Huokaus sentään, mikä ikikesä! Lapsiperheen puutalokodissa ei ole paljon tavaraa mutta värikkäitä unelmatapetteja senkin edestä
Sisustus
Huokaus sentään, mikä ikikesä! Lapsiperheen puutalokodissa ei ole paljon tavaraa mutta värikkäitä unelmatapetteja senkin edestä
Turun Portsassa asuvat Kirsi ja Matti Hernesaho luottavat värikkäisiin tapetteihin ja omintakeisiin ideoihin. Pariskunta ei halunnut täyttää kolmilapsisen perheen kotia huonekaluilla, vaan he kelpuuttivat mukaan vain mieluisimmat.
15.4.2020
 |
Unelmien Talo&Koti
Kirsi on ollut kotiäitinä poikien ollessa pieniä. Hänen haaveenaan oli löytää keittiöön tapetti, jossa olisi hiukan vaaleanpunaista. Boråstepeterin Rabarber täytti toiveen. Nyt pöydän ympärillä on aina kesäinen tunnelma. "Näin iso perhe tarvitsisi oikeastaan isomman keittiön, mutta pärjäämme näinkin. Pyöreä pöytä on käytännöllinen valinta pieneen tilaan. Siinä ei myöskään ole päätyä, johon kerääntyy rojua."
Kirsi on opetellut hyödyntämään puuhellaa ja sen uunia ruoanlaitossa. Hän leipoo leipää päivittäin, tosin toistaiseksi vielä sähköuunissa. "Kesäisin keräämme lasten kanssa luonnonkukkakimppuja kaupungin joutomailta. Kauniin ei tarvitse olla kallista."
Lasten pieneksi jääneitä vaatteita voi kierrättää uusiin tehtäviin. Jesperin vanhat villaiset vaippahousut saivat uuden elämän pannunalusena.
Keittiön ja olohuoneen välinen aukko oli aikaisemmin täytetty lasitiilillä. Pariskunta purki ne pois. Ystävä dyykkasi Kirsin pyynnöstä Sibelius-Akatemian roskiksesta vanhoja nuotteja, jotka Kirsi liisteröi aukon seinämille. "Aukosta on kiva seurata lasten leikkejä olohuoneessa, ja aukko tuo myös valoa ja ilmavuutta pieneen ruokailutilaan."
Perhe on viihtynyt Turun Portsassa todella hyvin. "Lapsiperheen on rauhallista asua täällä. Sekin on ihanaa, että kaupunki palveluineen on kivenheiton päässä ja työmatkat taittuvat jalkaisin tai pyörällä.”
Kun Matti sai papin viran Mikaelin kirkosta, perhe alkoi etsiä kotia Turusta. Kirsi ei ensin lämmennyt yli satavuotiaalle puutalolle, mutta Matti näki huoneiston mahdollisuudet.
Mahdollisuus puulämmitykseen kuului asunnon ehdottomiin plussapuoliin. Kakluunissa palaa tuli lähes päivittäin. Tiikkisenkki on Kirsin isomummulta. Se säilöö kätevästi lasten tavarat ja käsityötarvikkeet. "Emme halunneet täyttää asuntoa huonekaluilla piripintaan vaan kelpuutimme mukaan vain kaikkein mieluisimmat."
Hakolan sohva ja nojatuoli on ostettu tähän kotiin. Viherkasvit korvaavat ikkunaverhot. Tapetti on Sandbergin Hassel.
Upean ryijyn teki Kirsin serkkujen mummu parille häälahjaksi. Siihen on kudottu nimikirjaimet ja päivämäärä. Käsityöt ja etenkin neulominen ovat Kirsin sydäntä lähellä. "Koska tämä on lähes ainoa harrastukseni, panostan ihaniin, käsinvärjättyihin lankoihin. Esteetikon sielu nauttii, kun puikoilta putoaa jotain kaunista."
Kirsistä tapetit ovat ihania. Viime vuonna hän tuhlasi kaikki lomarahansa kodin tapetteihin. "Meillä ei ole paljon tavaraa, mutta haluan, että seinät ovat mielenkiintoiset. Matti ei jaa intohimoani mutta onneksi ymmärtää olla ylpeä aikaansaannoksistani." Makuuhuoneen elävä tapettiseinä syntyi Pihlgren ja Ritolan mallikirjan sivuista. Korkea vihreä maljakko on isomummun perintöä. Vernerillä on meneillään peuhuhetki.
Kirsi rakastaa näyttäviä, erikoisia korviksia. Arkipäiväinen pesulahengari on niille hyvä säilytyspaikka. Siitä on helppo napata päivän fiilikseen sopiva pari. Retrovuosien peilipöytä oli aikoinaan Kirsin mummun makuuhuoneessa.
Kirsillä on toimivaksi osoittautunut ulkovaatefilosofia: kun koko perhe on ulkona, eteisen naulakon pitäisi olla tyhjä.
Vinkkelikatto teki lastenhuoneen tapetoinnista haastavaa. Kirsi ja Jesper valitsivat yhdessä tapetin, joka ei olisi liian lälly mutta miellyttäisi myös äidin silmää. Vaatimukset täytti Boråstapeterin Strawberry Field. Isoveljet Jesper, 7, ja Petter, 3, nukkuvat kerrossängyssä, yksivuotiaalla Vernerillä on vielä pinnasänky.

Pinkki rokokoosohva on paitsi ihana myös kannanotto: jokainen saa sisustaa oman makunsa mukaan, ja kyllä pojillakin voi olla vaaleanpunaista. Kirsi nappasi kirjastosta idean puulaatikosta kirjasäilönä. Siinä kirjat ovat helposti lasten saatavilla. Piironki on mummun vanha koulupöytä.
Lapsiperheessä tavaroita alkaa helposti kertyä yli tarpeen. Kirsillä on toimivaksi osoittautunut ulkovaatefilosofia: kun koko perhe on ulkona, eteisen naulakon pitäisi olla tyhjä. Kirsi teki riippunaulakon edullisesti puisesta haravanvarresta ja kahtia leikatusta vyöstä. Tapetti on Cole & Sonin Lily of the Valley.
Suljetulla pihalla lasten on turvallista leikkiä, ja oma terassi on kesäisin ahkerassa käytössä.
Kirsin ja Matin perheen koti sijaitsee vuonna 1907 rakennetussa puutalossa Turun Portsassa. Neljän huoneen ja keittiön asunnossa on 100 neliötä.
1 kommentti