Kirsin kotona tavarat vaihtavat paikkaa tiuhaan tahtiin – ”Mööpelivalssi käynnistyy kirppislöydön laukaisemana”
Sisustus
Kirsin kotona tavarat vaihtavat paikkaa tiuhaan tahtiin – ”Mööpelivalssi käynnistyy kirppislöydön laukaisemana”
Jyväskyläläinen Kirsi Tuomela on harvinaisilla löytämisen lahjoilla varustettu nainen, jonka kodissa esineet siirtyilevät uusiin paikkoihin tiuhaan. Yksikään tavaroista ei ole uutena ostettu. Tavoitteena on hyväntuulisen harmoninen koti, jossa ei tarvitse pönöttää.
30.10.2020
 |
Unelmien Talo&Koti

Huonekalut ja koriste-esineet saavat kuherrella hetken keskenään, mutta ikuisia rakkauskertomuksia täällä ei tulla näkemään. Lausahdus Kirsi Tuomelan Instagram-tilillä kuvastaa hyvin hänen tapaansa sisustaa. Vaihtelunhalu ja tarve kaunistaa ympäristöään ovat Kirsille ykkösjuttuja.

Kirsi nimeää sisustusliikunnan lempiharrastuksekseen. Joskus hän saa ”nyt lähtee” -puuskan, jolloin kodin läpi puhaltaa karsimismyrsky ja kirppispöytä notkuu taas myytävää. Sitten voikin jo alkaa tähyillä uusia löytöjä. Kukka-kissan nimen keksi aikoinaan Sonja-tytär. Kun hartaasti odotettu lemmikki saapui, tyttö halusi antaa sille nimeksi kauneimman tietämänsä asian.
Perhoset ovat niitä harvoja sisustuselementtejä, jotka ovat olleet Kirsille mieluisia jo kauan. Perhostaulut löytyivät kirppareilta vuosia sitten. Peilipöytä on kahdenkymmenen euron kierrätyskeskuslöytö.
Kirsistä on kiva siirrellä kirjahyllyn esineitä paikasta toiseen. Mustavalkoinen ristipistotaulu oli euron kirppislöytö. Nahkanojatuolin myi ystävä kympillä, rahi on kierrätyskeskuksesta ja kartta kahdeksan euron aarre SPR:n kirppikseltä.

”Jo pikkutyttönä vaihtelin kodin kirjahyllyssä tavaroiden paikkaa, kun äitiä ei sisustaminen niin kiinnostanut. Teini-ikäisenä uudistaminen oli jo melkein elämäntapa, ja jatkuu yhä.

Kun muutimme nykyiseen kerrostalokotiimme, huoneisto oli alkuperäisessä kunnossa. Sukulaisten avulla tehtiin täysremontti: pinnat uusittiin ja keittiötä avarrettiin. Sittemmin olen itse maalannut ja tapetoinut huoneisiin uutta ilmettä. Muutokset teen pienellä budjetilla ja aina kierrätyshankinnoilla. Tähän on monta syytä.

Ystävältä saatu keltainen retrotapetti toi värin ensin eteiseen, josta se levisi vähitellen olohuoneen mattoon, sohvaan ja verhoihin. 1960-luvun sohva löytyi Facebookin kirppikseltä. Ilmoituksessa luvattiin se ilmaiseksi ensimmäiselle soittajalle.
Kirsi antaa mahdollisuuden myös mummotavaroille, jotka eivät kelpaa muille.
T-paidasta tehty tyyny on ollut yhtämittaisesti esillä jo kolmisen vuotta, mikä on tässä kodissa ennätysmäistä. Tyyny on yksi Kirsin lempitavaroista, koska kuvan tyttö muistuttaa Sonjaa pienenä.
Seinälle oli tarkoitus tulla eri aforismi, mutta kirjaimet loppuivat kesken. Teksti tuntui lopulta niin omalta, että sai jäädä. BB-taulu löytyi lähikirppikseltä. Balettitanssija-taulussa viehättivät oudot mittasuhteet ja mielenkiintoinen epätäydellisyys. Keltainen lattiamaljakko huuteli pitkään Kirsin perään kirppiksellä, ennen kuin hän antoi periksi.

Tärkein motiivi on ympäristöystävällisyys. En halua kuluttaa luonnonvaroja siihen, että juuri minua varten tehtäisiin uutta tavaraa, kun sitä on jo olemassa pilvin pimein.

Toiseksi vanhat huonekalut ovat usein uusia laadukkaampia, tehty kestämään vuosikymmeniä.

Kolmanneksi rakastan yksilöllisyyttä. Jos samaa esinettä on rivissä kaksikymmentä tai sata, näkymä ei herätä minussa ostohalua. Sisäinen moottorini käynnistyy, kun näen jotain persoonallista, jonka hinta on kohdallaan. Olen tarkan markan asiakas – kirppislöydön on todellakin oltava edullinen, jotta se pääsee mukaan kotiin. Parhaat löydöt vaativat vaivannäköä. Kirppiksiä on kierrettävä monta kertaa viikossa, jos mielii osua kohdalle juuri oikeaan aikaan.

