Tervetuloa Ketunpesän tilalle! Muutto maalle mullisti Milan elämäntyylin: ”Elelen täällä omassa kuplassani”
Funkistalo Loviisassa
Tervetuloa Ketunpesän tilalle! Muutto maalle mullisti Milan elämäntyylin: ”Elelen täällä omassa kuplassani”
Muutto maalle merkitsi Milalle muutakin kuin entistä isompaa taloa ja vehmasta pihapiiriä. Sitä seurasi perusteellinen elämänmuutos. Tärkeintä oli, että lopulta ainainen kiire helpotti.
Julkaistu 7.6.2023
Unelmien Talo&Koti

Mila ja Ilkka Valkonen ovat palauttaneet yli 90-vuotiaaseen taloonsa alkuperäisen tunnelman, joka ehti miltei kadota 1950-luvun uudistusvimmassa. Entisellä kettutarhalla on viihdytty kautta aikain, sillä Valkoset ovat luultavasti vasta neljännet asukkaat.

Nyt tilalla asuu perhe, johon kuuluvat Mila ja Ilkan lisäksi tyttäret Lumi, 13, ja Vilja, 10, kissat Elsa ja Putte, Pate-koira, lampaat Hertta ja Lempi sekä kaksi kukkoa ja kymmenisen kanaa. Vuonna 1930 rakennettu funkistyylinen omakotitalo sijaitsee Loviisan Kuninkaankylässä, ja siinä on noin sata neliötä. Pihapiirissä on lisäksi sauna, ­verstas, aitta ja kanala-lampola.

Milan keramiikkaan ja tilan elämään voi syventyä @ketunpesa-tilillä Instagramissa. Uudet keittiökaapit tilattiin puusepältä Kouvolan Ratulasta. Kaksi ensimmäistä kaapinovea Mila teki itse mutta päätti sitten turvautua ammattilaiseen. ”Aiemmin olin sitä mieltä, että kaikki mahdollinen on tehtävä itse. Nyt olen alkanut vähän hellittää.”
Ruokapöytä on ostettu vuosia sitten kirpputorilta. Siitä oltiin parhaillaan hinkkaamassa maaleja pois, kun Mila sattui paikalle ja käski lopettaa moisen homman heti. Nyt pinta on hänestä täydellinen. Mila on rakentanut keittiön korkean komeron talossa olleesta jämälaudasta.
”Kun aloin vähentää värejä ympäriltäni, pääni rauhoittui.”
Keittiön puutuolit olivat talossa. Sattumoisin ne oli maalattu Milan lempivärillä. Samaa vihreän sävyä tulee vastaan monissa naapuritaloissa. Pariskunta epäilee, että sitä myytiin aikoinaan paikallisessa sekatavarakaupassa, eikä juuri muita värejä ollut tarjolla. Keittiön puusohva on peräisin Kymenlaaksosta miehikkäläisestä autiotalosta, jonka Mila osti ennen kuin perusti perheen. Siinä on alkuperäinen ootraus.

”Olemme Ilkan kanssa molemmat introvertteja erakkoja, joten mikäs sen luontevampaa kuin muuttaa metsään. Olimme myös tosi kyllästyneet siihen, ettei aiemmissa kodeissamme jokaiseen pikku nikkarointiin piti kysyä rakennuslupa. Ketunpesän tilalle muutimme reilut kahdeksan vuotta sitten.

Mila on ­ostanut jo tynnyrillisen sinistä maalia yläkerran portaisiin. Tarkoitus on tarttua pensseliin lähiaikoina. Rukinlavat portaikossa ovat kirppareilta. Milasta niiden veistoksellinen pinta on niin kaunis, että hän suunnittelee ottavansa niistä ideaa leimasimiin, joita hän käyttää keramiikan koristelussa.
Afrikka on jättänyt suuren jäljen Milaan. 21-vuotiaana hän teki sinne yli kuukauden kestäneen telttareissun. Mustat kipsipäät ovat 1950–60-lukujen keräilyesineitä. Ylimpänä on Milan ensimmäinen käsin rakentama kasvokuva. Cirkel kaffe -juliste mainostaa tanskalaista kahvimerkkiä. Parolan Rottingin Lumikenkä-tuolin Mila osti itselleen 40-vuotislahjaksi.
Milan uusi aluevaltaus ovat naisten päät sekä reliefeinä että ruukkuina. Tämä pää on saanut kutreikseen mehikasvin.

