Omenasavotta helpommaksi! Tarja kehitti kirppisverhosta laiskan emännän omenankerääjän – "Säästää aikaa ja selkää"

Omenasavotta helpommaksi! Tarja kehitti kirppisverhosta laiskan emännän omenankerääjän – "Säästää aikaa ja selkää"
Nurmijärveläinen Tarja Ryynänen kyllästyi noukkimaan omenanraakileita maasta yksitellen. Onneksi mieleen tuli kirpparilta ostettu ohut verho. Ja kas, syntyi edullinen omenankerääjä.
Julkaistu: 13.8.2020

Mistä sait idean verhon käyttämiseen puutarhassa, Tarja?

Olen kirppishullu, ja kesällä tuli kierrettyä paljon kirppiksiä. Ostin ohutta, harsomaista valoverhoa suurin piirtein eurolla kappale. Nyt loppukesästä pohdin, miten saisin saskatoonin (marjatuomipihlajan) suojattua räkättirastailta ja muistin tämän verhon. Se toimi hyvin! Siispä keksin kokeilla kirppisverhoa myös toiseen puutarhahommaan. En ole puutarha-asioissa välttämättä penaalin terävin kynä, mutta tarpeeksi laiska kehittämään tällaisia puutarhainnovaatioita!

Onko teillä suurempikin omenasavotta käynnissä?

Meillä on pihassa kaksi vanhaa omenapuuta, ja tänä vuonna on tulossa aivan järjettömän paljon omenoita. Olisin varmaankin tullut hulluksi, jos kaikki raakileet olisi pitänyt noukkia yksitellen maasta. Osassa on lisäksi muumiotautia, joten on tärkeää saada sairastuneet omenat nopeasti maasta pois.
Kas näin ne omenat putoilevat näppärästi verhon päälle. Kaikki jutun kuvat: Tarja Ryynänen

Miten kirppisverho toimi?

Hyvin! On kätevä ottaa kiinni verhon nurkista ja kipata omenat kottikärryyn. Omenat myös näkyvät paremmin verhon päältä kuin maasta. Nyt muumiotautiset omenatkaan eivät jää pitkäksi aikaa maahan lojumaan. Mieheni leikkaa meillä nurmikon, ja häntäkin on helpottanut, kun voi kipata omenat helposti kottikärryyn eikä tarvitse noukkia jokaista omenaa maasta yksitellen. Tämä säästää aikaa ja selkää. Kokeilin ensin pressuakin, mutta ohuesta verhosta vesi pääsee paremmin kulkemaan läpi.
Kirppisverho on materiaaliltaan harsomaista ja pienisilmäistä.

Entä sitten, kun omenat on kerätty?

Harsoverho kesti 95-asteen konepesun, joten kankaan saa pestyä käytön jälkeen. Sitten verho on helppo viikata kaappiin eikä sen säilyttäminen vie paljoa tilaa.
"Ehkä ideaa voisi vielä jatkojalostaa. Jos verhon kiinnittäisi alaoksiin, kypsät omenat eivät vahingoittuisi maahan pudotessaan", Tarja Ryynänen pohtii.

Jaoit kuvan sosiaalisen median kierrätysryhmään (Kierrätysideoita- ja ohjeita). Miten se otettiin siellä vastaan?

Idea otettiin hyvin vastaan. Joku huolehti, että eihän siili jää verhoon kiinni, mutta meidän pihassamme ei ole siilejä näkynyt. Enkä usko, että siili jäisi verhoon kiinni muutenkaan, sillä tämä on hyvin pienisilmäistä kangasta.
Tarja Ryynänen testasi verhoa myös marja-aronian räkättirastassuojaksi. Hän kiinnitti sen pyykkipojilla. Hyvin toimi! "Mutta mansikkamaalla verhosta ei ollut apua. Räkätit osasivat mennä verhon alta syömään mansikat."
1 kommentti