1960-luvun designtarjoiluvaunusta tuli maljakkokärry, kun itäsaksalaiset möhkömaljakot pääsivät kyytiin. Kirsiä viehättää maljakoissa niiden hellyttävä kömpelyys, josta on sievistely kaukana.
Kirsi toteutti keittiön ”String”-hyllyn oman suunnitelman mukaan. Materiaaleina ovat dyykatut kenkätelineen sivuraudat ja siskon miehen kotitalon seitsemänkymmentä vuotta vanhat lattialankun kappaleet.
Kirsi lähti hakemaan vaneria raksakirppikseltä mutta kotiutuikin Yki Nummen suunnitteleman valaisimen kanssa.

Sisustaminen on minulle paitsi esteettisen silmän tyydyttämistä myös tapa käsitellä rankkojakin asioita. Elämään on viime vuosina mahtunut suurta surua ja vaikeasta sairaudesta selviytyminen, eikä eteenpäin ole aina ollut helppo jatkaa.

Kun minulla on päätöksiä pohdittavana, työstän niitä parhaiten, kun samalla siirtelen ja sisustan.

Laitan kotia vain omalle perheelle, en miellyttääkseni muita. Suosikkejani ovat 1960–70-lukujen kalusteet. Sisustaminen on hauskaa, vähän naiiviakin. Se on tärkeää mutta ei vakavaa. Haluan, että koti huokuu hyväntuulista harmoniaa. Meillä ei pönötetä.

Olen tarkan markan asiakas – kirppislöydön on oltava edullinen, jotta se pääsee mukaan kotiin.
Kirsi tuunasi sängynpäädyn vanhasta matkasängystä ja bambuverhosta. Kaktustapetin ostopäätös syntyi noin kymmenessä sekunnissa, kun Kirsi törmäsi siihen raksakirppiksellä. Yöpöytä on Merivaaran vanha potilaspöytä, joka löytyi Tori.fistä.
Kangasmandalaan Kirsi ihastui, kun Sonja halusi tilata sellaisen itselleen. Tilattiin sitten kaksi.
Ystävä bongasi kullanvärisen Dior-telineen silmälasiliikkeen lopettajaisista ja toi sen tietenkin Kirsille.

Meillä myös mummotavarat saavat mahdollisuuden, on vain osattava katsoa laatikon ulkopuolelle. On hämmästyttävää, miten hyvältä vaikka 1970-luvun lankataulut näyttävät, kun niitä on ryhmässä useampia ja värit ovat mieleiset.

Mööpelivalssi käynnistyy yleensä kirppislöydön laukaisemana tai kun jokin idea iskee mieleen yllättäen, pöks. Tavaramäärä pysyy aina vakiona. Haluan pitää kodin sopivan ilmavana, jotta kauniit esineet pääsevät esille.”

Kirsi ihastui sievään laukkuun kirpparilla. Hän potkaisi sitä vahingossa ja huomasi riemukseen, että laukun sisällä oli ompelukone. Söpö Singer auttaa nyt häntä pääsemään eroon ompeluinhosta.
Lasitettu parveke on kesäisin ahkerassa käytössä. Kirsi ottaa vanhassa hetekassa päivätorkkuja, ja Sonja nukkuu siinä yöt. Kukka-kissa vallan asuu lasisessa huoneessa. Tyynyt on ommeltu vintagekankaasta, ja urheilukentän vanha lampunkuuppa on tuunattu kalkkimaalilla.

Ota käyttöön Kirsin ideat!

  • Kuupan uusi elämä. Parvekkeellani roikkuu urheilukentän vanhan valaisimen kuuppa. Sudin sen siniseksi kalkkimaalilla. Siihen ei tule sähköä, mutta talveksi laitan kuupan sisälle led-valot.
  • Pilkettä silmäkulmassa. Hanki kotiin jotain eriskummallista tai yllättävää. Minun nukkumaanmenoajoistani alkoi pitää jöötä presidentti Kekkonen, kun ripustin hänen kehystetyn valokuvansa makuuhuoneen seinälle. Löysin sen tietysti kirpparilta.
  • Metreittäin vintagea. Ostin myymättä jääneen pakanjämän ihanaa, tukevaa kukkakangasta edullisesti ja ompelin siitä paahteen kestäviä tyynyjä parvekkeelle.
  • Maailman ääriin. Tykkään pitää isoa maailmankarttaa kotini seinällä. Näin pääsen mielikuvitusmatkalle milloin vain. Nykyinen kartta on ihan loistoyksilö.

Katso lisää kuvia Kirsin Instagram-tililtä: @taaoistankoti

7 kommenttia