Meillä on aina jokin projekti kesken tai ainakin muhimassa mielessä. Juuri nyt talon päätyyn on tekeillä erkkeri vanhoista ikkunoista. Siitä tulee kasvihuone ja oleskelutila. Olisin rakentanut sen itse, mutta Ilkka kannusti tilaamaan timpurin. Luulen ehtiväni joka paikkaan, mutta eihän se ihan niin ole. En ole enää parikymppinen.

Verstaan turkoosi emännänkaappi on kuulunut Milan mummolle. Milalla on dreijauspäivä ­kesäisin kerran ­viikossa ja talvella kahdesti.
Mila kattaa pöydän mieluiten itse tekemillään astioilla. Kupit ja kulhot syntyvät dreijaten. Mila kokeili dreijaamista ensimmäisen kerran kansalaisopiston kurssilla. Sieltä alkoi hänen taipaleensa keraamikoksi.
Kupittaan Saven esineet ja vanha Arabia ovat mummon perintöä. Ruskea maljakko on lahja Milan lasiteopettajalta, keraamikko Päivi ­Vikbergiltä. Seinämaljakot Mila on tehnyt itse. Pienet kissafiguurit ovat tyttöjen tekemät. Seinäkello löytyi kanalan ylisiltä punnuksineen.

Matka nykyiseen elämääni on ollut vaiheikas. Olen luonto- ja ympäristöalan opettaja ja villiyrttineuvoja, ja minulla on myös tervey­denhoitoalan koulutus. Keramiikasta innostuin kansalaisopiston kurssilla viitisen vuotta sitten. Se oli kertakaikkinen hurahdus ja johti siihen, että otin lopputilin töistä. Puolessa vuodessa minulla oli omat uunit ja pelit.

”Kolmen kuukauden välein käyn ostamassa savea Nurmijärveltä ja kerran vuodessa ulkomailla. Se riittää.”

Irtiotosta seurasi pelkkää hyvää: aiempi ärtymykseni oli tiessään, ja löysin entisen hyväntuulisen itseni. Myös joogalla ja meditaatiolla lienee ollut vaikutusta. Nykyään Ketunpesä-verkkokauppa ja keramiikkakurssit työllistävät minut.

Maatiaislampaat Hertta ja Lempi viettävät talvet pihatossa ja pääsevät ulos varhain keväällä. Milalla on ollut vuohiakin.
Verstas sijaitsee tilan vanhimmassa rakennuksessa, entisessä navetassa. Siellä on myös sauna. ”Talon myynti-ilmoituksessa oli niin rumat kuvat, ettemme ensin aikoneet tulla katsomaan paikkaa. Siinä ei myöskään mainittu piharakennuksia, jotka olivat meillä ostamisen ehtona. Onneksi kaikesta huolimatta päädyimme tänne.”
Työkalut verstaan seinälle löytyivät talosta. Milalla on ollut kanoja jo vuosia. Nyt niitä on kymmenkunta, ja kukkojakin kaksi, isä ja poika.

Koti merkitsee minulle seesteistä arkea ja sisäistä rauhaa. Elelen täällä omassa kuplassani. Kolmen kuukauden välein käyn ostamassa savea Nurmijärveltä ja kerran vuodessa ulkomailla. Se riittää.

