Kirjatoukan sukat kertovat kaunista tarinaa – lukumaakarin pitkissä toivesukissa on koristeellinen kirjoneulevarsi
Sukkaohje
Kirjatoukan sukat kertovat kaunista tarinaa – lukumaakarin pitkissä toivesukissa on koristeellinen kirjoneulevarsi
Kirjatoukan lempisukissa on enimmäkseen lyhyitä langanjuoksuja, joten ne ovat miellyttävät neulottavat. Pitkien varsien kirjoneule lämmittää ihanasti sääriä.
14.11.2023
 |
Kotivinkki

Koko: noin 38–39. Varren pituus noin 32 cm, jalkaterän ympärysmitta 21,5 cm.

Kirjatoukan sukat – tarvikkeet:

 • Lanka: Novita Nalle (75 % villa / 25 % polyamidi, 100 g = 260 m), PV: (183) pisara 110 g, KV1: (099) noki 10 g, KV2: (011) valkoinen 30 g.

 • sukkapuikot 3 mm (valitse puikkokoko siten, että saat neuletiheyden täsmäämään)

 • päättelyneula.

Tiheys: 26 s = 10 cm kirjoneuletta (kastelun jälkeen).

Lyhenteet:

 • n: neulo nurin, nurja silmukka
 • NP: työn nurja puoli
 • o: neulo oikein, oikea silmukka
 • OP: työn oikea puoli
 • s: silmukka, silmukat
 • 2 o yht: kavenna neulomalla 2 s oikein yhteen
 • 2 o yht tr: kavenna neulomalla 2 s oikein yhteen silmukan takareunoista.

Huomioitavaa!

Sukat neulotaan varresta alaspäin. Kavennukset ovat pohkeessa eri kerroksilla, jotta ne asettuvat vierekkäin neuleessa. Kavenna ensin kerroksen viimeiset silmukat takareunasta 2 oikein yhteen ja sen jälkeen seuraavan kerroksen ensimmäiset 2 oikein yhteen.

Kaavio alkaa 1. kerrokselta. Voit ladata kaaviot myös tulostettavana pdf-tiedostona ohjeen lopusta.
Kaavio, osa 2.

Kirjatoukan sukat – ohje:

Varsi

 1. Luo sukkapuikoille PV:llä 76 s ja jaa s:t tasaisesti neljälle puikolle. Kerroksen vaihtumiskohta on IV ja I puikon välissä.
 2. Neulo 1 o 1 n -joustinneuletta suljettuna neuleena, kunnes työn korkeus on 3 cm. Neulo vielä 1 krs o PV:llä.
 3. Aloita kirjoneule suljettuna neuleena kaavion 1. krs:lta. Mustat silmät ja kirsu kirjotaan valmiiseen työhön silmukoita jäljitellen. Huomaa, että kaaviossa on myös kerroksia, jotka neulotaan yksivärisinä.
 4. Neulo kaavion kaikki krs:t. Kaavion lopussa työssä on 56 s. Tarkista, että silmukat jakautuvat puikoille tasaisesti ja kerroksen vaihtumiskohta on takana pohkeen keskellä.

Kantapää

Jatka sukka loppuun PV:llä. Aloita kantalappu neulomalla I puikon s:t oikein IV puikolle = 28 s. Jätä muut s:t odottamaan. Käännä työ ja neulo vahvennettua neuletta:

 • 1. krs: (työn nurja puoli): nosta 1. s neulomatta (lanka työn nurjalla puolella) ja neulo muut s:t nurin. Käännä työ.
 • 2. krs: (työn oikea puoli): *nosta 1 s neulomatta, (lanka työn nurjalla puolella), neulo 1 s oikein*, toista *–* krs loppuun. Käännä työ. Toista krs:t 1–2 yhteensä 14 kertaa (= 28 krs).

Kantapohjan kavennukset

 1. Neulo vielä nurjan puolen krs ja aloita kantapohjan kavennukset: jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo kantalapun oikean puolen kerrosta, kunnes jäljellä on 10 s. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo 8 s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo, kunnes jäljellä on 9 s, tee ylivetokavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät joka krs yhdellä ja keskiryhmän s:t pysyvät samana eli 10:nä. Jaa keskiryhmän silmukat kahdelle puikolle, 5 + 5 s, ja neulo ensimmäiset 5 s. Kerroksen vaihtumiskohta on nyt tässä.
 2. Poimi vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 14 s + 1 s kantalapun ja II puikon välistä. Neulo kantalapun 5 s oikein ja poimitut s:t kiertäen eli takareunasta oikein. Neulo II ja III puikon s:t oikein. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 14 s + 1 s III puikon ja kantalapun välistä sillä puikolla, jolla on 5 s. Neulo poimitut s:t kiertäen oikein ja kantalapun 5 s oikein.

Kiilakavennukset

Jatka näillä 68 s:lla sileää neuletta ja aloita kiilakavennukset: neulo I puikon lopussa 2 viimeistä s:aa oikein yhteen ja tee IV puikon alussa ylivetokavennus. Tee kavennukset joka 2. krs, kunnes työssä on 56 s eli joka puikolla 14 s.

Neulo sileää suljettua neuletta kunnes pohjan pituus on 20 cm tai pikkuvarvas peittyy.

Kärkikavennukset

Tee nauhakavennukset: Neulo I ja III puikon lopussa 2 o yhteen + 1 o sekä neulo II ja IV puikon alussa 1 o + tee ylivetokavennus. Tee kavennukset kuten edellä joka 2. krs, kunnes joka puikolla on jäljellä 7 s. Tee sen jälkeen kavennukset joka kerroksella. Kun työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin.

Viimeistely

Päättele langanpäät. Kirjo kissan silmät ja kirsu silmukoita jäljitellen. Kastele sukat varovasti ja kuivata tasolla.

Ladattavat tiedostot:

Kirjatoukan sukat, kaaviot(pdf)

Kommentoi »