Kellastunut mäntypöytä raikkaan vaaleaksi – näin hiot ja vahaat pinnasta silkkisen sileän
Tee itse
Kellastunut mäntypöytä raikkaan vaaleaksi – näin hiot ja vahaat pinnasta silkkisen sileän
Kermanvaalea puuvaha antaa kellastuneelle mäntypöydälle luonnollisen näköisen valkopesun. Päälle hangattava öljyvaha tekee pinnasta käyttöä ja kulutusta kestävän – ja silkkisen sileän.
10.3.2023
 |
Meidän Mökki

Mäntypöydän kunnostus – tarvikkeet:

  • mäntypöytä
  • Osmo Color Puuvaha, sävy Koivu
  • Osmo Color Öljyvaha, väritön
  • hiomakone ja -paperit 120, 180 ja 240
  • vanha lakana ja sakset
  • kaluste- tai astianpesuaine
  • suojalasit, hengityssuoja, kuulosuojaimet ja työkäsineet.

HUOM!

Hapettumalla kuivuvissa luonnonöljyissä on itsesyttymisvaara! Öljyisiä rättejä ei saa jättää sisätiloihin vaan ne tulee hävittää esimerkiksi polttamalla ulkona metalliastiassa, tarpeeksi kaukana palavista rakenteista. Lopuksi hiiltyneet jäännökset sammutetaan vedellä.

Mäntypöydän kunnostus – ohje:

1. Pese pöytä likaa ja mahdollisia rasvoja hyvin irrottavalla aineella. Pyyhi pesuaine pois kostealla, puhtaalla rätillä. Laita jalkojen alle palikat, jotta saat pöydän irti lattiasta.

2. Suojaa itsesi ja aloita vanhan lakan poistaminen hiomalla. Aloita karheimmalla paperilla, jatka hienommalla ja viimeistele hienoimmalla. Hio myös pöytälevyn alapuoli. Hio sisäkulmat käsin, taitetuilla papereilla.

3. Pyyhi pöytä hiontapölystä ja leikkaa lakanasta nippu liinoja. Sekoita puuvaha purkin pohjaa myöten. Kastele liina vahaan ja hiero kermanvalkoista puuvahaa reilusti, alue kerrallaan, pöydän pintaan.

4. Ota puhdas kangasliina ja pyyhi puunsyiden suuntaisesti ylimääräinen vaha pois. Jatka näin koko pöytä: hiero vahaa ja pyyhi ylimääräinen pois. Jätä ohut vahapinta kuivumaan vuorokaudeksi.

5. Kasta puhdasta liinaa öljyvahaan ja hankaa sillä puunsyiden suuntaisesti koko pöytä, myös alapuoli. Anna kuivua yön yli. Kokeile vesitipalla, onko öljyvahaa riittävästi. Jos vesi imeytyy puuhun, lisää vielä toinen öljyvahakerros.

6. Anna pöydän kuivua viikon verran ennen sille kattamista. Sen jälkeen pinta kestää kulutusta, hylkii vettä ja sietää hyvin aterioiden värjääviä ja tahraavia aineita kuten mehua, kahvia ja viiniä.

Vahaamalla uudistettu mäntypöytä on operaation jäljiltä kuin uusi.
Kommentoi »