Olen ollut lapsesta asti kirppishirmu. Meillä ei ole juuri muuta uutta kuin olohuoneen sohva, korituoli ja parisänky. Ostimme talon irtaimistoineen, joten hetkeen minulle ei ollut tarvetta käydä kirpparilla. Suurimman osan tavarasta myimme tai lahjoitimme pois.

Lumi ja Vilja jakavat yhteisen huoneen. Tämä on Lumin puoli. Aiemmin tytöt nukkuivat kerrossängyssä, mutta nyt sänky muutettiin erillisiksi vuoteiksi. Muutokseen ryhdyttiin, kun Vilja tipahti yläpedistä. Yläkerrran kovalevylattioiden väri on alkuperäinen.
Makuuhuoneen runkopatjasänky on uusi hankinta. Pääty on Parolan rottingin. Erkkerin peili ja ikkunaverho ovat kirppikseltä. Tapetti on Pihlgren ja Ritolan Ken kiuruista kaunein.
Makuuhuoneen arkku on kuulunut Milan isälle. Mila säilyttää siellä liinavaatteita kuten tehtiin jo hänen lapsuudenkodissaan. Oven takana on talon levyinen vaatekomero.

Ennen meitä talo ehti olla pari vuotta tyhjillään. Katto ja ­ikkunat oli uusittu, joten pintaremontti riitti. Olohuoneen parketin alta paljastui kaunis puulattia. Osaa lattioista peitti joko lastulevy tai muovimatto. Oli hirveä homma repiä liimaukset irti. Halusin meille Välimeren sineä, joten maalasimme alakerran lattiat Uulan Utu-­värillä. Alkuperäiset levytetyt peiliovet palautimme ennalleen.

Mila arvelee, että Kuninkaankylässä on kolme saman, nimettömäksi jääneen arkkitehdin suunnittelemaa funkistaloa. Kahteen niistä on vaihdettu harjakatto. Mila ja Ilkka ovat halunneet jättää talonsa katon ennalleen, viettäähän se kuitenkin jonkin verran. Ulkoseinien väri on vaihtunut valkoisesta mustaksi.

Olohuoneessa on jo kolmas tapetti, sillä värisilmäni oli aikaisemmin paljon villimpi. Kun aloin vähentää värejä ympäriltäni, pääni rauhoittui. Se oli ennen kuin ampiaispesä. Minusta on ihanaa, että huonekaluihin liittyy tarinoita, jotka kertovat eletystä elämästä. Rypyt ja pieni rujous vain kaunistavat esinettä. Niinhän se on ihmistenkin kanssa. Kokemukset kasvattavat, myös ne ikävät.”

Milan vinkit maallemuutosta haaveilevalle

  • UNELMASTA TODEKSI Moni haaveilee maalle muutosta. Kannustan heitä. Tekemällä itse ja luopumalla jostain on mahdollista luoda oma unelmaelämänsä.
  • UUDEN HARHAA On harhaluulo, että vanha talo tulee kalliimmaksi kuin uusi. Vanhoissa taloissa on yleensä hyvä painovoimainen ilmanvaihto ja tulisijat, joilla säästää lämmityskuluissa. Tarkkana pitää toki olla.
  • KUUNTELE ITSEÄSI Oli pelottavaa ryhtyä yrittäjäksi. Dreijaus palautti luottamuksen itseeni. Kun hiljentyy kuuntelemaan itseään, oma voimalaji on ­mahdollista löytää.
  • EI LUOTTOA Toimeentulon salaisuus eivät ole isot tulot vaan pienet menot. En juuri osta luotolla. Nykyään on helppoa sisustaa koti kierrätystavaralla.
  • ILOA ELÄIMISTÄ Maatiaiskanat ovat helppohoitoisia ja pitävät perheen munissa. Lampaista on vähän vaivaa, mutta ne leikkaavat ruohon, ja lanta saa kasvimaan kukoistamaan.
  • PIHIÄ TUHLAUSTA Yksi rahareikä saa olla. Minä tuhlaan vain lentolippuihin kerran vuodessa.
4 kommenttia