Unelmien Talo&Koti

Pönttöuuni, herkkutapetit ja kaikki! Ilona ja Rami remontoivat 100-vuotiaasta puutalosta oman idyllinsä

Pönttöuuni, herkkutapetit ja kaikki! Ilona ja Rami remontoivat 100-vuotiaasta puutalosta oman idyllinsä
Ankeat esittelykuvat olivat vähällä lannistaa Ilonan ja Ramin. Onneksi he näkivät pintaa syvemmälle ja ostivat puutaloasunnon, jossa sai uusia kaiken mieleisekseen.
Julkaistu: 31.5.2021

Ilona Lainio istuu valoisassa keittiössään pönttöuunin lämmössä ja muistelee reilun kolmen vuoden takaista tilannetta. Tummat lattiat, massiivinen keittiö ja matalat katot saivat kodin näyttämään synkältä ja tunkkaiselta.

– Huoneet raikastuivat silmissä, kun kannoimme ulos 14 senttiä lattiakerroksia ja kilo - kaupalla turve-eristettä, Ilona sanoo.

– Halusimme puutaloasunnon Turusta, mutta suosituilla alueilla Portsassa ja Martissa asunnot olivat pieniä ja kalliita. Silti näytöissä saattoi olla jopa viisikymmentä ihmistä. Tämä asunto sijaitsee hiukan sivummassa, joten hinta oli huokeampi. Pohjaratkaisu on kuitenkin tilava ja yläkerrassa oli remontoimatonta tilaa, josta saimme lisäneliöitä.

Ilona ja Rami asuvat 84 neliöisessä 1920-luvulla paikalleen siirretyssä puutalossa Turussa. Parin työnjako menee yleensä niin, että Ilona ideoi ja Rami toteuttaa. "Usein Rami haluaa jäädä harkitsemaan. Hän tekee töissäkin remonttihommia, joten kotona ei aina enää jaksa."
Tupakeittiö suunniteltiin siten, että nurkkaan jäi tila pönttöuunille. Hormi oli valmiina jo ennestään. Pöytä on löytö vanhan tavaran kaupasta, tuolit Hayn mallistosta. Tapetti on Boråstapeterin Scandinavian Designers -malliston Grazia.
Rami sai timpuripatsaan isältään 25-vuotislahjaksi.
Olohuoneen kaappi löytyi Tori.fin kautta Turusta. Peilin on suunnitellut Iina Vuorivirta. Ovi johtaa eteiseen, joka on tapetoitu Boråstapeterin Jubileum Floralla.

Entinen Brinkhallin kartanon väentupa on siirretty paikalleen 1920-luvulla. Historia näkyy talossa muun muassa siten, että asunnoissa on ovia, jotka johtavat naapuriasuntoihin. Niitä on sittemmin peitelty. Ilona ja Rami olisivat halunneet jättää komeat pariovet olohuoneen koristeeksi, mutta niiden äänieristys oli niin heikko, että oviaukko piti laittaa umpeen.

– Oli vaikea visioida, voisiko asunnosta saada omannäköisen. Toisaalta halusimme kuitenkin kohteen, jonka voisi remontoida mieleiseksi, Rami kun on ammatiltaan kirvesmies.

Remontissa korotettiin kattoja, siirrettiin seiniä, rakennettiin sauna ja makuuhuoneet sekä uusittiin pinnat ja sähköt.
Lasivitriinissä säilytetään Ramin olutharrastukseen kuuluvia laseja. Hauska päämaljakko on tanskalaisen Bjørn Wiinbladin suunnittelema.
Ilona toivoi salaa, että Hertta-koira olisi tuhonnut vanhan sohvan ja hän olisi saanut hyvän syyn ostaa uuden. Hertta on ollut kuitenkin niin kiltisti, ettei sohvakauppoihin ole ollut tarvetta.
Ilonan, Ramin ja shetlanninlammaskoira Hertan kodissa on hauskoja yksityskohtia.
Olohuoneessa on Boråstapeterin Scandinavian Designers -malliston tapetti. Ryijy on Ramin suvusta. House Doctorin moderni valaisin varmistaa, ettei tunnelma muutu liian mummolamaiseksi. Betoninen sohvapöytä on teetetty valaisimia valmistavalla Kubella.
Ilona ja Rami valitsivat yläkerran aulaan Boråstapeterin kauniskuvioisen Liljekonvalj-tapetin, koska he eivät halunneet tilaan tauluja. He eivät suoristaneet seinässä olevaa koloa vaan tekivät siihen kirjahyllyn. Tiilimuuri oli sellaisenaan niin kaunis, että se jätettiin käsittelemättä.

Kaupanteon aikaan paljastui, että yläkerran kylmä tila kuuluikin naapurille eikä asunnon myyjälle. Siitä piti tulla makuuhuone.

– Onneksi naapuri suostui myymään tilan meille. Sitä ennen piti kuitenkin kerätä allekirjoitukset kaikilta taloyhtiön osakkailta, koska heillä oli tilaan etuosto-oikeus. Byrokratia uuvutti niin, että välillä etsimme jo muuta asuntoa, mutta onneksi kaikki järjestyi.

Vierashuoneessa on William Morrisin Golden Lily -tapetti. "Tykkäämme värikkäistä tapeteista. Mieluummin maksan kalliit tapetit kuin tyydyn kompromissiin, koska katselemme seiniä joka päivä", Ilona sanoo. Ikean lipasto on maalattu mieleiseksi. Peili on huutokaupasta.
Ilonan oli ihan pakko saada makuuhuoneeseen William Morrisin Pimpernel-tapetti. Sängyn paikkaa jouduttiin vinokaton takia hiukan miettimään.
Puiset tikkaat makkarin ikkunalautaa vasten ovat Ilonan papan tekemät.
Ilona ripottelee huonekasveja sinne tänne. Nämä kasvit viheriöivät makuuhuoneen sängynpäädyllä.

Remontissa purettiin madalletut katot, siirrettiin väliseiniä, rakennettiin yläkertaan sauna ja makuuhuoneet sekä uusittiin kaikki pinnat ja sähköt. Alakerta valmistui 1,5 kuukaudessa, mutta yläkerran kanssa meni pitempään.

Koti muokkasi myös Ilonan sisustusmakua.

– Aiemmin tyylini on ollut vähemmän värikäs ja graafisempi, mutta vanha puutalo huusi väriä. Tänne on tuotu pehmeitä juttuja ja lämpimiä värejä. Tavallisessa kerrostaloasunnossa olisimme ehkä tapetoineet huoneesta vain yhden seinän, mutta täällä halusimme näyttäviä tapetteja kaikille seinille.

Saunan valkoiset lauteet on tehty liimapuulevystä ja katto vanerista. Kiukaassa on sisällä normaalit kiuaskivet, valkoiset ovat vain koristeita.
Kylpyhuone oli yksi remontin pääkohteista. Pari halusi lattiaan aitoa marmoria. Peilin on suunnitellut Iina Vuorivirta.
Kukkaistutukset tuovat häivähdyksen puutarhaa kuistille. Portailla on mukava istuskella lämpiminä päivinä. Ilona ja Rami unelmoivat tosin kesämökistä, jotta olisi toinenkin paikka, jota laittaa.
Kommentoi »