Kärryyn, kasvimaalle, seinälle – 7 tapaa käyttää kesäkukkia upeasti
Luovat ideat
Kärryyn, kasvimaalle, seinälle – 7 tapaa käyttää kesäkukkia upeasti
Kesäkukilla on roolinsa niin ruukuissa, perennapenkissä kuin muotopuutarhassakin.

1. Kärryn uusi elämä

Vanhat kärryt, padat, puusaavit, ammeet – kukkaa täyteen vain! Yksi suuri istutus on usein säväyttävämpi kuin monta pientä. Tähän mökkipihan hurmaavasti rönsyilevään istutukseen on sommiteltu riippapelargonia, tähtipelargonia, härmesalviaa ja hopealankaa. Ne kaikki kestävät myös kevyttä kuivahtamista.

Hyödynnä koko multatila

Muista porata reiät astian pohjaan, sillä suurikin tila täyttyy nopeasti sadevedestä ja hukuttaa kasvien juuret. Älä säästele mullan määrässä, niin istutusta ei tarvitse kastella alvariinsa ja kasveilla riittää ravinteita.

2. Rentoutta ja ryhtiä

Muotoillut puksipuuaidat luovat kiehtovaa kontrastia vapaana tuulessa keinuvalle niittymäiselle istutukselle Sofieron puutarhassa Ruotsissa. Jälleen trendikäs sirokesäkynttilä on monivuotinen mutta talvenarka, joten meillä sitä kasvatetaan kesäkukkana. Seurana on yksivuotinen sinitähtönen. Puksipuun voi korvata kestävämmällä taikinamarjalla.

3. Aina kukassa

Kesäkukkapenkkien kylvämisen lisäksi myös perennapenkkejä kannattaa rikastuttaa kesäkukilla. Runsaan ja katkeamattoman kukinnan lisäksi etuna on se, että perennapenkin ilmettä voi hieman muuttaa joka kesä. Tänä kesänä oranssia, seuraavana ehkä violettia! Kokeilemalla rohkeasti eri yhdistelmiä löytää kesäkukat, joiden värit ja kasvutavat toimivat parhaiten yhteen penkin perennojen kanssa. Tässä kivillä rajatussa penkissä kasvaa samettikukkaa ja daaliaa.

Luo vakipaikat

Helpoiten kasvatat kesäkukkia perennojen lomassa niin, että yksivuotisille on varattuna vakkaripaikat. Penkin ilmettä voi suunnitella jo talvella ja ottaa kesäkukille varatut kolot esikasvatuspuuhissa huomioon. Jos kesäkukat ovat omilla alueillaan, niitä on helppo myös lannoittaa muuta penkkiä runsaammin.

4. Katseenvangitsija

Ikuisen kesän kaivo vai kivinen kukkakori? Tässä puutarhassa kesäkukat on todella nostettu jalustalle. Sipoolaisen pihan omistajat bongasivat idean kiviseen kesäkukkakoriin Virosta ja halusivat toistaa sen omassa puutarhassaan. Koriin istutetaan kauneimmat kesäkukat. Korin sangalla kiipeilee mustasilmäsusannaa, keskellä on daalia ja reunoilta valuu sinikukkainen lumihiutale.

Kokoa tukevaksi

Käytä kivirakennelmiin oman tontin murikoita, jos sellaisia on saatavilla. Kiinnitä kivet tarvittaessa laastilla, jotta kokonaisuus on tukeva. Kuvan kivikorissa sangan kivet on tuettu vielä rautakaarella.

5. Hämäystä ja hoivaa

Kukilla on kasvimaalla monta roolia. Sen lisäksi, että ne houkuttelevat pölyttäjiä ja ilahduttavat tarhuria, oikein valituilla kukilla voi karkottaa tuholaisia hyötykasvien kimpusta. Yksivuotisilla kukilla voi myös rikastuttaa maaplänttejä, joilla ei sillä hetkellä kasva ruokaa. Hyviä viherlannoituskasveja ovat vaikkapa ruisvirna, hunajakukka, auringonkukka, veriapila ja persianapila.

6. Ripaus romantiikkaa

Pelargoni ikkunalla on klassikko. Aina kukkia tai eri lajeja ei tarvita paljon vaan yksi yksilajinen istutus voi olla piste iin päälle, kuten tämän vanhan talon seinustalla. Riippapelargonin vaaleanpunaiset kukat pomppaavat upeasti esiin runsaan vihreyden ja harmaan seinän keskeltä. Ikkunoiden reunukset ja talon sisäänkäynnit ovat itsestään selviä mutta aina toimivia paikkoja kesäkukille – tervetuloa meille!

7. Toistossa sen teho

Kesäkukkien kanssa voi ilotella kasvattamalla kaikkea ihanasti sekaisin ja erilaisissa astioissa tai hakea ryhmään harmoniaa samanlaisilla ruukuilla ja toistamalla sävymaailmaltaan ja kasvutavaltaan yhteensopivia kasveja. Tässä seinustan istutuksiin on valittu lobeliaa ja miljoonakelloa, jotka jatkavat kukintaa, vaikkei kuihtuneita kukkia nyppisi pois.

Ripusta seinälle

Hyödynnä pihalla tai parvekkeella mahdollisuuksien mukaan myös korkeus kasvattamalla köynnöksiä tai kiinnittämällä seiniin hyllyjä tai tukevia koukkuja, joihin on helppo ripustaa ruukut.

Kommentoi »