Kotivinkki

Kesäiset villasukat ihastuttavat merihevoskuviollaan – neulo klassisen sini-valkoiset sukat viluisten varpaiden iloksi

Kesäiset villasukat ihastuttavat merihevoskuviollaan – neulo klassisen sini-valkoiset sukat viluisten varpaiden iloksi
Kesäiset villasukat henkivät rentojen, merellä vietettyjen päivien tunnelmaa. Farkunsinisen ja luonnonvalkoisen yhdistelmä toimii aina!

Koko: Koko 38(44).

Kesäiset villasukat – tarvikkeet:

  • Novita Nalle -lankaa vajaa 100 (150) g värissä farkku (160) ja 50 (vajaa 100) g värissä luonnonvalkoinen (010)
  • sukkapuikot nro 3–3,5 käsialan mukaan.

Mallineuleet:

Joustinneule suljettuna neuleena: neulo *2 o, 2 n*, toista *–*.

Kirjoneule: neulo sileää neuletta suljettuna neuleena ruutupiirroksen ja ohjeen mukaan. Huom. Sido 5 s pidemmät lankajuoksut kiertämällä langat toistensa ympäri nurjalla. Tee sidonnat eri kohdissa, etteivät ne osu samaan silmukkaväliin peräkkäisillä kerroksilla.

Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki kerrokset oikein.

Tiheys:

25 s sileää neuletta tai kirjoneuletta = 10 cm.

Puoleen sääreen ulottuvat villasukat lämmittävät Suomen suvessa.

Kesäiset villasukat neulotaan näin

Luo sukkapuikoille farkun värisellä langalla 64(72) s ja jaa ne neljälle puikolle, 16(18) s puikolleen. Kerroksen vaihtumiskohta on aina I ja IV puikon välissä. Neulo joustinneuletta suljettuna neuleena 3(4) cm. Neulo farkulla vielä 1 krs oikein. Aloita kirjoneule I ruutupiirroksen 1. kerrokselta seuraavasti: neulo väli A–B (= 2 s), toista väli B–C 4(5) kertaa (= 16-20 s), neulo 29 s:n kuvio, toista väli D–E 4(5) kertaa (= 16-20 s) ja neulo vielä väli E–F (= 1 s). Neulo ruutupiirroksen kerrokset 2–4 ja toista sitten kerrokset 1–4 vielä 1(2) kertaa. Neulo merihevoskuviossa kerrokset 5–76 ja toista pienessä kuviossa kerroksia 5–8.

Huom. Kun olet neulonut merihevoskuviosta kerroksen 44, aloita kantalappu farkun värisellä langalla. Neulo I puikon s:t oikein IV puikolle = 32(36) s. Käännä työ ja neulo 1 krs nurin ja kavenna samalla 2 s = 30(34) s.

Käännä työ ja aloita vahvennettu neule:

1. krs: (työn oikea puoli) *nosta 1 s neulomatta, lanka jää nurjalle, neulo 1 s oikein*, toista *–* kerros loppuun. Käännä työ.

2. krs: (työn nurja puoli) nosta 1 s neulomatta (lanka jää nurjalle) ja neulo muut s:t nurin. Käännä työ.

Toista kerrokset 1–2 yhteensä 14(16) kertaa = 28(32) krs.

Neulo vielä nurjan puolen krs ja aloita kantapohjan kavennukset: jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo kantalapussa oikean puolen kerrosta, kunnes jäljellä on 11(13) s. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo 8 s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 10(12) s, tee ylivetokavennus. Jatka samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät ja keskiryhmässä on edelleen 10 s. Kun sivus:t loppuvat, jaa kantalapun s:t kahdelle puikolle, 5 s molemmille puikoille. Neulo oikean puoleiset 5 s oikein. Kerroksen vaihtumiskohta on nyt tässä.

Poimi sitten vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 14(16) s + 1 s kantalapun ja II puikon välistä. Aloita kirjoneule I puikolla kuten sukan alussa ja neulo kantalapun 5 s oikein ja poimitut s:t kiertäen eli takareunasta oikein. Jatka II ja III puikoilla kirjoneuletta 45. kerrokselta. Poimi nyt kantalapun oikeasta reunasta 14(16) s + 1 s III puikon ja kantalapun välistä, sillä puikolla, jolla on 5 s. Laske kirjoneulekuvion alku niin, että kuvio täsmää kerroksen vaihtumiskohdassa. Neulo poimitut s:t kiertäen oikein ja kantalapun 5 s oikein.

Jatka näillä kaikilla 72(80) s:lla kirjoneuletta ja tee kiilakavennukset: neulo I puikon lopussa 2 viimeistä s:aa oikein yhteen farkulla ja tee IV alussa ylivetokavennus farkulla. Neulo 1 välikerros. Tee kavennukset kuten edellä joka 2. krs, kunnes työssä on 64(72) s. Huom. Kuvio menee rikki kiilakavennusten kohdalla, mutta jatkuu oikein kavennusten loputtua. Kun olet neulonut ruutupiirroksen 76. kerroksen, jatka kaikilla s:illa pientä kirjoneuletta, kunnes pohjan pituus on 19(23) cm tai pikkuvarvas peittyy. Aloita kärkikavennukset farkun värisellä langalla.

Nauhakavennukset: Neulo I ja III puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 s oikein ja neulo II sekä IV puikon alussa 1 s oikein ja tee ylivetokavennus. Tee kavennukset kuten edellä joka 2. krs kunnes joka puikolla on jäljellä 6(7) s. Tee sen jälkeen kavennukset joka krs:lla. Kun työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi, kiristä ja päätä hyvin. Neulo toinen sukka samoin, mutta II ruutupiirroksen mukaan, jotta merihevonen asettuu peilikuvaksi.

Viimeistely: Höyrytä sukat kevyesti.

Vinkki!

Jos haluat kokeilla samaa sukkamallia erivärisenä, Nallelangassa on 16 kaunista värivaihtoehtoa.

Ohjetiedustelut: ohjetiedustelut(a)novita.fi tai 040 178 2266 ma ja ke 10–12

Lankatiedustelut: lankapalvelu(a)novita.fi tai www.novitaknits.com

Julkaistu: 21.7.2020
1 kommentti