Unelmien Talo&Koti

Veranta, valoa ja vaaleutta – ja lattian alta löytynyt vesivahinko! Niina ja Juha ovat remontoineet kermajäätelön väristä puutaloaan kärsivällisyydellä

Veranta, valoa ja vaaleutta – ja lattian alta löytynyt vesivahinko! Niina ja Juha ovat remontoineet kermajäätelön väristä puutaloaan kärsivällisyydellä
Niina ja Juha Rauhala ovat vuosien varrella remontoineet Seinäjoella sijaitsevan kermajäätelön värisen talon lattiasta kattoon. Vesivahinkoyllätyksestä huolimatta koti on edelleen pariskunnalle kaikkein rakkain.
Julkaistu: 17.9.2021

Hihat ylös ja hommahanskat käteen, Niina ja Juha Rauhala tuumasivat, kun ostivat kotinsa 16 vuotta sitten. Vuonna 1948 rakennetusta talosta huomasi jo ensi näkemältä, että remonttia piisaisi. Silti talo vei pariskunnan sydämet, eivätkä he käyneet edes katsomassa muita taloja.

Vuonna 1948 rakennettu kermanvaalea puutalo on saanut vuosien varrella uuden ulkoverhoilun, lattiat ja seinäpinnat. 130-neliöisessä talossa on viisi huonetta ja keittiö sekä kesähuone, pihasauna ja saunakamari.Täällä asuvat Niina ja Juha Rauhala sekä lapset Elli, 7, ja Vili, 12.

– Kun tulin tähän taloon ensimmäistä kertaa, se tuntui heti oikealta. Korjaustarpeesta huolimatta näimme talossa potentiaalia ja tulevan kotimme. Varauduimme remontointiin, ja se on tuntunut koko ajan mieluisalta, Niina kertoo.

– Lattian alta löytyi suuri vesivahinko – no, siihen emme olleet varautuneet. Ei auttanut muu kuin alkaa hommiin. Asuimme remon­tin keskellä, ja koti oli täynnä lankkusiltoja. Arki kosteusvaurio­korjauksen keskellä oli aikamoista.

Olemme ajan saatossa uusineet lattiat, seinäpinnat ja nyt uusimpana keittiön. Myös ulkoverhoilu on uusittu, ja silloin talo sai herkullisen vaniljan värin. Onneksi isäni on auttanut meitä remonteissa, hänestä on ollut suuri apu.

Remppailuistamme suosikkini on ehdottomasti keittiön aidon näköinen koristetiiliseinä. Siirsin ruokapöydän sen eteen – ja siinä sen paikka on. Katan pöydän kauniiksi, ja kokoonnumme koko perhe sen ääreen. Pieniä, meille tärkeitä juttuja.

Lista siitä, mitä emme ole vuosien aikana tässä talossa remontoineet, olisi lyhyempi kuin remontoitujen asioiden lista. Mitähän sitä seuraavaksi?

Niina on saanut valkoisen kaapin säilytykseen kaverilta. Sen yläpuolella sijaitsevissa avohyllyissä astiat ovat kätevästi käden ulottuvilla eivätkä ehdi pölyttyä käytössä. Ikeasta hankittu nipistinlamppu on helppo siirtää tarvittavaan paikkaan, ja jakkarat toimivat saarekkeen istuimina.
Le sac en papier -paperipussit ovat paitsi hyödylliset myös kauniit.
Keittiön hauska kyltti on ostettu Diagnoosi Sisustusmanian pienestä kylttikaupasta.
Keittiön remontti valmistui keväällä. Sopivat keittiökaapit ja saarekkeen päällä olevat valaisimet löytyivät Ikeasta. Remontissa tasot vaihdettiin valkoisiksi. Uusi liesituuletin siirtyi saarekkeen päältä ikkunaseinälle. Ikkunan edessä olevat mustat valaisimiet ovat Granitista.

– Olen kyllä aikamoinen mööpelivalssaaja! Siirtelen mielelläni huonekaluja huoneesta toiseen tai vaihdan niiden järjestystä. Ei tarvitse ostaa uusia juttuja niin usein, kun miettii jo olemassa oleville tavaroille toisen paikan. Kyllästyn nopeasti, ja siksi suosin kirppareita ostopaikkoina. Selvitän aina ensin, löytäisinkö tarvitsemani huonekalun tai esineen käytettynä.

Keksin myös mielelläni uusia käyttötarkoituksia tavaroille tai huonekaluille. Kun inspiraatio iskee, niin sitten toimitaan. Yksi onnistuneimmista tuunauksista syntyi tovi sitten autotallista löytyneistä maaliroiskeisista pukkijaloista. Nakkasin ne vanhan komeron oven alle. Näin sain uniikin pöydän jo olemassa olevista materiaaleista. Pöydän alle sujahtivat myös suuret korit, joissa säilytän sisustustekstiilejä.

