Kevään 2016 puutarhakirjat esittelyssä
Piha ja puutarha
Kevään 2016 puutarhakirjat esittelyssä
Kevään 2016 puutarhakirjat kannustavat kasvattamaan aromikkaita yrttejä ja makoisia kasviksia. Vaihda välillä lapio laastikauhaksi ja hara hiomapaperiksi ja innostu uusimaan pihan rakenteita.
1.3.2016
 |
Unelmien Talo&Koti

Mikä maku!

Kierrätyspuutarha- ja Lavatarhuri-kirjoista tuttu kaksikko on tehnyt nyt herkkukirjan hyötytarhurille. Sadon määrä on toki tärkeä, mutta nyt paneudutaankin sen laatuun. Kirja keskittyy vihannesten makuun vaikuttaviin viljelyvinkkeihin ja neuvoo myös jalostamaan satoa esimerkiksi hapattamalla tai hiostamalla. Kiva idea on päättää kasvukausi tastingiin, jossa valitaan esimerkiksi paras pottu.

Teija Tuisku ja Heidi Haapalahti: Makutarhuri. 25,70 €, Tammi.

Keväästä talveen

Jos haluat hyllyysi yhden ainoan puutarhakirjan, se voisi olla tämä. Kotimaisessa perusteoksessa otetaan huomioon pohjoisen ilmaston haasteet. Tavoitteena on monimuotoinen puutarha, joka ilahduttaa ympäri vuoden. Plussaa kasvitaulukoista, joiden avulla on helppo valita vaikka koristepuu pohjoisen pihalle tai maanpeitekasveja varjoiseen tarhaan. Teos on ilmestynyt aiemmin nimellä Puutarhan neljä kaunista vuodenaikaa.

Taina Koivunen: Puutarhurin käsikirja – Puutarhan neljä kaunista vuodenaikaa. 28 €, Gummerus.

Vihreä klassikko

Alun perin 70-luvulla ilmestynyt yrttikirja on yhä ajankohtainen. Se antaa ohjeita yrttien viljelystä ja käytöstä sekä valottaa niiden historiaa. Tekstin lomaan on ripoteltu jänniä reseptejä jopa satojen vuosien takaa. Oslonvuonossa asunut kirjoittaja kehittyi alan tietäjäksi yrityksen ja erehdyksen kautta omaa yrttitarhaa vaaliessaan. Kylläpä voi olla kiehtova puutarhakirja ilman yhtään ainoaa kuvaa!

Annemarta Borgen: Minun yrttini – Historia, viljely, ruokaohjeet. 16 €, Otava.

Pottuja omalta parvekkeelta

Tuhti teos on samalla sekä tietopaketti viljelyn saloista että keittokirja sadon hyödyntämisestä. Ruoan kasvattaminen kotitarpeisiin on nyt arvossaan. Piirakka halutaan leipoa oman puutarhan marjoista ja salaatti sekoittaa oman maan antimista. Pihakaan ei ole välttämätön, sillä keittiöpuutarhan voi perustaa vaikka parvekkeelle tai terassille. Letkeä ja kannustava teksti sekä ihanat kuvat tekevät aloittamisen helpoksi.

Kari Jukarainen, Maria Kesänen ja Hanna Sumari: Keittiöpuutarha – Siemenestä lautaselle. 25 €, Readme.fi.

Tulevaisuus lampurina

Haaveiletko omasta lampolasta?  Lampaiden kasvattamisessa kiehtoo niiden monikäyttöisyys. Lampaista saa lihaa, villaa, taljoja ja maitoa. Ne myös hoitavat maisemaa, ja niiden seurassa viihtyvät sekä lapset että aikuiset. Ihan kylmiltään lampaidenpitoon ei kuitenkaan pidä ryhtyä. Kotimainen tietokirja auttaa alkuun ja innostaa uuteen harrastukseen. Viehkeissä kuvissa poseeraavat suomalaiset maatiaislampaat.

Kirsi Hassinen ja Jukka Tobiasson: Omat lampaat – Pienlampurin käsikirja. 25,90 €, Tammi.

Tiivistä tietoa viljelystä

Käsikirja käy läpi viljeltävät vihannekset, rikkakasvit ja tuholaiset antaumuksella ja perusteellisesti. Se ei tarjoa niinkään elämyksiä vaan tietoa. Pääpaino on ehdottomasti tekstissä eikä kuvissa. Vuosikalenterista on nopsa kurkata, milloin on paras aika aloittaa esikasvatus, istuttaa taimet ulos tai alkaa korjata satoa. Kirja kannustaa aloittamaan pienestä, ettei into lopahda kesken kaiken, ja perustamaan hyötytarhan keittiön läheisyyteen.

Bella Linde ja Lena Granefelt: Omasta maasta – Omavaraisen kotipuutarhurin käsikirja. 31,90 €, Minerva.

Hihat ylös ja hommiin!

Jos olet pystynyt vastustamaan betonitöitä tähän asti, se on menoa nyt! Luovan ruotsalaiskaksikon iloisessa tee itse -kirjassa syntyy tarpeellista tavaraa pihalle ja kotiin melkein liukuhihnalta. Aloita vaikka muovirasiaan valettavasta rappuharjasta tai kasvinlehdellä muotoiltavasta taimitikusta. Pian valatkin jo kukkaruukkuja ja koristelautasia. Opit myös tekemään muotteja ja koristelemaan betonipintoja.

Susanna Zacke ja Sania Hedengren: Betonista kotiin ja puutarhaan. 32 €, Mäkelä.

Luontopähkinöitä

Lähiluonnon ihmeisiin on jännä tutustua vaikka yhdessä lasten kanssa.  Jo kotipiha tarjoaa runsaasti katseltavaa, kuunneltavaa ja ihmeteltävää. Kirja seurailee vuoden kulkua ja pysähtyy tutkimaan kulloinkin ajankohtaisia ilmiöitä. Eri aihealueisiin uppoudutaan kysymysten kautta. Teos onkin aiemmin ilmestynyt nimellä Viikon luontokysymys. Akvarellikuvitus on herkkä ja kaunis.

Helena Rönkä: Lähiluonnon ihmeitä. 34 €, Gummerus.

Inspiraatiota pihanikkarille

Piha ei koostu pelkästään poluista ja perennapenkeistä, vaan sinne tarvitaan myös levähdyspaikkoja, tilanjakajia ja kasvilavoja. Lapsille nikkaroidaan suloinen minikeittiö ja keppihevonen. Uutuuskirjassa on liki 30 kivaa ideaa pihan rakenteisiin. Ohjeet ovat riittävän seikkaperäiset mutta jättävät tilaa myös kotinikkarin omalle luovuudelle. Tekijän tarkoitus onkin tarjota enemmän virikkeitä kuin valmista tavaraa.

Mattias Wenblad: Nikkaroi piha viihtyisäksi – Kaikkea keinusta kasvihuoneeseen. 32 €, Mäkelä.

Kommentoi »