Kirjottu pipo skandikuvioilla
Tee itse
Kirjottu pipo skandikuvioilla
Talven kaunein pipo koristellaan tupsuilla, palmikoilla ja skandityylisellä kirjonnalla. Korvaläppien ansiosta pää pysyy taatusti lämpimänä.
Julkaistu 22.12.2016
Kotivinkki

Koko: Neulottu pipo on ympärysmitaltaan 56 cm.

Kirjottu pipo – tarvikkeet:

  • Taito Pirkanmaan paksumpaa Pirkka-lankaa: pipon neulomista varten yksi 100 g:n vyyhti tai kaksi 50 g:n kerää (sävy 322 graniitti) ja kirjontaa varten yksi 50 g:n kerä (sävy 544 punajuuri)
  • sukkapuikot ja 40 cm:n pyöröpuikot nro 4 tai käsialan mukaan
  • virkkuukoukku nro 4
  • suuri silmäneula
  • tupsukehikko, koko 5,5 cm.

Mallineuleet:

  • Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki s:t jokaisella krs:lla oikein.
  • Sileä neule tasoneuleena: neulo s:t oikealla oikein ja nurjalla nurin.
  • Tiheys: 20 s ja 27 krs puikoilla nro 4 neulottuna = 10 cm.

Silmukoita jäljittelevä kirjonta

1. Tuo neula ja kirjontalanka työn oikealle puolelle kirjonnalla peitettävän silmukan alakärjestä.

2. Vie neula vaakasuunnassa saman s:n yläreunassa ensin oikealta työn nurjalle puolelle ja tuo sitten vasemmalta takaisin oikealle puolelle.

3. Vie neula ja lanka takaisin työn nurjalle puolelle samasta kohtaa silmukan alakärjestä, mistä aloitit.

Kirjo ohjeen ja ruutupiirroksen mukaan.

Neulo pipo näin

Neulo ensin korvaläpät. Luo 7 s sukkapuikoille.

1. krs (=op): neulo 7 o, käänny.

2. krs: neulo 1 o, tee langankierto (= lk), neulo 5 n, tee lk, 1 o, käänny.

3. krs: neulo 9 o, käänny.

4. krs: neulo 1 o, tee lk, 7 n, tee lk, 1 o, käänny.

5. krs: neulo 11 o, käänny.

Jatka silmukoiden lisäyksiä kuten edellä kunnes työssä on 19 s ja olet neulonut oikean puolen krs:lla 19 o. Huom! Korvaläppien langankierrot voi tehdä niin, että niiden kohdalle jää reiät: reikiä voi hyödyntää, kun läppien reuna viimeistellään virkkaamalla. Käänny ja neulo vielä nurjalla 1 o, 17 n, 1 o, käänny ja luo työhön 23 uutta silmukkaa (pipon takaosa). Katkaise lanka ja jätä työ sukkapuikolle odottamaan.

Neulo toinen korvaläppä muuten samoin, mutta neulo se pyöröpuikolla ja luo korvaläpän jatkoksi 41 uutta silmukkaa (myssyn etuosa).

Neulo etuosan 41 s ja korvaläpän 19 s oikein ja neulo pyöröpuikolle myös takaosan 23 s ja toisen korvaläpän 19 s oikein = työssä on 102 s. Jatka neulomista suljettuna neuleena sileää neuloen, kunnes työn korkeus on 16 cm.

Tee päälaen kavennukset:

1. krs: *neulo 15 o ja neulo 2 s oikein yhteen*, toista *–* yhteensä 6 krt.

2. krs: neulo 96 o.

3. krs: *neulo 14 o ja neulo 2 s oikein yhteen*, toista *–* yhteensä 6 krt.

4. krs: neulo 90 o.

5. krs: *neulo 13 o ja neulo 2 s oikein yhteen*, toista *–* yhteensä 6 krt.

6. krs: neulo 84 o.

Jatka kavennuksia joka toisella krs:lla kuten edellä kunnes työssä on 12 s.

Katkaise lanka ja pujota se silmäneulan avulla s:iden läpi. Kiristä aukko kevyesti umpeen. Päättele langanpää pipon nurjalle puolelle.

Viimeistely

Virkkaa korvaläppien reunaan 1 krs kiinteitä silmukoita. Läpän reunoissa silmukat on kätevä virkata langankierroista muodostuneisiin reikiin.

Päättele kaikki langanpäät ja höyrytä pipo kevyesti. Anna pipon etu- ja takareunan käp­ristyä sileälle neuleelle ominaiseen tyyliin.

Mittaa palmikkonauhaa varten 15 kpl 60 cm:n mittaista langanpätkää. Pujota korvaläpän alareunan kolmeen keskimmäiseen kiinteään silmukkaan kuhunkin 5 lankaa. Tasaa langat yhtä pitkiksi, eli käytössäsi on kolme 10 langan nippua. Palmikoi sopivan löyhästi 15 cm pitkä palmikko. Ota kerältä lankaa ja kieputa sitä palmikon pään ympäri niin, ettei se purkaannu. Solmi sidontalanka tiukasti ja pujota kieputuksen sisään. Tasaa palmikon tupsun langanpäät yhtä pitkiksi. Tee toinen palmikko samoin.

Tee loppukerästä tupsukehikolla tai itse tehdyllä pahvimuotilla 5,5 cm:n kokoinen tupsu ja kiinnitä se pipoon.

Kirjo kuviot

Merkitse ruutupiirroksen kuvion keskikohta haluamaasi kohtaan esim. pipon korva­läpän keskikohdalle, 33 krs läpän alareunasta laskettuna. Tämän merkityn keskimmäisen silmukan mukaan on helppo laskea kuvion reunasilmukat: voit merkitä pipoon halutessasi nekin.

Kuvio jakautuu viistoihin osiin, ja voit kirjoa osion kerrallaan oikealta vasemmalle ja palata vasemmalta oikealle kuitenkin niin, että langanjuoksut on hyvä pitää mahdollisimman lyhyinä. Huomioi, ettet kiristä neulosta kirjontalangalla.

Kirjo kuvio kokonaisena ja kirjo lisäksi halutessasi pienempiä osia eri kohtiin pipoa ruutupiirrosta hyödyntäen. Päättele lopuksi langanpäät.

2 kommenttia