Teltta on suurperheen kesäkaksio, asuntovaunun pihassa rehottavat tomaatit – kurkistimme erilaisiin kakkoskoteihin karavaanialueella

Teltta on suurperheen kesäkaksio, asuntovaunun pihassa rehottavat tomaatit – kurkistimme erilaisiin kakkoskoteihin karavaanialueella
Camping-alueesta tulee mieleen kenties viikonlopun telttaretki tai pariksi päiväksi vuokrattu asuntovaunu. Tutustuimme kesällä 2019 Helsingin Rastilassa kolmeen perheeseen, joille auto, vaunu tai teltta ovat kakkoskoteja ja kesämökkejä.
Julkaistu: 17.6.2020

Tomaattiviljelmä ja terassikukkia kuin mökillä konsanaan

Krista ja Timo Laine eivät reissaa asuntovaununsa kanssa, vaan vaunu pysyy aina parkissa.

Puutarha-alalla työskentelevien Kristan ja Timon asuntovaunun piha ei juuri eroa kesämökin tai talon pihasta: terassiteltan reunaa koristavat kesäkukka-asetelmat, ja kasvulaatikoissa versoaa tomaatteja, kurkkuja ja paprikoita.

Laineiden karavaanielämä sai alkunsa pääsiäisenä 2018, kun pariskunta otti kausipaikan vaunulleen. Perheen varsinainen koti on Tampereella, mutta töidensä takia he viettävät kakkoskodillaan eli vaunullaan Helsingissä suurimman osan ajastaan. Pariskunnan vaunuilu poikkeaa siis monen karavaanarin elämästä: tämä vaunu pysyy aina paikoillaan.

”Istutan ruukkuihin kukkia aina sesongin mukaan – nyt niissä on kesäkukkia, myöhemmin tulee kanervien vuoro”, Krista kertoo.
"Tomaatteja haluan kasvattaa joka kesä", Krista kertoo.

Camping-alue on paikkana siisti ja rauhallinen, ja Laineet kehuvat sen tarjoamia palveluja – pesutupa, saunat, suihkut, harrastevälineet ja -paikat ovat helposti saatavilla. Alueella on myös järjestetty asukkaille ohjattua toimintaa, kuten puistojumppaa.

Muut pitkäaikaiset asukkaat ovat tulleet tutuiksi, mutta omaa rauhaa kuitenkin on riittämiin.

– Pakkoseurustelua täällä ei ole, ja se on helpotus, varsinkin näin asiakaspalvelutyötä tekevälle, Krista toteaa.

Timo on samaa mieltä ja lisää:

– Täällä hommat ovat hyvin balanssissa.

Rastilassa henkilökunta leikkaa pyynnöstä vaunupaikan nurmikon, Laineet kertovat. Pariskunnalla tosin on oma ruohonleikkuri, jolla Timo huristaa pihan siistiksi.

Vaunu kakkoskotina on myös taloudellinen ratkaisu, sillä sen kustannukset ovat hyvin kohtuulliset verrattuna pieniinkin asuntoihin Helsingin seudulla. Myös oma piha on yksi valintaan vaikuttava tekijä – oven avaamalla Laineet pääsevät mukavalle katetulle terassille, ja vaunun pihalla voi ottaa aurinkoa ja grillata.

– Täällä saan laittaa varpaat nurmikolle, Krista perustelee.

Kahdeksanhenkisen perheen teltta on kuin pieni kaksio

Tor Anders Grøvan ja Sara, perheen pienin, ovat tottuneita telttamatkaajia.

Norjalainen Grøvanin perhe ei matkusta kevyesti: valtavan tila-auton jatkeena on vielä peräkärry, jonka kyytiin mahtuvat kahdeksanhenkisen perheen matkatavarat. Mukana matkalla kulkee myös monta polkupyörää. Teltassakin on tilaa saman verran kuin pienessä kaksiossa, ja vieressä on vielä isovanhempien teltta.

Isä Tor Anders on leirissä perheen pienimmän lapsen, Saran, kanssa. Isommat lapset ja puoliso ovat jo aiemmin suunnanneet kohti Linnanmäkeä.

– Emme halua tehdä lomaleiristämme erityisen kodinomaista, mehän olemme lomalla! Tor Anders hymyilee.

Yleensä perhe lomailee Oulussa, mutta tällä kertaa he valitsivat vaihtelun vuoksi kohteekseen Helsingin. Matkalla he viipyvät aina useamman viikon kerrallaan.

Grøvaneille lomailussa on tärkeää ulkoilu ja perheen yhdessä viettämä aika.

– Loma ei ainakaan kulu television ääressä, Tor Anders naurahtaa.

Teltan keskellä on ruuansäilytykseen varattu laatikko, joka toimii myös pöytänä. Sen ympärille keräännytään iltaisin pelaamaan korttia, kun pienimmät ovat nukahtaneet.

Vuosi etätöitä asuntoautossa

Texasilainen Orit Pennington sisusti autoa ompelemalla penkkeihin uudet päälliset. Haastetta hommaan toi se, että käytössä oli vain pikkuinen matkaompelusetti.

Penningtonin perhe Texasista toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa: he ovat ostaneet asuntoauton, jolla he aikovat matkustaa ympäri Eurooppaa kokonaisen vuoden ajan. Penningtonien neljästä lapsesta nuorin, teini-ikäinen Joel, matkustaa vanhempiensa mukana.

Mahdollista pitkästä reissusta tekevät mukana kulkevat tietokoneet ja etäyhteys, sillä IT-alalla työskentelevät Orit ja Robert tekevät töitä vaunustaan käsin ja Joel suorittaa opintojaan verkkokurssien avulla.

Vaikka asuntoautoon ei mahdu valtavasti tavaraa, se on kuitenkin koti koko reissun ajan.

– Teen hyvää ruokaa autossamme, täällä on siihen riittävästi tilaa. Texasista otin mukaan oman veitseni, Orit kertoo.

Perhe osti myös pienen imurin, jonka avulla auto pidetään puhtaana.

Penningtonit liikkuvat camping-alueella pääosin sähköpyörillä. Texasissa pyöräily on hyvin harvinaista, ja ihmiset liikkuvat usein autoilla.
Kommentoi »