Meidän Mökki

Kimin koko suku on lomaillut samalla saarella 1920-luvulta lähtien – ”Olen valtavan etuoikeutettu, että vanhempani ovat vaalineet näitä maita”

Kimin koko suku on lomaillut samalla saarella 1920-luvulta lähtien – ”Olen valtavan etuoikeutettu, että vanhempani ovat vaalineet näitä maita”
Kimin perheen juuret ulottuvat sukusaareen, jonka pimeästä hirsimökistä kuoriutui remontin jälkeen valoisa kesäkoti. Myös Kimin sisaruksilla on omat mökkinsä samassa saaressa. Sisustamiseen hän on saanut vapaat kädet.
Julkaistu: 25.7.2019

Porvoolaismökin olohuoneesta avautuva maisema on kuin lumoava taulu, joka muuttuu sään ja vuorokaudenaikojen mukaan. Kim istuu lempipaikassaan sohvalla ja antaa katseen vaeltaa avonaisista pariovista ulos merelle ja sieltä vastarannalla olevaan saareen saakka.

Kun vanhemmat rakennuttivat hänelle mökin suvun saareen vuonna 1992, teinipoika ei vielä osannut aavistaa, kuinka rakas paikasta hänelle tulisi.

– Nyt nelikymppisenä pidän itseäni valtavan etuoikeutettuna, että vanhempani ovat vaalineet suvun maita ja ajatelleet meitä lapsia lohkomalla jokaiselle omat tontit. Myös sisaruksillani on täällä mökit, Kim kertoo.

Seinien, lattian ja katon maalaamisessa oli kova urakka, mutta lopputulos palkitsee. Olohuone on nyt todella valoisa. Parvella on yöpymispaikka vieraalle.
Suvun mailta löytyneen kärrynpyörän Kim nikkaroi sohvapöydäksi.
Mökki oli alun perin esittelymökkinä toiminut hirsitalo, joka purettiin ja siirrettiin saareen vuonna 1992. Siellä se koottiin uudelleen kahden hehtaarin tontille.

Oikeastaan Porvoon saariston ansiota on, että Kim ylipäätään on olemassa. Kimin isovanhemmat tapasivat 1920-luvulla samoissa maisemissa ja ostivat nykyisen suvulle jääneen saaren. Aikanaan myös Kimin vanhemmat alkoivat viettää saaressa kesiään.

– Vuonna 1977 äiti oli viimeisillään raskaana, kun he olivat täällä juhannusta viettämässä. Lopulta hän lähti minua synnyttämään täältä saarelta venekyydillä.

Lapsuudenkesänsä Kim vietti usein saaressa, mutta omasta mökistä hän innostui vasta aikuisiällä. 2000-luvun alussa mökki saikin täydellisen muodonmuutoksen, kun Kim maalasi talkoovoimin puunväriset hirret ja lautalattian sisäpuolelta valkoiseksi. Lisää avaruuden tuntua mökkiin saatiin uusimalla osa ikkunoista suuremmiksi lasipinnoiksi.

– Ero remontin jälkeen oli valtava, sillä ennen täällä sisällä oli pimeää ja ahtaan tuntuista. Nyt valkoiset seinät ja lattia heijastavat tehokkaasti valoa, jota tulvii sisään suurista ikkunoista. Keinovaloa ei kesäaikaan juuri edes tarvita, Kim on huomannut.

Remontissa keittiöön vaihdettiin Ikean kaapistot ja ruokailutilan jakajaksi rakennettiin saareke. Mäntyiset ikkunanpokat jätettiin tarkoituksella maalaamatta. Ruoka valmistuu kaasuhellalla tai pihan grillissä. Astiat pestään käsin.
Isoisän tekemä metallinen tuuliviiri somistaa nyt olohuonetta.
Kodin ylijäämäastiat päätyvät usein kesämökille.

