemmin Hennan isomummolle. Samalta vuosikymmeneltä oleva kirjahylly sai jatkaa elämäänsä uudessa asussa. Henna keksi poistaa siitä peilejä, lasia, valaisimia ja ovia. Hyllyjä lyhennettiin, ja vetimet uusittiin maalauksen jälkeen. Hylly on Hennan äidin lapsuudenkodista.
Salissa huokuu menneen ajan tunnelma. Klaaran ja Gustafin muotokuvat ovat olleet aina seinällä ja pysyvät jatkossakin paikoillaan. Hurmaava gramofoni on myös talon pitkäaikaisia esineitä. Iso ruokapöytä on Waldemarin isän lahjaksi saama.
Kyyhkytaulu on Ulla Nikulan maalaama. Hän myi taidejulisteita Ukrainan hyväksi, ja lahjoitti kaikki saadut varat apua tarvitseville.

Vanha talo on saanut Hennan ja Waldemarin oivaltamaan, ettei kaikkea tarvitse ostaa uutena, sillä ison talon kalustus olisi muutoin kestänyt vuosia. Osa huonekaluista on ollut talossa aina.

”Rakastan kirpputoreja, ja hankin sieltä jo kotona oleviin tavaroihin sopivia esineitä. Olemme myös yhdistäneet tässä kodissa minun suvultani saatuja huonekaluja Waldemarin suvun kalusteisiin.”

Yläkerran makuuhuoneen jalkavalaisin on Hennan mielestä hänen paras ostoksensa. Se hankittiin Kontti-kirpputorilta. Lattiavalaisinta oli etsitty pitkään ja huolella ennen oikean löytymistä.
Makuuhuoneen ikkuna avautuu puutarhaan, josta tulvii omenankukkien tuoksua sisälle keväisin. Sängyn päähän tuotiin keittiöstä vanha pirtinpenkki, joka kuuluu talon vanhoihin kalusteisiin. Linnea-torkkupeitto on Floryd Swedenin mallistosta. Valaisin on Ikean Sinnerlig.
Possutaulun Henna hankki Torin kautta. Tilalla on joskus ennen ollut possuja, ja opetustaulu sopi seinälle muistuttamaan siitä ajasta. Torkkupeitto on Floryd Sweden mallistosta.
Henna maalasi seinät sävyllä, joka on sekoitus ylijääneistä maalieristä. Vuodekatos on tilattu Jotexilta. Puuhevosen ikää ei tiedetä, mutta sillä on leikkinyt jo Waldemarin isä lapsuudessaan. Sängytkin ovat talossa palvelleet jo monen sukupolven ajan.

Perheen lapsilla on Klaaran talossa tilaa leikkiä ja elää vapaasti: omenat noukitaan puusta suoraan suuhun ja pihalle pinkaistaan paljain varpain. Hennan mielestä kodin tunnelma syntyykin vanhojen hirsiseinien ja perittyjen esineiden lisäksi tämän päivän riemusta.

Hennasta parasta aikaa on kesä, jolloin voi hiippailla paljailla varpailla aamukahville puutarhaan. Ulos pääsee poikkeamaan talon molemmilta puolilta. Talon valmistumisen jälkeen sitä on laajennettu 1900-luvulla. Laajennus teki talon toisesta päädystä pidemmän. Talon elämää voi seurata Instagramissa tilillä @klaarantalo.
Nuppu-kissa on muuttanut taloon ikäpäivillään 12-vuotiaana.
Ikivanha raparperirypäs on kasvimaan aarre. Heinäkate pitää rikkaruohot poissa. Katteen alla on myös kerros pahvia.

”Se on yhdistelmä rakkaita ihmisiä ja sukupolvien takaa perittyjä esineitä. Mitä tarinoita seinät ovatkaan kuulleet – ja tulevat vielä kuulemaan!”

Puutarhassa on hurmaava syreenimaja, joka on Waldemarin isoäidin istuttama. Henna on hoitoleikannut pensaat. Salaisen puutarhamajan mehukesteillä juodaan mehua, joka on tehty omien omenapuiden sadosta.
Puutarhan vanhassa syreenimajassa riittää kukkivia oksia kerättäväksi myös maljakoihin.
Wilhelm ja Frida saavat pinkoa omalla pihalla mielin määrin. Kasvimaa on rakennettu korkeisiin laatikoihin.
3 kommenttia