”Kotimme sisustus on nähnyt eri tyylejä vuosien aikana, mutta vaniljaisesta ulkokuoresta kimmokkeen saanut tyyli on ehdottomasti se omin. Särmää vaaleuden keskelle lisään ripauksella tummaa sävyä yksityiskohdissa”, Niina kertoo.
Koristetiiliseinä tehtiin Wienerberger-tiililaatasta. Ruokailuryhmän siro pöytä on kirpputorilta. Metalliset tuolit on hankittu Veke.fistä.
”Kyllästyn nopeasti, ja siksi suosin kirppareita ostopaikkoina.”

”Kun inspiraatio iskee, sitten toimitaan.”
Vanhan talon helmi on valoisa veranta. Kengät saa siististi ja nopeasti piiloon Niinan ompeleman verhon taakse. Naulakosta roikkuvat korit ovat Zicosista.
Sohvapöytä on naapurin edesmenneen tädin peruja. Puusohva on tullut perheeseen perintönä. Se oli ennen punainen mutta sai hionnan jälkeen kauniin valkoisen maalin. Niina arvostaa vanhojen tavaroiden tarinoita ja historiaa.
Lautatapetti on ajaton ja kodikas. Se on hankittu aikoinaan Tapettitaivaasta. Sohvat ovat Ikean ikisuosikit eli irtopäällisillä ilmettä vaihtavat Ektorpit. Sohvapöytä on tehty itse vanhasta ovesta ja pyöristä.
”Korjaustarpeesta huolimatta näimme talossa potentiaalia ja tulevan kodin.”
Vanhat tikkaat ovat päätyneet yöpöydäksi.
Niinan ja Juhan makuuhuone on väritykseltään harmoninen.

”Remontointi tuntui mieluisalta. Hihat ylös ja hommahanskat käteen!¨
Niina sai idean kesähuoneeseen käytyään Avoimet puutarhat -tapahtumassa. ”Itse tehdyn kesähuoneen ja kukkalaatikot olen maalannut lähes mustiksi. Kasvatan niissä salaattia ja yrttejä. Alkukesästä rakensimme kesähuoneeseen oven, jotta linnut eivät pääse sinne. Nyt sinne voi jättää huoletta tyynyt ja viltit”, Niina kertoo.
Juha rakensi kesähuoneen vanhojen ikkunoiden ympärille. Ne saatiin Niinan vanhemmilta. He remontoivat omaa taloaan, joten ne jäivät ylimääräisiksi. Valokate ja ikkunat tekevät kesähuoneesta ilmavan. Sisällä istutaan itse tehdyillä lavakalusteilla. Niitä on helppo liikutella alle viritettyjen pyörien avulla.
Kuvateksti: kodikkaan valkoista tummaa tunnelmaa Niinalle mieluista on lukea lehtiä tai juoda päiväkahvit ystävän kanssa kesähuoneen valossa. Suuret vanhat ikkunat ja tumma sävy ovat kesähuoneen kulmakiviä.
Niinan mielestä kesähuoneen tumma sävy on kiinnostava kontrasti vaaleaa taloa vasten.
Ekaluokkalainen Elli viihtyy äitinsä tavoin kasvien keskellä.
Myös pihan kukkalaatikot on maalattu tummiksi. perhe puutarhassa Kesähuoneen ympärillä kasvaa yrttejä ja salaattia.
Voit seurata vanilijakodin elämää myös Niinan Instagramista @Niina_vaniljahouse.

Niinan lempikirpputorit

  • Ykkösbasaari on siisti, suuri ja vaaleansävyinen kirpputori, josta teen useimmiten erinomaisia löytöjä. Teollisuustie 18, Seinäjoki.
  • Combo Kirppis outlet on valtava tila täynnä mitä ihmeellisimpiä tavaroita. Se, mitä täällä ei ole, sitä ei tarvita. Combo onkin pohjoismaiden suurin kirppis! Olen löytänyt täältä paljon ihania vanhoja esineitä. Lentokentäntie 7, Vaasa.
  • SPR-kirppis hyllykalliossa on monipuolinen valikoima kaikenlaista kodin tavaraa. Samalla on mahdollisuus tehdä hyvää. Laturitie 2, Seinäjoki.
  • Tori.fin tarjonta on runsasta ja ostaminen on helppoa. Nettikirpparilta löytää usein etsimänsä, koska myyjiä on ympäri Suomea.
Kommentoi »