Pohjaratkaisun ansiota on, että mökki tuntuu 57 neliötään huomattavasti tilavammalta. Keittiö ja olohuone ovat yhtä tilaa, ja olohuoneen katto kohoaa harjakorkeuteen saakka. Vanhemmilla ja lapsilla on omat makuuhuoneensa, ja parvella on tarvittaessa vieraalle yksi nukkumapaikka.

Huonekaluista on säilytetty rakkaimmat aarteet, kuten suvun mailta löytyneestä kärrynpyörästä tehty sohvapöytä.

Isän ja kouluikäisten poikien lempiharrastukset, veneily ja kalastus, näkyvät myös merihenkisessä sisustuksessa. Tekstiilit ovat sinivalkoisia, valokuvatauluissa seikkailevat perheen purjehtijat, ja olohuoneen pöydällä vartioi majakka.

– Saan niin paljon nautintoa sisustamisesta, että vaimo on antanut minulle mökin laittamisessa vapaat kädet. Uusia ideoita tulee koko ajan, mutta yritän hillitä mieleni, Kim tunnustaa nauraen.

Artekin tuolit ovat kulkeneet mukana isältä pojalle ja saaneet seurakseen vanhojen tavaroiden kaupasta löytyneen pöydän.
Osa tauluista ja koristekylteistä etsii vielä paikkaansa.
Kattoikkuna tuo valoa parven vierassoppeen.

Mukavuuksia perhe ei saaressa kaipaa. Mökillä on sähkö, juokseva vesi ja lämminvesivaraaja muttei sisävessaa eikä astianpesukonetta. Vaikka graafisena suunnittelijana työskentelevällä Kimillä on nettiyhteyksien ansiosta mahdollisuus työskennellä myös mökillä, hän nauttii saaressa mieluummin ruumiillisesta työstä.

Viime vuosina nikkarointia on riittänyt muun muassa mökkiä kiertävässä terassissa, jota laajennettiin jatkuvaksi melkein rantaan saakka. Mustaksi öljytty terassilaudoitus on patinoitunut jo kauniin harmaaksi, ja sitä kiertävät köysin koristellut kaiteet.

– Nurmikkoa tai vaativia kasveja emme ole halunneet tänne istuttaa, sillä tarkoitus on pitää piha mahdollisimman helppohoitoisena. Suurimmat heinät ja pöpeliköt raivaamme viikatteella.

Kimin ja Minna-vaimon makuuhuoneessa on tilaa vain futonille, vaarin taiteelle ja kesäkirjoille.
Mökillä ei tarvita kännyköitä.
Elliot, 9, ja Morris, 7, nukkuvat Muuramen Jolla-sängyssä yhteisessä huoneessaan.

Sauna lämpenee toistaiseksi päärakennuksessa, mutta isäntä on alkanut jo haaveilla erillisestä saunarakennuksesta. Näin mökin löylytupa vapautuisi asuintiloiksi.

– Joskus ihmiset naljailevat, että olen mökin sisustamisessa mahdoton täydellisyyden tavoittelija, mutta kyllä minä nautin kaikesta jo tällaisenaan.

Niin rakas tukikohta omasta mökistä on vuosien saatossa tullut, että Tampereella asustava perhe hyppää autoon yhä useammin viikonloppuisinkin ja ajaa parin tunnin matkan saaristoon. Perillä odottaa vielä paras osuus, lyhyt merimatka.

– Aina kun hyppään veneeseen, tunnen merituulen kasvoillani ja kiidän tuttujen lapsuudenmaisemien halki, olen niin onnellinen, että huomaan hymyileväni koko matkan.

Lämpökäsitelty haapa ja musta tehosteväri antavat uuden ilmeen saunalle.
Terassin laajennus toi reilusti lisää tilaa grillille ja kesäkalusteille. Kim halusi pitää pihan helppohoitoisena.
Mökissä on saunoineen 57 neliötä. Saaren valoisa rinnetontti aukeaa itään. Uimaranta on vain askeleen päässä.
Kommentoi »